Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
“A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”
06 mai 2011
En efecte, per desgràcia a Catalunya tenim peatges per tot arreu.

El peatges de Catalunya són creació i titularitat autonòmica, no pas estatal: és la Generalitat qui les crea, n’és titular, i determina el preu del peatge. Peatges com ara els de Les Fonts, el Garraf, el Maresme, Vallvidrera, Cadí, etc…

(Excepte els de les AP7 y AP2, que es van construir a començaments dels anys 70, per la qual cosa són de titularitat estatal. La Generalitat no vol assumir el traspàs de la titularitat d’aquestes dues autopistes, per tal de no haver de pagar el rescat a l’empresa concessionària. Si no fos per això, serien autonòmiques també).

La Generalitat, quan va construir les seves autopistes, podria haver triat altres alternatives, per exemple,

- Fer “peatges a l’ombra”, com el que fa ara per exemple a la C-35, a prop de Llagostera. Els peatges a l’ombra permeten a l’Administració pública no fer cap inversió (la fa el Concessionari), i després un cop operativa va pagant “peatge” al concessionari segons el volum de trànsit. I la titularitat és sempre pública.

- O bé, podria haver construït una autovia directament. Si el cost és alt, en podria finançar la construcció amb deute públic. O pagar directament estalviant-se els interessos i els costos del deute.

Doncs no: la Generalitat va decidir fer peatges.

A més, un cop construïdes les autopistes, la Generalitat pot rescatar en qualsevol moment els peatges que ella va crear (transformant-los en peatges a l’ombra o en autopistes, pagant al comptat, en venciments, o amb deute públic). Però no ho fa. No fa res de res.

Per altra banda, no oblidem que l’empresa que cobra els peatges de tota Espanya –no només de Catalunya– és una empresa catalana: Abertis (La Caixa). En efecte, és una empresa catalana (de La Caixa) qui cobra els peatges de, per exemple, Madrid.

Rescatar els peatges de Catalunya, de tots, tindria un cost aproximat de 6.000 milions d’euros. L’aeroport d’El Prat –nova terminal i instal•lacions—van tenir un cost de quasi 3.000 (no va arribar).

En resum: Si Catalunya fos independent… el tema dels peatges continuaria igual!!! Perquè no és “culpa de Madrit”, sinó qüestió de la Generalitat.

Més mites i mentides que ens fan creure.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: “A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”
06 mai 2011
A veure si algú munta una campanya mediàtica vers els peatges i d'una vegada per totes ens lliurem d'aquesta lacra...salut!
Re: “A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”
06 mai 2011
Ningún gobierno ya sea del color que sea cuando hacen algo siempre es para sacarle beneficios para la empresas, explotar lo marxismo económicamente al pueblo, y de esto que hacen algo para el bienestar es pura demagogia, por el simple hecho que quien controla y se lleva los beneficios es la empresa o el estado, por consiguiente tiene que ser la sociedad civil quien controle y organice todo aquello que sea en colectividad, es decir el ESTADO sobra.
Por la gratuidad de las autopistas, del transporte público, enseñanza, sanidad, servicio sociales, no a la privatización
Re: “A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”
07 mai 2011
Andaluces! que haveis venido a Catalunya a joder a mi abuela!
Re: “A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”
08 mai 2011
El que no diu aquest text és que la Gene ho fa perque no tindria finançament sinó.
Re: “A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”
09 mai 2011
si clar, es quedaran sense diners ara...
Re: “A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”qw
09 mai 2011
Així és,
Re: “A Catalunya hem de pagar peatges i Andalusia té autovies gratuïtes”
10 mai 2011
El què hauríen de fer és posar peatges a totes les carreteres asfaltades, i transport públic gratuït.

Veuríes tu què ràpid s'acabarien els problemes amb el CO2, les deixalleries de cotxes i tanta història amb una indústria tant poc eficient com la nuclear (sempre subvencionada)
Sindicato Sindicat