Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Seguiment del judici a diversos membres de l'esquerra abertzale a l'Audiència Nacional pel "cas Bateragune"
27 jun 2011
Representants de l'esquerra abertzale s'asseuran avui a la banqueta del tribunal especial espanyol per a, una vegada més, enfrontar-se a dures peticions de presó per haver realitzat una tasca política. Com ja és habitual en els últims anys, els processats comptaran amb un ampli suport social i polític a Euskal Herria, el reflex s'observarà davant les portes de l'Audiència Nacional, fins on es desplaçarà una àmplia delegació basca.
EgunHorif07.jpg
seguiment en directe del judici aquí:


http://www.eitb.com/streaming-en-directo/


El «cas Bateragune» obre avui un altre judici de caràcter polític


Rafa Díez, Amaia Esnal, Sonia Jacinto, Txelui Moreno, Arnaldo Otegi, Arkaitz Rodríguez, Manel Serra i Miren Zabaleta es veuran obligats a seure a la banqueta dels acusats avui-si se segueix el guió previst, a partir de les deu del matí-per respondre per la seva dedicació a la política.

Otegi, Zabaleta, Jacinto i Rodríguez romanen a la presó des que van ser detinguts el 13 d'octubre de 2009. Els seus quatre companys es troben en llibertat condicional a l'espera de la resolució d'aquest procés judicial. Avui els vuit es reuniran a la sala de vistes.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola demana per a cada un d'ells deu anys de presó sota l'acusació d'haver intentat reconstruir Batasuna després de la il.legalització de la formació abertzale a través del que denomina «grup Bateragune». És més, el fiscal Vicente González Mota assegura en el seu escrit d'acusació que la tasca de Bateragune consistia en «portar la confrontació política fins al punt més àlgid», per al que actuaria en una doble direcció: la «neutralització de qualsevol espai de la esquerra abertzale sense ETA »i la« acumulació de forces per a la construcció nacional a través d'un pol sobiranista subordinat als fins i mètodes d'ETA ».

Aquesta última acusació fa més evident, si és possible, l'objectiu de l'actuació de la Fiscalia, de les forces policials que van elaborar els informes en què es basa la primera i del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que no ha amagat la seva obstinació a mantenir fora del joc polític i institucional a l'esquerra abertzale i, en general, l'independentisme basc.

Contradicció

Com recollia GARA en la seva edició impresa d'ahir, els processats consideren que, després d'unes setmanes en què el suport social a l'aposta de l'esquerra abertzale ha quedat molt clar a Euskal Herria, l'inici d'aquest judici suposa en si mateix una contradicció tant jurídica com política. Subratllen que és, precisament, perquè la seva aposta per les vies polítiques està obtenint un ampli suport de manera que l'Estat espanyol intenta castigar a l'esquerra abertzale en els tribunals.

No obstant això, tant els processats com els lletrats que exerceixen la seva defensa consideren que l'única sentència possible és l'absolució, perquè «ningú a Euskal Herria entendria una condemna» per aquesta causa. Tampoc la entendrien moltes formacions polítiques, sindicals i solidàries de fora del nostre país que en les últimes setmanes han anat mostrant el seu suport als processats.

També s'espera que aquesta solidaritat arribi avui fins a les mateixes portes del tribunal espanyol a Madrid, on està previst que es desplaci una àmplia representació de grups polítics, sindicals i socials bascos.

Aquesta mostra de solidaritat va ser la que van oferir ahir mateix centenars de veïnes i veïns de Burlata a Txelui Moreno, en una mobilització que es va celebrar al migdia. En Irunberri, dissabte, mig centenar de persones van fer el mateix, en un acte en què també van recordar a Susana Arregi i Jon Lizarralde.

Durant la jornada d'avui es repetiran aquest tipus d'actes a les capitals i en altres moltes localitats basques. A partir de demà, la plaça Zuloaga de Donostia acollirà una sèrie d'activitats que es prolongaran ininterrompudament fins dissabte, dia en què se celebrarà una manifestació nacional a la capital guipuscoana.

seguiment en directe del judici aquí:


http://www.eitb.com/streaming-en-directo/
Mira també:
http://www.gara.net/paperezkoa/20110627/275259/es/El-caso-Bateragune-abre-hoy-otro-juicio-caracter-politico

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat