Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[Lleida] El Casal l'Ocell Negre critica el caràcter mercantilitzant de la Festa Major
06 mai 2011
En una carta pública titulada "Unes festes cada vegada menys populars" el Casal Independentista d'Agitació Cultural de Lleida expressa el seu malestar pel protagonisme de les grans empreses de l'oci de la ciutat a les revetlles de Festa Major i reinvindica el caràcter popular, participatiu i integrador de les festes, amb lideratge de la societat civil i totes les entitats culturals de la ciutat
enganxina_fp.jpg
El Casal destaca que "enguany, l’empresa privada, amb el beneplàcit de l’Ajuntament, ha clavat les urpes dins la Festa. Les grans empreses privades de la nit lleidatana han passat a ocupar un espai dins la revetlla de la Festa Major" i es pregunta "Amb quins criteris artístics programen aquestes macroempreses de la “farra” que només es mouen per finalitats econòmiques? És lícit que els empresaris facin la competència a les entitats culturals de la ciutat i encara més el cap de setmana de la Festa Major?"


Carta: Unes festes cada vegada menys populars

Aquest dijous comença una nova Festa Major. Durant aquests dies tractarem de divertir-nos i passar-nos-ho bé. Sortirem al carrer, participarem i entendrem que, per uns dies, Lleida és festa. La plaça de La Paeria estarà plena de castellers i, en el seguici, podrem veure diferents agrupacions, danses i figures representatives de la cultura popular, com ara: els bastoners, els cavallets, els gegants, els capgrossos, la moixiganga, Lo Marraco, els sardanistes i els Diables, entre molts d'altres. Hi haurà també les revetlles dels Camps Elisis, els Moros i Cristians i espectacles per tothom...

L'ambient festiu descrit és, doncs, el model de festes populars que recolza, i amb què creu, el Casal l'Ocell Negre; perquè, durant aquests dies, les entitats culturals puguin mostrar-se i treballar per a la ciutat. No obstant això, els membres de l'Ocell Negre no entenem perquè les empreses privades, any rere any, tenen més presència a la festa.

Enguany, l’empresa privada, amb el beneplàcit de l’Ajuntament, ha clavat les urpes dins la Festa. Les grans empreses privades de la nit lleidatana han passat a ocupar un espai dins la revetlla de la Festa Major. No només competeixen directament amb les entitats culturals – se'ls ha concedit un espai a la barra–, sinó que, durant un cap de setmana en què no tenen gaire públic als seus locals, també podran lucrar-se. I, a més a més, se'ls ha atorgat el privilegi de programar continguts dins aquest espai de la festa, al mateix nivell que la resta d’escenaris de la nit. Amb quins criteris artístics programen aquestes macroempreses de la “farra” que només es mouen per finalitats econòmiques? És lícit que els empresaris facin la competència a les entitats culturals de la ciutat i encara més el cap de setmana de la Festa Major?

La festa ha de ser participativa i integradora. I ha d’estar liderada per la societat civil i totes les entitats culturals de la ciutat que treballen dia a dia de forma desinteressada per una cultura viva i activa. Creiem necessari crear entre tots una festa, tal com en altres ciutats, de la qual ens en puguem sentir orgullosos, en què els més petits vulguin ser més grans per a poder ser aquells bastoners que desfilen en el seguici, porten el gegant o, senzillament, duen el mocador al coll.

No contemplis aquestes hores que ara vénen. Surt al carrer i participa! Una nova manera de viure la festa, alegre i combativa depèn de tots!

Visca la Festa Major!

Casal Independentista d'Agitació Cultural l'Ocell Negre
Mira també:
http://ocellnegre.blogspot.com/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat