Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: educació i societat
[Llibre-Guia] materialisme dialèctic?
13 jun 2011
Una guia d'estudi amb qüestions, extractes i lectures recomanades

Aquesta és la primera d'una sèrie de guies d'estudi marxistes que es publicaran al nostre lloc "En Defensa del Marxisme". La intenció és donar una explicació bàsica de les idees fonamentals del marxisme amb una guia de lectures addicionals i de punts per fer servir en grups de discussió. Començam amb el materialisme dialèctic, la filosofia del marxisme.
El marxisme, o socialisme científic, és el nom que rep el conjunt d'idees elaborades en un principi per Karl Marx (1818-1883) i Friedrich Engels (1820-1895). Globalment, aquestes idees donen una base teòrica completa de la lluita de la classe treballadora per assolir una forma de societat humana superior - el socialisme.

L'estudi del marxisme es pot dividir en tres apartats, que corresponen a grans trets a la filosofia, la història social i l'economia - materialisme dialèctic, materialisme històric i economia marxista. Aquests són les famoses "tres parts constitutives del marxisme" de les que parlava Lenin.

La sèrie "Educació pels Socialistes" fou llençada per promoure l'estudi del marxisme. S'han dissenyat per ajudar l'estudiant de marxisme amb una introducció a la matèria, amb texts marxistes adequats que esperam que li obren l'apetit per més lectures i estudi. En la primera d'aquestes guies d'estudi d'"Educació pels Socialistes", donam una sel·lecció de materialisme dialèctic. Les altres "parts constitutives", així com altres qüestions fonamentals, es tractaran amb detall en futurs lliuraments. Les guies són adequades per l'estudi individual o com base per un grup de discussió marxista.

En començar aquest estudi de materialisme dialèctic, els editors publiquen un article introductori de Rob Sewell. Si bé aquest és un bon començament per la matèria, no és cap substitut de les obres filosòfiques de Marx, Engels, Lenin, Trockij, Plekhanov i altres. Malauradament Marx i Engels mai no escrigueren una obra divulgadora del materialisme dialèctic, si bé ho provaren de fer. A la seua mort, Engels deixà una pila de manuscrits, que provava de convertir en un tractat de dialèctic, de les lleis del moviment de la natura, de la societat humana i del pensament humà. Foren publicades més tard com Dialèctica de la Natura. Tot i en una forma poc acabada aquestes notes donen una visió brillant del mètode marxista i la seua relació amb la ciència.

El lector novell no hauria de quedar aclaparat per les idees de vegades difícils i abstractes d'aquests escrits. Tot i la dificultat inicial, una certa perseverància serà recompensada. El marxisme és una ciència amb la seua pròpia terminologia, i per tant cal un esforç pel principiant. Amb tot, qualsevol obrer i estudiant seriós sap que no res de bo s'aconsegueix si no és amb lluita i sacrifici.

Les teories del marxisme donen a l'obrer assenyat una visió entenedora. És el deure de tot obrer i estudiant de conquerir per si mateix les teories de Marx i Engels, com a prerequisit essencual per la conquesta de la societat pels treballadors.

Trobareu el llibre a:
Mira també:
http://www.marxist.com/languages/catalan/study_guide1.html

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: [Llibre-Guia] materialisme dialèctic?
13 jun 2011
agafeu 3 marxistes diferents i et donaràn 3 versions diferents sobre el materialisme dialèctic. El tema és que això és un lio tal q no ho entenen ni els marxistes
Re: [Llibre-Guia] materialisme dialèctic?
13 jun 2011
puajjjjjjjjj en catalán....
Re: [Llibre-Guia] materialisme dialèctic?
14 jun 2011
Una cosa es el nacionalisme (puaj, si!) i l'altra es la llengua i la cultura, que s'ha de defensar i celebrar.
Comentaris com el teu, llegits en dejuni, em fan venir ganes de potar.
Re: [Llibre-Guia] materialisme dialèctic?
14 jun 2011
Picot negre, vine, que aquí hi ha nazionanistes.
Deleitans amb algun argument dels teus.
Ilustra aquets nazionanistes, que tut tens la veritat absoluta.

PS:se donde vives!!
Re: [Llibre-Guia] materialisme dialèctic?
14 jun 2011
Com ja he dit pel nacionalista espanyol d'abans:
Una cosa es el nacionalisme (puaj, si!) i l'altra es la llengua i la cultura, que s'ha de defensar i celebrar.
El mateix val per uns que pels altres com tu.
El picot negre escriu sempre en catala i molt be, per cert.
Aixi que aquestes critique infantils que feu, i que demostren que les feu per no poder argumentar gaire, nomes us deixen en ridicul als putus nacionalistes.

Cap estat ens fara lliures.
Colera camping CNT