Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Indignats espanyols= indignats israelians?
08 ago 2011
Reconec que el meu coneixement sobre els indignats israelians no és prou ampli per tenir una opinió prou formada, però d'entrada hi trobo unes quantes similituds amb els indignats "espanyols".
indignados-israel.jpg
Dóna la sensació que són els i les joves de les classes mitjanes urbanes principalment els que han sortit al carrer de les principals ciutats de l'estat d'Israel, amb una sèrie de demandes de reforma política superficial (és a dir, cap canvi estructural del sistema, com a l'estat espanyol) i amb unes demandes centrades sobretot en qüestions d'abaratiment de l'habitatge i "més treball", per dir-ho fàcilment.

Ni una paraula (o no com a reivinidació principal) de la situació política real: ni una paraula dels drets del poble palestí. Els indignats "espanyols" igual: demandes (ben interessants, moltes d'elles) en quan a canvis socials però ni una paraula (tema de l'acampada de Bcn a banda) de la situació política, del conflicte nacional entre pobles i poder central i les seves diverses expressions a cada poble de l'estat espanyol.

És evident que la situació entre Palestina i els Països Catalans és evident. Tant evident com que de fet no hi ha cap poble a qui se li neguin els drets polítics que tingui una situació idèntica a l'altra, en tant que cada poble té el seu propi procés polític. Però més enllà de la diferència CONJUNTURAL, hi ha una similitud ESTRUCTURAL: pobles o identitats col·lectives que se li neguen els drets que a altres identitats col·lectives si que se'ls hi reconeixen i que veuen garantits mitjançant l'articulació estatal. I d'aquí a que la demanda dels moviments d'alliberament nacional passi en una immensa part dels casos per l'assoliment d'un estat propi.

Així doncs, són realment aquests moviments d'indignats quelcom amb un caràcter radical (van realment a l'arrel dels problemes)? o són en el fons moviments amb un caràcter que encara d'oposició ben digeribles pel sistema?

Diguem-ho d'una altra manera més fàcil: Espanya i Israel poden acceptar (es possible forçar a les seves èlits de poder) a un canvi en les polítiques socials, a habitatges més barats i accessibles, a més treball, etc. Però no poden existir (no almenys tal i com ho entenem ara) sense la dominació damunt dels pobles a qui avui en dia se'ls hi nega el dret a decidir.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Indignats espanyols= indignats israelians?
08 ago 2011
hi han moltes similitus, però crec que a israel no hi ha tanta gent d'esquerres (de la de veritat) o llibertaris como hi pot haver aquí. tot i així, sé que alguns grups anarquistes s'han dedicat a cremar tendes de campanya de gent que era més de dretes. fins i tot en una de les manifestacions, es portava una bandera del che enorme

i sobre el tema de palestina, hi han palestins participant i de moment s'estan entenent bé, però de banderes palestines sol n'he vist una, vaig llegir que la persona que la va traure va patir por...

dit això, està clar que tant el 15M com el tema d'israel son moviments reformistes: la majoria de la gent participant vol que s'acabi la crisis i ja està, i seguir vivint, però gràcies a que la manifestació inicial fos també, en part, contra el sistema anti-democràtic actual, ha donat lloc a que moltes reivindicacions siguin una mica més estructurals...

no sé si m'explico, si això hagués començat sols com quelcom contra la crisis, segurament s'hagués quedat alli, però al ser més general és una ocasió perfecta per està allí amb ells, enseyar-lis que no és sol al crisis, si no que hi han moltíssimes més coses. i això está funcionant: el dia 24 la manifestació a madrid era sota el lema "no es una crisis, és el sistema"

serà un moviment reformista, però d'aquí sortirà gent molt preparada per al futur
Re: Indignats espanyols= indignats israelians?
08 ago 2011
el 15m (a barcelona) hi ha molta gent independentista, pero no es un tema en que es tingui de centrar, ja que molta altre gent no ho comparteix (com jo).
ens hem de centrar en les coses que hi ha en comú.
Re: Indignats espanyols= indignats israelians?
09 ago 2011
un0kesaburre, estic segur que els indignats israelians pensen el mateix sobre Palestina: "poden esperar", "hi ha altres coses més importants", "els palestins divideixen", etc.
Re: Indignats espanyols= indignats israelians?
09 ago 2011
Uyyy para el autor del post, estas tocando un tema tabú en Indimedia..con que indignados israelis??? pero si "solo" han salido a la calle 250.000 israelis a manifestarse !!!! además son lo peor del mundo !!!!! pero si hace meses que en Israel empezaron las protestas, como es que Indimedia no se ha hecho eco de las mismas !!!!! Luego el primer comentariasta, no entiendo tu diferenciadión entre indignados, creia que era un movimiento prural .....
Re: Indignats espanyols= indignats israelians?
10 ago 2011
Jo crec k, malgrat estar força d'acord amb el k es diu ací, voldria remaracar una diferència força gran entre "espanyols" i el poble jueu, i és k històricament els jueus han sigut un poble perseguit i als k s'ha intentat exterminar físicament de la faç de la Terra des de temps immemorials amb el colofó final de l'Holocaust perpetrat pels nazis, mentre que els "espanyols" històricament no han sigut mai un poble perseguit, ans al contrari, sempre han basat la seva pseudo identitat en la persecució, dominació i anorreament d'altres pobles, i encara segueixen amb aquest esquema mental molt interioritzat i disfressat ara de paraules molt demòcrates, però amb el mateix rerefons criminalment imperialista.

I amb això no vull justificar la política d'Israel vers el poble palestí, doncs em solidaritzo amb ell i demando una solució justa i duradera per a tothom en aquest conflicte etern.
Sindicat Terrassa