Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : pobles i cultures vs poder i estats
Aturem l'homenatge als germans Badia!
28 abr 2011
(ARA) Una vuitantena d'intel·lectuals, diputats, historiadors i periodistes signen un manifest per reclamar a les administracions que homenatgin Miquel i Josep Badia, assassinats a Barcelona per un escamot anarquista el 28 d'abril del 1936, avui fa 75 anys
escamots.jpg
Un carrer per homenatjar els germans Badia, 75 anys després del seu assassinat

Una vuitantenta de personalitats catalanes han signat el "Manifest en favor d'un carrer o plaça per als germans Badia a Barcelona i a Torregrossa" per demanar a les administracions del país la recuperació de la memòria dels germans Miquel i Josep Badia, ferms defensors dels drets nacionals de Catalunya, que avui fa 75 anys van caure assassinats per un escamot anarquista. El manifest, que els promotors han donat a conèixer aquest matí, demana també una placa que recordi el lloc on van caure assassinats els germans Badia, entre els carrers Diputació i Muntaner de Barcelona.

Entre els signants del manifest s'hi compten el monjo de Montserrat Hilari Raguer, Salvador Cardús, Josep-Maria Terricabras, Miquel Calçada o Elisenda Paluzie; els eurodiputats de CiU i ERC Ramon Tremosa i Oriol Junqueras; el secretari de comunicació del Govern, Jordi Cuminal; exconsellers i exalts càrrecs de CiU i ERC; diputats de CiU, ERC i SI; historiadors, exconsellers i exalts carrecs de la Generalitat, a més d'historiadors, escriptors i periodistes, entre d'altres. Consideren el 75è aniversari de l'assassinat un "moment oportú per tal que els dos germans, que van constituir un exemple de lleialtat a les llibertats de Catalunya i a les seves institucions, rebin l'homenatge que es mereixen". Els promotors del manifest formalitzaran la seva reclamació després de les municipals del 22 de maig amb els nous equips de govern de Barcelona i Torregrossa.

El text destaca la significació dels germans Badia "en la defensa nacional de Catalunya" amb un "comportament valent i coratjós en tot moment". Especialment el controvertit Miquel Badia, que "encarna com pocs patriotes l'amor a la pàtria i la voluntat decidida de lliurar-ho tot en defensa de la llibertat de Catalunya".

Macià va nomenar Miquel Badia responsable de Seguretat Pública de Catalunya, on va ser blanc de múltiples crítiques pels seus mètodes. Per exemple, rebentar una vaga de la CNT ordenant als escamots de les JEREC que conduïssin els tramvies durant la jornada de protesta. Els promotors del manifest reconeixen a Miquel Badia la seva determinació en la "persecució del pistolerisme i la violència sectària de manera implacable, fet que el va convertir en un objectiu a abatre per part de l'anarquisme radical i l'espanyolisme feixista".
Mira també:
http://www.ara.cat/politica/miquel-badia_0_470953083.html

This work is in the public domain

Comentaris

Homenatges als Badia a la Directa
28 abr 2011
Llegeixo a la Directa, perquè m’avisen —ja que fa temps que no la miro— que fa setenta cinc anys van matar els germans Badia. D’aquesta manera comença un artícle parcial i demagògic fet amb l’objectiu d’homenatjar la figura d’un destacat torturador i feixista català i la seva gent. Aquest tipus d’articles sobre la maldat de la FAI i els anarquistes són habituals a la Vanguardia o a l’Avui però francament m’ha sorpès que hagi aparegut a la Directa.
Expliquem ràpidament a què es dedicaven els homenatjats. Durant la II República Miquel Badia va ser cap de les Joventuts d’Estat Català i un dels impulsors dels «escamots», organització paramilitar que s’emmirallava en els «fasci» italians. Secretari i Cap de Serveis d’Ordre Públic durant el 1933 i el 1934, sota la conselleria de Gorvernació de Josep Dencàs (un altre feixista declarat que fugirà a l’Itàlia de Mussolini després dels fets d’octubre del 1934). El seu germà també va era un dels organitzadors dels «escamots» i també va estar als Serveis d’Ordre Públic de la Generalitat. Unes perles vaja. Durant la vaga del transport del 1933 van fer servir els escamots per conduir els tranvies i evitar així la vaga. Precisament l’anarquista berguedà Ramon Casals ens explicava com de l’Alt Llobregat van baixar a Barcelona molts companys per enfrontar-se als «escamots» i intentar que la vaga tirés endavant, entre ells Ramon Vila Capdevila, per exemple. Mentre Dencàs, Badia i la seva gent van estar al front de l’ordre públic de la Generalitat les tortures a companys anarcosindicalistes es van succeir. Van ser uns torturadors molt valents i va ser probablement això, allò que els passà factura pocs anys després. No van ser però tan valents l’octubre de 1934 quan van abandonar les armes i van sortir corrents davant els militars. Per sort les armes les van recollir els llibertaris —com explica l’amic Enric Casañas— i les van fer servir contra els militars, ara amb èxit, les obreres i obrers de Barcelona el 19 de juliol de 1936.
Al pinxeta i torturador del Badia el podia haver matat qualsevol. Va fer molts amics. La veritat és que els van matar. Pel senyor Gibert —autor de l’article a la Directa— va ser un assassinat, per mi va ser un ajusticiament; però això, és clar, són opinions. Cal reconèixer però, que Justo Bueno —el suposat autor— va molt bé als homenatjadors dels Badia per tal de tapar altres autories possibles. Algunes veus apunten al joc brut entre faccions dins d’ERC (Badia i Dencàs versus Companys), també podrien haver mort fruit de tèrbols assumptes de drogues i prostitució que portaven entre mans als baixos fons barcelonesos, també hi ha qui apunta un embolic de faldilles, també he escoltat qui assegura ser consequència de competència entre feixistes. Qui sap, no nego que fos el Justo, en tot cas és un assumpte tèrbol i als anarquistes de l’època no els faltaven motius per matar un torturador.
I al Justo Bueno? També el van matar, concretament va ser afusellat al Camp de la Bota pels franquistes —els amics dels Badia, vaja— segons Gibert a causa dels seus crims. Gibert diu que fou la casualitat allò què va determinar el final de l’anarquista. Però no va ser casualitat que Pedro Polo Borreguero que va estar sota les ordres de Badia i a la cacera d’anarcosindicalistes durant la república fos durant el franquisme cap de la Brigada Políticosocial. Polo i Quintela van ser els màxims perseguidors del Quico i la resta de guerrillers anarquistes catalans. Polo va desenvolupar sempre la mateixa funció: perseguir el moviment llibertari: anarcosindicalistes durant la república i guerrillers durant el franquisme.
L’ús de la història és increible. I els nacionalistes —també l’esquerra independentista— i la seva premsa s’ho hauria de fer mirar. Un feixista no deixa de ser-ho per ser català. No pots fer teu un maqui com el Quico (deixant de banda qualsevol respecte cap a ell, la seva lluita i les seves idees) i, alhora, els Badia i López Borreguero que van ser els seus màxims enemics.
Pel que fa a la Directa, crec que ha perdut el nord si es reclama dels moviments socials i per tant de la justícia social. Moltes antiautoritàries de fa temps que no ens hi sentim gens identificades. Cap problema, hi ha d’haver mitjans per tots els gustos. Per moltes els funcionaris de presons segueixen sent carcellers, les agressions ho són les faci qui les faci i, naturalment, els feixistes, els caps de polícia i els consellers d’interior d’ahir i d’avui no deixen de ser-ho per molt catalans que siguin i és per tot això que mai no es pot quedar bé amb tothom. Cal triar i suposo que el mercat mana. Salut i anarquia!

http://www.berguedallibertari.org/pepcara/homenatges-als-badia-a-la-la-d
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
28 abr 2011
Deu nostre senyor, la Pàtria, el 'nostre poble', la Democracia o el 'paradis comunista'... paraules vuides, idees pervertides & coartades perfectes per tota mena de mafiosos, criminals, tirans i sociòpates malalts de poder des de fa milers d'anys.
Ja toca passar aquesta pàgina tan fosca de l'història.
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
28 abr 2011
Alguns apunts com a historiador:

1) Certament Miquel Badia va tenir pràctiques completament menyspreables contra els detinguts, la cosa no acaba amb que "reventés una vaga".

