Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
A on ens pot portar l'etnocentrisme
"La solidaritat també té fronteres, per això Espanya ha abraçat Llorca i Portugal no"

Àstrid Bierge (El singular Digital)

Entenc que Espanya s'hagi commocionat amb la desgràcia de Llorca, entenc que Zapatero i Rajoy i els Prínceps d'Astúries hagin visitat la població per donar ànims als seus habitants, entenc que els mitjans de comunicació espanyols -així com els catalans amb una línia editorial no independentista- n'hagin fet una extensa cobertura, entenc el minut de silenci a les places dels governs autonòmics i dels ajuntaments espanyols, entenc que també el guardessin a la Plaça Sant Jaume els polítics centralistes, federalistes i fins i tot els que es passen la vida a missa i repicant, i entenc que aquests mateixos polítics, en senyal de dol, anul·lessin els seus actes de campanya durant un dia. Tot això ho entenc. El que no entenc és que ERC aturés també la seva campanya, no entenc que Jordi Portabella, Oriol Amorós i Toni Strubell s'unissin al minut de silenci i no entenc que el diari ARA hagi tractat la notícia com si el terratrèmol hagués passat a Mollerussa, dedicant-li pàgines i pàgines i fins i tot dues portades amb foto a tota plana. No hi ha per on agafar-ho, no ho entenc.

Com podeu comprendre a mi no m'agrada que la gent s'ho passi malament, ni a Espanya ni a enlloc. Ara bé, les desgràcies que passen al meu país em saben més greu, com a tothom. La solidaritat també té fronteres, per això Espanya ha abraçat Llorca i Portugal no. De vegades, quan la tragèdia és veritablement massiva, el dol s'internacionalitza. Ni és freqüent ni és el cas. Si la solidaritat no tingués fronteres hauríem d'estar sempre a les places guardant un minut de silenci, allà, tot el dia, fixos com estàtues. Cap dia no hi hauria campanya i les banderes sempre serien a mitja asta. No és així, òbviament. Per això no entenc que l'independentisme català plori Llorca i no plori xocs de trens a França. Quin és el teu país, independentista?

El fet de formar part de l'estat espanyol ens obliga a determinades coses, a moltes de fet, però també hi ha un cert marge perquè puguem exercir la nostra llibertat, i en aquest espai hem de ser coherents amb les nostres aspiracions nacionals. No podem viatjar amb el nostre fals DNI català, però si a l'estranger ens pregunten d'on som no estem obligats a dir que som espanyols. Hem d'acceptar que el castellà és oficial a Catalunya, però ningú no pot impedir-nos que parlem sempre en català. Etcètera. Hi ha coses que, fins que no tinguem un estat, ens les haurem d'empassar. Ara bé, quan Espanya no tingui el poder de fer-nos seus, quan puguem triar d'on som, quan la nostra nacionalitat depengui exclusivament de la nostra voluntat, el que no podem fer, per l'amor de Déu, és comportar-nos com si fóssim espanyols.
Imprimir Enviar notícia


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2011/05/llorca_no_es_al_meu


A mi se'm remou l'estómac i enacara més (si és possible més volta de rosca) llegint els comentaris aduladors que inclou l'article...
A mi no em val q em diguin "això ho diu la dreta casposa cony-vergent", és que ho diu TOT l'espectre de discurs etnocèntric amb uns adjectius i uns qualificatius o uns altres. P x C és xenòfob de fronteres espanyoles afora... però tots els partits (i satèl·lits) de discurs etnocèntric ho són del Cinca cap a l'oest i de la vall de laguar cap al sud, de "fronteres espanyoles" endins. Curem la malatia erradicant els patògens! Expulsem la merda etnocèntrica de l'IMC, abans que coses tant aberrants com l'article d'aquesta estúpida, sense adonar-nos, formi part habitual de la columna dreta de l'IMC 8q repeteixo, ja ho fa amb maneres menys explícites).

Salut, anarquia i deconstrucció de prejudicis burgesos!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
Estas cometent un error al dir que tots els independentistes són etnocèntrics, burgesos.....
Segur que vas ser el primer en criticar les acusacions del PCPC a la mani de l' 1 de maig i en canvi ara estas fent el mateix..
No es pot generalitzar, hi ha indepes k formen part de la burgesia i n' hi ha que sob part dels treballadors, es solidaritzen amb tots els moviments anticapitalistes d' arreu del món i dins el seu discurs es mostra clarament a nivell ideològic i a nivell d' acció el seu compromís internacionalista.
Dir que per arribar a l' anarquia o qualsevol sistema assembleari on tothom es senti representat i partícep de decidir que vol i preten fer amb la seva vida, ser totalment lliures a l' hora de dicidir.... passa per l' autodeterminació dels pobles oprimits.
Salut!
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
«(...)Dir que per arribar a l' anarquia o qualsevol sistema assembleari on tothom es senti representat i partícep de decidir que vol i preten fer amb la seva vida, ser totalment lliures a l' hora de dicidir.... passa per l' autodeterminació dels pobles oprimits».

