Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
Manual de llenguatge no sexista en català
11 mai 2011
Us fem arribar aquest manual traduït al català que incideix en l'aspecte de la utilització del llenguatge d'una forma antisexista.
1.jpg
La CNT en el marc del X Congrés, ratifica dins dels seus principis, tàctiques i finalitats la seva declaració ANTISEXISTA manifestant-se així:

L'anarcosindicalisme, en la seva lluita per aconseguir una societat lliure, justa i igualitària, té entre les seves finalitats la destrucció del patriarcat i la fi del sexisme i de qualsevol discriminació per raó de sexe o orientació sexual.

No han d'existir jerarquies entre les persones en funció del seu sexe, i rebutgem amb fermesa qualsevol imposició social o cultural d'una conducta o rol segons es neixi. Cada individu ha de desenvolupar la seva personalitat en plenitud sense importar el seu sexe o sexualitat, fugint dels convencionalismes que ens fixen un camí a seguir o una manera de ser “femenina” o “masculina”.

No ens oblidem que el sexisme i les formes de dominació pròpies del patriarcat segueixen molt vigents i encara que no siguin tan explícites com temps enrere, això no vol dir que hagin desaparegut. És més, les seves manifestacions són cada vegada més subtils, i en això resideix el seu perill i la seva capacitat alienant. El sexisme està molt present en la nostra societat, i va calant en les persones des de la més tendra infància, per això sovint la seva presència passa desapercebuda. És per això que hem d'incidir en l'educació i els valors que ens transmetem d'unes persones a altres, buscant sempre anar a l'arrel dels problemes.

Les i els anarcosindicalistes lluitem per una societat en la que qualsevol forma d'autoritat sigui abolida. Volem que totes les persones, independentment del nostre sexe, puguem viure, desenvolupar-nos i relacionar-nos entre nosaltres en un pla d'igualtat i de llibertat.


Us el podeu descarregar en PDF a l'enllaç següent a l'apartat d'anarquisme.
Mira també:
http://cnt.es/documentos

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manual de llenguatge no sexista en català
12 mai 2011
Pens que allò realment interessant sobre aquest tema és trobar lingüistes que defensin aquestes tesis, però des d'un punt de vista científic.

En aquest sentit, però al contrari hi ha la declaració del Departament de Filologia Catalana i Lingüísta General: http://www.uib.es/depart/dfc/gresib/declaraciogenere.pdf

Tanmateix, però, bona feina.
Re: Manual de llenguatge no sexista en català
14 mai 2011
No hi ha gaire punt de vista científic en aquest tema. El sexisme és una qüestió política/ideològica.
Sindicato Sindicat