Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
14 jul 2011
La candidata del PP a la presidència de l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi (http://www.luisafernandarudi.es/), va prendre possessió aquest dimecres com a nova presidenta de l'Aragó, amb la presència del president del PP, Mariano Rajoy, entre altres càrrecs del partit.
lfrudi_portada_7.png.jpg
Tal com va anunciar en el debat d'investidura (http://www.aragonradio2.es/noticias/hemeroteca/rudi-anuncia-en-el-debate/), entre les mesures que impulsarà hi ha la reforma de la Llei de Llengües(http://ca.wikipedia.org/wiki/Llei_de_lleng%C3%BCes_d%27Arag%C3%B3), que reconeix el català com a llengua pròpia de l'Aragó i en preveu "especial protecció". Una norma que amb prou feines s'ha pogut aplicar ja que va ser aprovada l'any 2009. La nova presidenta vol derogar la normalització del català i l'aragonès perquè segons ella està "imposada".

El PP, que ha pactat amb el regionalista Partit Aragonès (PAR) a les Corts aragoneses, ha anunciat que complirà la seva promesa electoral i derogarà part de l'única llei que reconeixia el català a la Franja i l'aragonès a les valls pirinenques.

La nova presidenta aragonesa, Luisa Fernanda Rudi, ja va deixar clar (http://www.heraldo.es/noticias/aragon/anuncia_una_nueva_ley_que_derogue_) que l'executiu que presidirà remetrà a les Corts una llei de reforma que presumiblement suposarà una retallada profunda de les disposicions que contenia. En aquest sentit, podria ser que els termes "català" i "aragonès" fossin suprimits del text legal.

El programa electoral (http://www.pparagon.es/2012/web/programa%20electoral%202011.PDF) del PP ja anunciava la substitució de la Llei de llengües per una "política activa de preservació i divulgació de les nostres modalitats lingüístiques", sense especificar quines són. El programa del PP també qualifica l'espanyol com a "llengua comuna espanyola i aragonesa". Per contra, sí que prometien fer efectiu a l'Aragó el reconeixement que la llengua de signes espanyola va assolir al Congrés dels Diputats.

El PAR, amb un discurs semblant (http://www.partidoaragones.es/proyectos/autogobierno/Autogobierno-2.htm#), diu que a la Franja no es parla català sinó un conjunt de "modalitats lingüístiques". Els regionalistes han estat demanant, durant l'anterior legislatura, que cada municipi pugui decidir com vol que s'anomeni la variant que s'hi parla.

El PP abandera l'anticatalanisme

El sociolingüista Natxo Sorolla, al seu bloc especialitzat en l'estat de la llengua catalana a la Franja, analitza la qüestió (http://xarxes.wordpress.com/2011/07/13/pp-uno-y-no-cincuentayuno/) i destaca que a l'Aragó el PP branda un discurs molt vehement contra el bilingüisme i no s'amaga del seu intent d'imposar el monolingüisme espanyol. Així, afirma que mentre que "el PP exporta arreu el discurs del bilingüisme", a l'Aragó "abandera l’anticatalanisme i imposa el monolingüisme castellà als catalanoparlants". I ironitza: "Mentres, només podrem estar contents perquè l’anticatalanisme és presidit per una dona".

D'altra banda, avisa que "si Rudi trau a la palestra el tema l’anticatalanisme i els béns de la Franja, és ben segur que tindrà un bon debat mediàtic per a anar entrant en calçador les retallades socials, lo transvasament de l’Ebre, la privatització de les escoles…".
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/13355/1/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
14 jul 2011
A Mallorca, des del 22-M:

Entitats mallorquines rebutgen el possible tancament de Ràdio Televisió de Mallorca
http://www.llibertat.cat/content/view/13292/29/

IB3 fa desaparèixer el cos de correctors lingüístics
http://www.llibertat.cat/content/view/13287/29/

El PP balear fa desaparèixer també la direcció insular de Política Lingüística
http://www.llibertat.cat/content/view/13185/29/

El PP balear comença a desballestar el departament de Política Lingüística
http://www.llibertat.cat/content/view/13106/29/

L'OCB lamenta la supressió de la direcció general de Política Lingüística
http://www.llibertat.cat/content/view/13131/29/


aturem el genocidi lingüístic!
Re: El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
14 jul 2011
tio coleguitaxx lo que pasa es que soih unoh burgueses criptoconvergentsss no suh habeih enterao que lo que esta de moda entre loh reboluzionarioh es el castellano

castellano y birra friaa
Re: El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
14 jul 2011
Es curiós que a la franja hagi varis pobles a on el PP ha guanyat. Per exemple a Fraga el pp va treure 2400
Re: El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
14 jul 2011
entre el neng original i els indepes ressentits...
Indymedia necessita un canvi.
ànims als que feu la feina en teniu moooolta..
Re: El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
15 jul 2011
sI la gent que viu (i parla) a la franja de Ponent vota al PP i el PP es carrega la catalanitat a la franja de Ponent... qué hauriem de fer? escriure al defensor del poble catalano-aragonès? enviar als pobladors peperos a una checa catellanoparlant de Madrit?
I si fessim lo mateix amb els majorquins que voten PP, a ses illes només quedarien alemanys i els emigrants que treballen a l'hosteleria...
Arriba un moment que el desgabell identitari es dona d'osties amb ell mateix!
Re: El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
15 jul 2011
.
¡ARAGÓN NO REBLA!
.
El PP llevaba en su programa la derogación de la Ley de Lenguas, así como el PAR, que en campaña anunció que modificaría o derogaría dicha norma. Ambas formaciones recogieron firmas contra dicha ley.
.
Los ciudadanos del Aragón oriental, (territorio anhelado por los nacionalistas catalanes al que denominan como “Franja de Ponent de Catalunya” e integrante de sus “Països Catalans”), han puesto de manifiesto la gran voluntad de proteger su riqueza cultural y defender la libertad de convivencia lingüística sin favorecer una estadarización regularizada. De hecho, los ciudadanos de municipios tan importantes en el Aragón oriental como Fraga, Binéfar, Graus, Benasque, Monzón, Maella y Valderrobres han dado su apoyo a populares y paristas tanto en las locales como en las autonómicas.
.
PP ha arrebatado la alcaldía de Calaceite al PSOE gracias al apoyo del único concejal de ERC/L’Entesa per Calaceit, Paulí Fontoba.
.
Ley de lenguas… a tomar por el saco, “a prendre pel sac”.
.
.
http://aragonanticatalanista.wordpress.com/
.
.
Re: El PP vol acabar també amb el català a la Franja de Ponent
15 jul 2011
Ah, està bé que els nens de la Franja no puguin fer aprendre el seu idioma (el català) a l'escola i que hi hagi espanyolistes que ho califiquin de desgavell identitari (el mateix llenguatge que el del PP), tanmateix sembleu simpatitzants del Pp alguns de vosaltres.
Sindicato Sindicat