Perdona però, això darrer de "passa per l'autodeterminació DELS POBLES oprimits" em grinyola a mi (i a Hobswaun, i a Malatesta i a Castoriadis i a Zizek... i, pràcticament a qualsevol llibertari) per a qui això és una entelèquia, per a qui no hi ha pobles sinó poble. No hi ha pobles oprimits sinó classes oprimides pel classisme com hi ha races perquè hi ha racisme. I llengües i cultures minoritzades per 50.000 factors, alguns d'ells "endògens" (no per "colons" que venen a treballar per quatre duros). Ací rau una dicotomia difícil de superar (i d'erradicar de l'ideari d'esquerres i de part del llibertari).

Salut!
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
El mateix Hosbawm que tracta els anarquistes del XIX de prepolítics i analfabets??? El mateix Hosbawm que distingeix entre el nacionalisme cívic (el dels estats europeus occidentals i burgesos -els més etnocides de la història-) i el nacionalisme ètnic (el dels pringats sense estat occidentals o bé el dels pringats extraoccidentals)??? Quina empanada gallega Picot, forta forta!!!

Si vols etnocentrisme guai vés al cinema, o als jutjats, o encén la tele, o llegeix el rojo y negro, ja veuràs que internacionalistes que són amb els seus textos postfalangistes sobre la sagrada unitat de l'imperi.

Fica-t'ho al cap, t'agradi o no: cap societat és culturalment ni políticament homogènia, i tota assumpció d'un "nosaltres" (sigui Catalunya o el món o totes dues coss alhora) és el fruit de processos previs d'agrupament social de tota mena: imperialisme, migracions, contactes comercials imposats o volguts, és a dir, de relacions de poder. Jo et demano perdó, bwana, però vaig néixer en un país que no surt al mapa del món, igual que deu mil països més. Però resulta que no sols no vull sortir al mapa com un altre dels dos-cents estats, sinó que al mapa del món hi vull les deu mil banderes dels deu mil pobles, i sense fronteres (deixarem de fer mapes).

La noblesa catalana al XVIII i la burgesia des del XIX fins ara no han parat de donar suport a l'estat espanyol i al francès Picot. Els anarquistes catalans han batallat perquè fos la seva pròpia societat qui decidís com autoorganitzar-se. I si d'aquí en surt la confederació mundial, de conya, però que surti d'aquí, de cada racó d'aquest planeta.
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
No hi han pobles oprimits. Hi han persones oprimides.
A palestina, l'autoritat nacional palestina viu molt be. A Catalunya, Euskadi, Galicia, Irlanda del Nord, Hi ha gent que viu molt be. Els poders locals, politics o economics, son poders al cap i a la fi.
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
Llavors per què pots trobar 10.000 paios alhora cridant "jo sóc jo!"??? Si no hi ha pobles oprimits, per què s'anuncia el 1718 el "Fin de la nación catalana" i no el de tots els pobles? I qui et diu que cada poble amb diferenciacions socials no impliqui lluites emancipadores? Les persones viuen en societat: societat implica xarxa de relacions, del tipus que siguin. Digues-li poble, societat, col·lectivitat, estat, nació, regió, tribu, comunitat o el que vulguis.
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
No hem llegit al mateix Hobswaun 8o hem llegit escrits diferents?). D'altra banda em dones la raó: no hi ha cap societat homogènia. És clar que no, per molta enginyeria social que gastin NO ho aconseguiran, sortosament, seguirem sent individus irrepetibles, amb els denominadors comuns (culturals i d'interessos) que hom vulgui. Però convindràs amb mi (o no) que tan artificial és "Catalunya" com "Espanya" com "Disneylàndia"... I, sisplau, no fiquis en boca dels anarquistes el que no han dit. Culturitza't pel que fa a la història de l'anarquisme. La teva actitud és com la de negres Tempestes: "Som ateus, però ja abolirem lres religions quan es reconegui l'adventisme del 7è dia, donat que ara per ara hi ha uan opressió per part del catolicisme i tothom qui no s'apunti al carro de l'adventisme, és un col·laborador del catolicisme. Quan abolim el catolicisme i solament quan abolim el catolicisme, abolirem també l'adventisme del 7è dia i "llavors, la confederació [atea], de conya" (paraules, aquestes darreres, teves, prenent-me la llicència de re-contextualitzar-les: on hi diu "catolicisme" fica-hi "estats existents" o "espanya"; on hi diu "adventisme del 7è dia" fica-hi "pobles" (o "nacions") sense estat i/o no reconeguts... És esgotador... No sé perquè no s'entén (ep!. alto, que no dic "no se'm dona la raó")
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
22 mai 2011
???

Pots trobar 10.000 i un milió de paios (i paies) cridant "visca el barça". I...?
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
23 mai 2011
Deu mil tarats occidentals cridant "jo sóc jo" són tots ells el mateix tarat: durkheim en diu "representacions col·lectives". L'hi fiques el nom que vulguis (ideologia o el que et roti). Catalunya, com Espanya, com Disneylàndia, són el fruit de construccions socials: tot l'espectre del que concebis pot materialitzar-se sota aquests noms, tant com desintegrar-se o simplement exterminar-se a cops d'imposició militar, estatal, econòmica, cultural, tot alhora... (hòstia!: paios sami a Noruega que segles després continuen autoconcebent-se com a sami i no com a noruecs, pobres desgraciats oi?).

El Hobsbawm en efecte afirma el que et dic amb trenta anys de diferència.

Crec que el problema és que sistemàticament identifiques independència amb estat. Si jo dic independència total, anarquia sense límits, no hi fico cap estat pel mig, ni deixo d'advocar per una confederació galàctica llibertària meta-x-files més enllà de col·lectivitats que s'autoconcebin com a x o y o z. Plantejo que tot ha de partir dels contextos locals, el nom o figura administrativa i jurídica dels quals (país, estat, nació, regió, comunitat autònoma) té unes putrefactes conseqüències polítiques, sobretot quan ets a baix. I els de baix de baix de tot, òbviament, els treballadors.

Però no et discutiré res més Picot: tens un odi ferotge, compulsiu, a qualsevol plantejament llibertari que s'encamini a defensar el dret d'autodeterminació de les societats sense estat (que ja identifiques com a postulació per un estat). Si Bakunin et va bé, Bakunin; i si no et va bé, fora. Ho deixo córrer. Queda't amb la teva tan sàvia puresa. Passo de pontificar res ni haver d'insultar gent que no conec amb la qual tan sols pretenc debatre alguna idea.
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
23 mai 2011
Xapó, company. Extrapoles (no sé amb quina lògica!) que tinc un "odi ferotge, compulsiu, a qualsevol plantejament LLIBERTARI que s'encamini a defensar el dret d'AUTODETERMINACIÓ DE LES SOCIETATS SENSE ESTAT" i, segona extrapolació "que ja identifiques com a postulació per un estat". De què vas, de psicòleg? Cal recordar l'artificialitat de les ancions i l'artificialitat dels estats? Cal recordar que la gent (el "poble"), fin la invenció de l'estat-nació, no eren ni catalanas ni espanyols ni liliputenses? Cal recordar que, p.e., quan Victor Manuel exclamà "visca Itàlia!!", la gent present es preguntàven l'un a l'altre que qui era "Itàlia", si era la seva filla o la seva dona, perquè, fins aleshores, la gent era "napolitana" o "romana" o "piamontesa"...? Cal aclarir què, si l'ideari més poc dogmàtic, l'anarquisme, té algun "dogma" és el d'assolir les màximes cotes de llibertat de TOTS els individus, de lluitar contra tota forma de coerció, coacció, domini, explotació, xantatge, extorsió...? Si ens solidaritzem amb un maputxe discriminat en tant en quant maputxe (i/o per pobre) o amb un palestí en tant en quant palestí (i /o per pobre), no és per què es pugui reafirmar com a maputxe o com a palestí, és per combatre qualsevol atemptat a la dignitat i a la llibertat humana, perquè un cop tothom sigui digne, pugui realitzar-se com li doni la santa gana, com palestí o com maputxe o com individu ateu religiós i ateu cultural o com nascut a Mollerussa i que vol adoptar la cultura maputxe. Definitivament, l'accident d'haver nascut en unes coordenades geogràfiques on es donen uns condicionants culturals, NO ens determinen i, encara menys, tenen per què condiconar i encara menys determinar, com a fonament, un projecte d'emancipació social. El dia que tothom sigui lliure (del jou caputalista i de tots els jous), que ens resulti tan "estranger" una mala persona del poble del costat com "veí" o "conciutadà" una bona persona de les antípodes i, quant a organització, per fi, no hi hagi res escrit ni a nivell territorial ni cultural, perquè si la cultura ha de ser un jou que ha de determinar com ens organitzem territorialment, quant a producció-distribució, per comptes de les afinitats d'interessos i les empaties personals espontànies, donguin pel cul a la cultura. I a mi, Bakunin no em va ni bé ni malament, el que va formular, ja ho ho va formular molt abans Godwin, sense rebaixar-se a defensar lo indefensable, a dir una cosa i la seva contrària ni omplir papers titllant de "sac de greix" a Marx (bé, això últim va ser un rifi-rafe bi-direccional).

Gràcies per passar d'insultar-me (i a veure si t'aclares o "ho deixes córrer" o "pretens [en temps verbal present] debatre).

Salut!
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
23 mai 2011
no hi han pobles oprimits però solidaritat amb els mapuxe que són només persones oprimides a qui l'Estat xilè reprimeix igual que a qualsevol blanquet de la capital.

aneu a cagar postmoderns, individualistes i espanyolistes-estatalistes

si tant ràbia us fa viure aqui, marxeu a qualsevol poblet de la espanya profunda que allà no tindreu aquest problema
Re: A on ens pot portar l'etnocentrisme
23 mai 2011
Tu, en canvi, allà on anéssis aniries amb el teu "problema"; a l'Espanya profonda, a la Patagònia somera o a la Galàxia d'Andròmeda: acompanyat de la teva incapacitat lectora-comprensora.

per cert, un comentari el teu molt de la corda dels qui adulen a la "periodista" aquesta tan singularment feixista en els comentaris del Singular...

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more