2) Cal fer un esforç per intentar enmarcar un fet en el seu context històric. Parlo tant del pistolerisme, de l'execució dels Badia, etc.

3) Les guerres de propaganda que alguns voleu montar (anarquistes vs. independentistes) no serveixen per a fer història, sinó per altres coses.

4) Si volguessim fer un exercici veritablement històric i profund, hauríem de començar a preguntar-nos per exemple que hi ha de cert en les pretensions de dirigents d'ERC no-vinculats a la corrent independentista d'eliminar a aquests dirigents, una constant en aquest partit durant els anys 30 (igual que cada cop hi ha més indicis indicis que Jaume Aiguader volia carregar-se a Lluís Companys, entre altres "companys de militància").

4) Amb això no vull ni molt menys negar ni l'autoria (prou acreditada) ni el mòbil principal ("vendetta") del fet, sinó afegir-hi altres elements. Realment NOMÉS els pistolers de la FAI volien matar a Badia? realment a ERC no hi havia ningú (contra els quals el mateix Badia havia conspirat;parlo de l'entorn de Companys) que en "sapigués res de res"?
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
28 abr 2011
Heu llegit la directa d'aquesta setmana?
On es fa una columna on s'expresa la disconformitat respecte la que mencioneu? Llegiu-la si us plau.

Evidentment l'article del tal Gibert estava a la secció d'opinió i suposo que va ser una relliscada de la redacció.

Jo llegeixo i recolzo la directa cada setmana perquè la sento com a pròpia feta des dels i per als moviments socials autònoms.

No la jutjo, només, per un article infame i desafortunat sinó pels cinc anys que porten treballant, abnegadament, sortint cada setmana durant tot aquest temps.

De vegades, des de la perspectiva llibertària en la que m'identifico, enlloc d'enfrontar el debat amb naturalitat, es cau en les provocacions de gent com en Gibert. Cal entrar a fer el joc a algú que defensa un protofeixista? Perquè hi ha actituds i maneres de dir les coses que semblem l'inquisició.

Això si, espero que a partir d'ara se li tanquin les portes del setmanari al tal Gibert.. Sens dubte un cap buit i un provocador com el mateix Badia.

Es tracta de triar? Evidentment. Però el temps posarà les coses al seu lloc i sinó mireu la deriva obsessiva cap al municipalisme que tenen. Aquests quan perden el carrer enlloc de fer el possible per recuperar-lo se'n van a sucar al parlament o a l'ajuntament, o a qualsevol claveguera que representi l'estat.

Amunt a directa avall els provocadors
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
28 abr 2011
No entenc cap de les notes que demanen que s'aturi l'homenatge als germans Badia com cap provocació.
Em sembla més provocador que a la Directa els hagin colat un article d'aquest pelatge, la veritat.
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
29 abr 2011
Freneu els intoxicadors: demanar que s'aturi l'homenatge als germans Badia no té res a veure amb provocacions, ni sectarismes, ni picabaralles. Això és obert a tothom.
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
29 abr 2011
Mes gent com els germans Badia cal, ja fa estona que seriem independents.
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
29 abr 2011
El «Capità Collons» reclama un lloc d'honor en la història de Catalunya


http://www.naciodigital.cat/noticia/24519/capit/collons/reclama/lloc/hon
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
29 abr 2011
PEP: s'et veu el llautó estalinià, cosi. Cada cop es mes punyent la deriva ultradretana dels autoanomenats independentistes. De Artur Mas a Xavier Vendrell, de Heribert Barrera a Salvador Sostres.
Hitler va començar aixi, omplint-se la boca de 'patria', 'obrers alemanys' i 'jueus perfids'... la segona part d'aquesta història ja és prou coneguda.
Re: Aturem l'homenatge als germans Badia!
29 abr 2011
Si els germans Badia existissin ara, serien l'enemic a batre.
Sindicat