Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: sanitat
COMUNICAT: Les preguntes sobre sanitat que no agraden als polítics de Blanes
31 jul 2011
Article extret de la revista Cafeambllet, revista gratuita de la provincia de Girona i que complementa un altre article publicat a la mateixa revista i a indymedia sobre la relació entre càrrecs públics i privats a la sanitat gironina (http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/426963).
“Aquests fets són preocupants. Mentre milers de persones s’enfronten a unes retallades sanitàries sense precedents i mentre centenars de treballadors veuen com perden drets laborals, els polítics s’ofenen si se’ls pregunta sobre la seva gestió, interrompen i silencien. Ens reafirmem en les nostres preguntes. En les que fan referència a la CSMS o a qualsevol altre tema. No és el nostre problema que polítics com el senyor Marigó només estiguin acostumats a que se’ls pregunti sobre coses “amables”. No ens posarem autolímits. Seguirem preguntant. Fins que contestin.”



El passat dijous 21 de juliol va tenir lloc el ple municipal de Blanes. El tema sanitari va estar sobre la taula, gràcies a la moció presentada per ICV-EUiA en relació a la situació de la Corporació de Salut Maresme i La Selva (CSMS).

Arribat el torn de “precs i preguntes”, on els ciutadans tenen dret a fer preguntes als regidors sobre qualsevol dels temes parlats durant la sessió, un periodista d’aquest mitjà va intentar fer les preguntes que reproduïm a continuació. I diem ‘va intentar’ perquè l’alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC) va interrompre fins a 5 vegades en els pocs més de 2 minuts que va durar la intervenció. La primera vegada abans del segon 12. (en breu penjarem l’àudio de la intervenció, ja que TV Blanes i Ràdio Blanes havien desconnnectat l’emissió del ple).

Tot i les constants interrupcions, finalment es van poder llegir les preguntes. La resposta donada per Marigó va ser preocupant:

1.- “Aquest no és el lloc de fer aquestes preguntes” va dir el batlle blanenc. Com a periodistes, però sobretot com a ciutadans, ens preguntem, llavors, quin és el lloc per fer les preguntes sinó el Ple Municipal? Davant d’aquesta resposta cal saber que el temps utilitzat per fer les preguntes va ser més curt que el que va utilitzar els altres ciutadans que van demanar la paraula. Com es pot llegir al texte que reproduïm a continuació, no hi ha cap mena de manca de respecte cap a cap col·lectiu ni persona. El tema de la CSMS havia format part del debat durant el ple, cumplint-se així l’única exigència formal per poder parlar. Tentint en compte tot això, i tenint en compte que l’alcalde en cap moment va justificar la seva negativa, no admetem els fets ocorreguts ahir al ple.

2.- “Darrere les teves preguntes hi ha un dard enverinat” va dir Marigó a la persona que va intentar llegir les preguntes. Com a professionals de la comunicació creiem que -tot i que involuntari- això és un elogi enorme. Justament, només si fem bé la nostra feina, les nostres preguntes són enverinades. Si no ho fossin, valdríem menys que el paper on imprimim el nostre periòdic.

3.- “Aquestes intervencions no m’agraden… la llibertat d’expressió té uns autolímits… tu t’hauries de posar l’autolímit” Quan el senyor Marigó diu “autolímits” es refereix al terme “autocensura”? Quins són els límits? El senyor Marigó no ho ha volgut aclarir. Només va dir que “no li agraden aquestes preguntes” Com a professionals de la comunicació ens preguntem: quines són les preguntes que sí li agraden a Josep Marigó? És ell qui ha de dir què es pregunta i què no?

Aquests fets són preocupants. Mentre milers de persones s’enfronten a unes retallades sanitàries sense precedents i mentre centenars de treballadors veuen com perden drets laborals, els polítics s’ofenen si se’ls pregunta sobre la seva gestió, interrompen i silencien. Ens reafirmem en les nostres preguntes. En les que fan referència a la CSMS o a qualsevol altre tema. No és el nostre problema que polítics com el senyor Marigó només estiguin acostumats a que se’ls pregunti sobre coses “amables”. No ens posarem autolímits. Seguirem preguntant. Fins que contestin.

Les preguntes que vam intentar fer:



La meva primera pregunta és per l’ex-alcalde Josep Trias:

Senyor Trias: voldria saber per què quan era alcalde es va negar a contestar a les preguntes que, com a periodista, li vaig fer sobre l’Hospital de Blanes i la CSMS

Voldria saber, senyor Trias, per què es va negar a contestar, per exemple, quant havien costat els diversos ‘informes’ encarregats per la CSMS a empreses externes?

(Primera interrupció)

Voldria saber, senyor Trias , perquè es va negar a contestar quan li vaig preguntar sobre els detalls de la relació entre la CSMS i la multinacional Consultoria i Gestió,

Una empresa que té clients com la constructora Acciona, la petrolera colombiana Ecopetrol, la companyia fermacèutica Sanofi Aventis o la minera xilena Codelco… si, aquella on trevallaven en condicions inhumanes els 33 miners que van quedar sepultats….

Senyor Trias:

Perquè quan li vaig demanar informació sobre els sous dels alts càrrecs –una informació que l’equip gestor oculta als treballadors de l’hospital, vostè es va negar a contestar?

En definitiva, senyor Trias, com és que en comptes de facilitar aquestes dades –a les que com a alcalde vostè tenia accés- em va adreçar a un directiu de la CSMS?

No és això com si a un ministre d’economia li pregunten com va la cosa i ell respon “pregunta-li a Botin?”

Per acabar, voldria saber, senyor Trias, si ara, que vostè és el cap de la sanitat gironina representarà els interessos sanitaris dels ciutadans? Voldria saber si controlarà –com és el seu deure- el que fan els seus antics companys de l’equip gestor… o es limitarà a dir que si a tot el que ells li proposen?

Com podem estar segurs senyor Trias de que vostè defensarà els interessos dels ciutadans davant un equip gestor que es nega sistemàticament a facilitar informació del que fan i deixen de fer amb els diners dels ciutadans? Investigarà i farà públic quant gasta l’equip gestor en “despeses de representació”?



Per a vostè, senyor Marigó, només tinc una pregunta: farà servir la força que li dona ser alcalde de Blanes al Consell Rector de la CSMS

Representarà als blanencs i investigarà les despeses en informàtica i les despeses en ‘màrqueting’ dels directius de la CSMS, tal i com demanen els treballadors de l’hospital?



Farà servir la seva força per demanar explicacions sobre els sacrificis que se li demanen a les grans empreses proveïdores del nostre hospital, que es beneficien d’uns contractes milionaris pagats amb diners públics?

Farà això, senyor Marigó, o farà com el senyor Trias, que mai es va atrevir a demanar explicacions als seus ex-companys de feina?

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat