Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Catalunya pateix un expoli fiscal… Espanya ens roba!!!
09 mai 2011
Això és una campanya de màrqueting on es barrejen les mentides amb les bajenades.

Anem a pams. “Expoli fiscal” vol dir que a una comunitat s’aplica una legislació fiscal diferent, uns tipus impositius diferents, que a la resta. Per exemple, hi hauria “expoli fiscal” si a Catalunya l’IVA fos del 25% quan a la resta d’Espanya és del 16% (el 18% a partir del proper Juliol). O bé si a Catalunya no estiguessin en vigor les Bonificacions fiscals vigents a la resta de l’Estat. Aixó és un expoli.

Doncs això no existeix. La legislació fiscal és la mateixa a tot l’Estat, els tipus impositius són els mateixos, les bonificacions tamé, i tot. Excepte… un impost que és competència de la Generalitat (el Impost de Successions i Donacions), on la Generalitat no vol pas aplicar les deduccions similars que ja gaudeixen a la resta de l’Estat.

El que volen dir els nacionalistes amb l’expressió “expoli fiscal” és que la quantitat, bruta, de diners recaptats a Catalunya és superior que la quantitat, bruta, de diners que s’inverteixen al territori. És a dir: dèficit.

És lògic. Les regions més riques patiran sempre aquesta diferència. Ja ho pateix Alemanya respecte d’Irlanda, per exemple… O la Vall d’Aran respecte del Montsià, i Sant Cugat del Vallès respecte de Ciutat Badia. I l’Avinguda Pedralbes respecte del carrer Banhs Nous…

Quan més ric és una regió o territori, més sofreix aquesta diferència.

No obstant això, qui més “pateix” a Espanya no és Catalunya, sinó les Illes Balears perquè… són més rics que nosaltres. Ja m’agradaria a mi que Catalunya patís més encara aquest dèficit, perquè això significaria que seria més pròspera del que ho es ara.

Si Catalunya fos independent… aquest dèficit continuaria existint. Una Catalunya independent s’estalviaria aquest dèficit si:

1. Els ingressos es mantinguessin igual o pugessin. La qual cosa no és ni demostrable ni creïble. Pel contrari, allò previsible és que els ingressos baixin, atesa la inestabilitat i l’incertesa, poc amiga de l’economia.

2. Les despeses es mantinguessin igual o baixessin. La qual cosa ja és radicalment impossible. Un Estat independent requereix despeses, que ara ens estalviem: defensa, exèrcit, relacions exteriors, provisions financeres al Banc Central i a institucions econòmiques internacionals, despeses d’organitzacions internacionals, aportacions a l’UE.

Al final, seria un mal negoci la independència: Més despeses i menys ingressos, ens menjaríem l’actual “dèficit” i encara necessitaríem més.

Mites i mites. Aquest mite és com una campanya de marketing per a obtenir adeptes a la causa nacionalista. Llàstima que sigui mentida.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Catalunya pateix un expoli fiscal… Espanya ens roba!!!
09 mai 2011
Aixo es mentida!
Re: Catalunya pateix un expoli fiscal… Espanya ens roba!!!
11 mai 2011
L'únic defecte que li veig a la publicació d'aquest text és que la persona que l'ha posat no se l'ha rellegit per corregir un anacronisme:
l'IVA ja fa mesos que és del 18% a tot l'Estat i no del 16%.
Re: Catalunya pateix un expoli fiscal… Espanya ens roba!!!
01 jun 2011
Regions riques o pròperes n'hi ha a tota Europa i hauries d'informar-te una mica més. La regió de París, força més rica q la resta de l'Estat francés aporta menys del 4% del seu PIB i el sud d'Anglaterra aporta poc més del 6%. Baviera, land de referència en aquests debats, va portar la seva causa als tribunals i mitjançant economistes experts, se'ls va dir que, l'aportació per part d'una regió o land de més d'un 4% del seu PIB, començava a fer perillar la "bonança" econòmica d'aquella regió i per tant Baviera aporta sempre menys d'un 4%, però n'aporta. Però quan parlem de Catalunya o els Països Catalans la cosa se'n va de mare, company. I és que nosaltres aportem de mitjana entre un 8 i un 12% del PIB, o sigui, més del doble del que podríem prendre d'exemple. Per tant no es parla de dèficit i es parla d'expoli i si no fos el cas, explica'm tu pq s'ha tardat més de 20 anys a fer-ho públic, si tant fals és. Potser els nacionalistes espanyols et donen una explicació.
Sindicat