Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Carta Oberta a La Caixa sobre etnocidi de Repsol a pobles aïllats
29 mai 2011
Carta de resposta al director executiu de La Caixa sobre participació d´aquest banc en les inversions de Repsol-YPF al controvertit Bloque 39 de Perú. Els darrers pobles en aíllament voluntari en risc de desaparició.
camisea2.jpg
Barcelona , 23 de maig de 2011


Sr. Jaume Giró
Director Executiu
Caixa d´estalvis i pensions de Barcelona- Bancaixa



Distingit Sr. Giró,

Agraeixio cordialment la puntual resposta, amb data de 16 de maig, que he rebut de la Direcció Executiva de La Caixa a la meva carta on qüestionava la participació de Repsol-YPF - on La Caixa és de les principals accionistes- al controvertit Bloc 39 de l´Amazonia peruana, on viuen pobles indígenes en aïllament voluntari.

Valoro la seva voluntat comunicativa desitjant que també es practiqui davant les nombroses famílies desnonades per l´ofegament de les hipoteques que vostès engreixen o les multitudinàries manifestacions que omplen aquests dies les places de ciutats i pobles del país, exigint que vostès retornin les millonàries ajudes que han rebut amb diners públics per rescatar els seus milionaris beneficis.

Sobre la seva resposta on defensa l´entrada de Repsol al bloc 39, permeti´m que puntualitzi:

- Vostè es refereix a la Política de Relacions amb Comunitats Indígenes que li ha citat la Direcció de Responsabilitat Corporativa de Repsol i ha de saber que:

-Repsol presumeix de moltes polítiques de Responsabilitat que sobre el tereny no cumpleix, entre elles el Compromís contra el Canvi climàtic, o la citada política de respecte a les decisions dels pobles indígenes. Nombrosos comunicats unànims de pobles indígenes d´Amèrica Llatina que han manifestat el rebuig d´operacions de Repsol als seus territoris han estat despreciades, ignorant a les organitzacions legítimes dels pobles indígenes.
Vulnerant fins i tot el Conveni 169 de l´OIT, que obliga a una Consulta Previa vinculant abans d´operar en qualsevol territori.
Al respecte, aclareixi per exemple quina posició adopta Repsol-YPF davant la determinada negativa del poble de Tentayape, al Bloc Caipipendi de Bolivia, a deixar entrar a la companyia de la qual vostè és accionista.

- Vostè es referma amb la dèbil argumentació de Repsol que assegura que al Bloc 39, de 886.820 hectàries de bosc primari amazònic impenetrable, no existeixen persones perquè no les han vist. Li recordo que:

- Repsol ja va reconèixer l´existència de pobles aïllats l´any 2003 , com consta en l´acta, d´una reunió entre l´empresa al poble de Santa Clotilde. L´any 2008, personal contractat per Repsol durant la fase d´exploració sísmica, va reconèixer 2 avistaments de pobles no contactats a la zona on operaven. Institucions públiques del Perú han reconegut l´existència de pobles no contactats, com el Instituto Gubernamental para Pueblos Indígenas, el Ministerio de Sanidad i l´antic Instituto Nacional de Recursos Naturales (INRENA). També a Equador, s´ha pressupostat una partida per tractar el tema dels pobles aíllats que transiten per la frontera entre Equador i Perú a la regió del Bloc 39.

- L´any 2010, Repsol ja va justificar la inexistència de pobles aïllats en base a la disposició de 10 trampes fotogràfiques que només van arribar a "caçar" algun primat. Per inverossímil que sembli, aquest nefast argument, donada de desproporció entre mitjans i extensió que es vol abarcar ha estat repetit de nou al 2011, arrel d´una campanya pública on la societat civil ha escrit centenars de cartes a Repsol-YPF perquè es retiri d´aquest projecte.

Li posaré un exemple, per convencèr-lo de que els arguments de la companyia Repsol no són vàlids i faria bé vostè de no creure tot allò que vingui d´un departament com el de RSC de Repsol, tant avesat en manipular continguts al gust dels interessos de la companyia:

Si instalem 10 trampes fotogràfiques en puntuals fondalades dels boscos del Monsteny, Collserola i Montserrat i no fotografiem més que alguna merla i -amb sort- un esquirol, podriem arribar a la conclusió de que els catalans no existim!!

Valoro molt negativament, que la resposta de Repsol, amb beneficis anuals de 4.693 milions d´euros, sigui un vulgar "copy-paste" de la mateixa carta de l´any anterior, canviant la data.S´entreveu de l´empresa molt poca consideració amb les vides humanes que estan en joc.

Per no allargar-me, li sol.licito a vostè que em respongui amb claredat en una de les següents posicions:

a. Aportant arguments convincents sobre la inoqüitat als pobles indígenes aïllats de les operacions de Repsol al Bloc 39, més enllà d´intentar demostrar que no existeixen.

b. Convencent a Repsol-YPF de que es retiri d´aquest Bloc - com ja ho ha fet fa unes setmanes la fins ara sòcia Conocophilips- aplicant el Principi de Precaució que la companyia declara aplicar a les seves activitats operatives.

c. Reconeguent amb sinceritat que l´ànima de La Caixa, entitat que vostè dirigeix no és l´obra social sinó enriquir-se a tota costa: degradant, empobrint i emmalaltint si cal, a les darreres regions inexpugnables del planeta. I als seus pobles ignorats.


Atentament,


Campanya Repsol mata
http://enfocant.net/noticia/carta-oberta-la-caixa-sobre-etnocidi-de-reps



Veure carta en castellà:

http://www.kaosenlared.info/noticia/peru-carta-abierta-caixa-sobre-etnoc
Mira també:
http://repsolmata.ouproject.org
http://alertamazonica.wordpress.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat