Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
La conspiració radial
09 mai 2011
Tesi defensada, entre d’altres, per Germà Bel segons la qual Madrit creix i prospera més que la resta gràcies a les inversions privilegiades en infraestructures que rep del Govern central, entre altres carinyus pressupostaris. Així, es produiria una “competència deslleial” que beneficiaria al centre i perjudicaria a la perifèria, especialment a Catalunya.

Simancas desmunta amb dades aquesta tesi, en un excel·lent article publicat avui a El Pais, i que es reprodueix íntegrament a continuació. Segons Simancas, hi ha centralitat entorn de les grans ciutats, també a Barcelona. Catalunya és la primera comunitat en inversió executada pel Ministeri de Foment des de l’any 2004: més de 14.700 milions d’euros fins a desembre de 2010. I també és la comunitat amb la inversió més alta prevista per 2011. També aporta dades concretes quant a ferrocarrils, carreteres, etc.

Per la meva banda, voldria aportar el següent quadre històric (1997-2008) d’inversions liquidades per part de Foment, distribuides per Comunitats Autònomes (font: Anuari estadístic, Ministeri de Foment): Les simples dades desmunten la tesi victimista emprada pels nacionalistes.

Veure el quadre: http://mitesimentides.files.wordpress.com/2011/03/cuadro-inversiones-fom

També podem consultar a l’Anuario 2009 el desglós per direccions generals, direccions territorials, carreteres, ferrocarrils,aeroports, etc.

Comentari personal: És cert que, en els darrers anys, Madrid creix i prospera més que Barcelona. Però la causa no la trobaríem en una conspiració estatal chulapa i anticatalana. La realitat és més senzilla: Madrid prospera perquè allí es fan les coses bé, treballen amb criteris d’eficàcia, estalvi i bona gestió. A Catalunya, en canvi, portem 30 anys dilapidant els nostres estalvis en el sector de la construcció nacional-patriòtica, i això té un cost. Menys victimisme, i més autocrítica. Una cosa és defensar el territori -com fan valencians, gallecs, aranesos, etc-, i una altra ben diferent és caure en utopies col·lectivistes i patrioteres, les quals son autodestructives.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La conspiració radial
09 mai 2011
Que voleu demostrar que som inviables econòmicament? ja ho sabem, en un sistema capitalista sempre serem inviables econòmicament, dins d' espanya, europa i el món.
Que platejeu "la unidad del reino de España"?
Entereu-vos ja que la gent que visita aquesta pàgina generalment som anticapitalistes i la viabilitat econòmica o no dins d' un sistema capitalista ens importa 3 pitos.
Re: La conspiració radial
09 mai 2011
D'acord amb Xplota...
Sindicato Sindicat