Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Municipis nordcatalans creen un ens per promoure el català i l'occità
18 jul 2011
L'Associació de Batlles de la Catalunya del Nord impulsa un sindicat intercomunal per promoure el català, i també l'occità a la Fenolleda · Una trentena ja s'hi han adherit
perpinya-catalunya-nord.jpeg
L'Associació de Batlles de la Catalunya del Nord, que agrupa els 226 municipis d'aquest territori més els de la comarca de la Fenolleda, ha creat un sindicat intercomunal que té per objectiu promoure la llengua catalana en terres nordcatalanes i també l'occità a la Fenolleda, segons cita El Punt. El nou sindicat, que té un estatut de servei públic administratiu com els que ja hi ha a l'Estat francès que tracten temes de medi ambient, energia o aigües, té per objectiu promoure català i occità, contribuir al seu ensenyament i impulsar el seu desenvolupament a l'espai públic, així com promoure també totes dues cultures. El sindicat l'administrarà un comitè de representants que escolliran els mateixos municipis, un per ajuntament excepte Perpinyà, que disposarà de 9 representants. De moment ja hi ha una trentena de municipis que s'hi han adherit mitjançant votacions als respectius consells municipals. El nou sindicat destaca al preàmbul del text constituent la importància de totes dues llengües, especialment del català. El text recorda que una política lingüística ideal s'hauria de basar en principis universals de diversitat cultural.



El preàmbul cita així els diversos punts on aquesta diversitat és present a la Declaració Universal dels Drets de l'Home, al Consell de l'Europa, al Parlament Europeu o a la Constitució francesa, al punt on assegura que "les llengües regionals fan part del patrimoni cultural de França". El text no cita però la Carta Europea de les Llengues Regionals o Minoritàries, que no ha estat ratificada per l'Estat francès, tot i ser gairebé l'únic estat d'Europa que no ho ha fet.



Les futures tasques del sindicat es centraran en l'ensenyament, la promoció cultural, la senyalització a les carreteres i municipis així com la revisió de les grafies errònies als topònims.
Mira també:
http://www.racocatala.cat/noticia/26805/municipis-nordcatalans-creen-ens-promoure-catala-loccita

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Municipis nordcatalans creen un ens per promoure el català i l'occità
18 jul 2011
posar l'occita o 'aranes a la mateixa alçada que el catala, es fer-li poc favor al catala.
Re: Municipis nordcatalans creen un ens per promoure el català i l'occità
18 jul 2011
Fuera cacalanes de indymedia.

Somos obreros, somos españoles.

No entiendo como esta pagina puede estar en este dialectucho.
Re: Municipis nordcatalans creen un ens per promoure el català i l'occità
19 jul 2011
L'occità (l'aranès només és una variant del gascó, dialecte de l'occità) té la mateixa, si no més, dignitat que el català, i necessita la mateixa, si no més, protecció. D'altra banda, la Fenolleda és Occitània, no Catalunya, així que és lògic i normal que impulsin l'occità allà.
Sindicato Sindicat