Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme
la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
la Directa una eina dels independentistes,
el diari subtil i de bon rotllo de l´E.I per arreplegar vots per la CUP.

Gent que no llegiria l´Accent per massa leninista si que ho fa amb la Directa

el 50% dels col-laborados en escrits del setmanari van a llistes de les CUP.

No passa res es una realitat
despres no sorpren que publiquin articles con aquest filofaixista Català:

“Sóc en Miquel Badia i m’han dit que algú d’aquí em busca” (article d'en Quim Gibert al DIRECTA)


El 28 d’abril farà 75 anys que Miquel Badia i Capell (Torregrossa, Pla d’Urgell, 1906-Barcelona, 1936) i el seu germà Josep foren tirotejats mortalment en el carrer Muntaner. El doble assassinat va consternar la societat catalana.

Miquel Badia fou cap superior dels Serveis d’Ordre Públic de la Generalitat de Catalunya. La Barcelona del febrer de 1934, moment en què és nomenat per aquest càrrec, era una ciutat on havien rebrotat grupuscles armats. Es tractava, en molts casos, de bandes anarquistes nodrides per la FAI. Precisament perquè la tasca de Miquel Badia va ser del tot incòmoda i no exempta de rancúnies, ningú li discutia la seva valentia a l’hora de peseguir els facinerosos. El pistolerisme era un fenomen que desestabilitzava tant el nou règim republicà espanyol com la Catalunya autònoma i, per tant, donava arguments als enemics de la democràcia. Per l’historiador Jose Benet no hi ha dubte que el tremp de Badia per eradicar les accions armades li va costar la vida quan només tenia 29 anys: “Un grup de pistolers de la FAI havien preparat l’assassinat d’un dels germans, Miquel, per venjar-se de la seva actuació contra els faistes acusats de promoure actes delictius contra l’ordre públic” (dins el llibre Domènec Latorre, afusellat per catalanista).

La casualitat volgué que l’assassinat no quedés impune. I és que l’inspector de policia Pedro Polo Borreguero, que va estar sota el comandament de Badia durant el temps que aquest fou el màxim responsable d’Ordre Públic, va ensopegar l’any 1941 amb Justo Bueno Pérez a Barcelona. Pedro Polo, que amb el canvi de règim va esdevenir cap de la Brigada Polítocosocial de la Barcelona franquista, el va detenir allà mateix. Va ser llavors quan Justo Bueno es va confessar l’assassí de Miquel Badia. L’any 1944 Bueno seria afusellat per aquest i altres crims.

Josep Planxart, un dels dirigents històrics d’Estat Català (organització política en la qual van militar ambdós germans), sosté que Pedro Polo sentia admiració per Miquel Badia. I que quan Polo va tractar d’investigar la seva mort durant els primers mesos de la guerra, va patir persecució per part de Bueno i els seus sequaços, raó per la qual s’exilià a Perpinyà. Per Planxart, els Badia eren uns pilars valuosos per aguantar l’edifici autonòmic. Probablement per això devetllaven admiració. Tant és així, que si l’aixecament militar fou vençut a Catalunya en 24 hores fou, segons Planxart, “gràcies a les forces d’ordre públic, que Miquel Badia havia preparat amb eficàcia; i en dir això no volem restar importància a l’ajut popular (…). Els desgavells posteriors no haurien estat consentits per Miquel i Josep Badia. Els grups d’incontrolats i aprofitadors no haurien tingut cap possibilitat (Avui, 28/4/2004).

Igual que Benet i Planxart, un atre testimoni de l’època va ser Jaume Ros i Serra, que per mitjà d’unes memòries que Miquel Badia va deixar escrites i de nombroses recerques personals va publicar Miquel Badia, un defensor oblidat de Catalunya (Editorial Mediterrània, 1996). Ros i Serra ens el presenta com un home compromès amb la justícia i el seu temps: “No defuig mai la seva responsabilitat davant del perill. D’aquí va néixer el seu carisma”. I és que volia imprimir en el jovent el coratge necessari per fer de Catalunya un poble lliure. I als seus detractors, desconcertar-los. Ros detalla que en una ocasió Badia es va presentar tot sol al cafè La Tranquilidad, un dels llocs sovintejats pels anarcosindicalistes de la CNT-FAI, i amb un to provocador va dir als presents: “Sóc en Miquel Badia i m’han dit que algú d’aquí em busca”.

Trencar amb el buit institucional que envolta el personatge és allò que va fer decidir Jaume Ros i Serra, traspassat fa pocs anys, a enllestir l’única biografia existent de Badia. I és que l’home que no s’arronsava quan anaven maldades, no gaudeix del més mínim reconeixement. Tot i que durant els anys que va durar la guerra l’actual plaça Francesc Macià de Barcelona fou la plaça dels Germans Badia, la democràcia postfranquista li ha girat completament l’esquena. “Jo faig nosa a molta gent”, havia dit alguna vegada el de Torregrosssa. És del tot cert: les persones coherents fan moltíssima nosa.

(article d'en Quim Gibert -Psicòleg i coautor d'"Elogi de la transgressió"- publicat al setmanari La Directa)

http://mortdelsbadia.blogspot.com/
Mira també:
http://germansbadia.blogspot.com/
http://setembrenegre.blogspot.com/2011/04/en-memoria-dels-germans-badia.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Tenir prou temps lliure per invertir-lo en comprovar llistes de les CUP i no estar a sou de l'estat, és desaprofitar una interesantísima font d'ingresos.

Fes-t'ho mirar!
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
El que us ho hauríeu de fer mirar sou gent de l'EI que eleveu gentussa com Miquel Badia, que es dedicava a perseguir els vaguistes, els anarcosindicalistes i a torturar a les presons (és mentida que només perseguís pistolers de la FAI).

Després a sobre us apropieu d'anarquistes com Quico Sabaté, acusat de matar un comissari comunista i de Massana.
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
doncs que espereu la resta per escriu-re-hi, l'EI i els superintel·lectuals habituals sempre tenen més protagonisme que la resta per que sempre s'hi dediquen a tenir-lo, i la resta per comptes de cercar de fer articles de qualitat i consistent es dediquen simplement a fer de ploramiques i cercar caps de turc per no haver d'afrontar les seves misèries
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Més enllà de la questionable idoneitat de tenir aquests debats aqui, el cert és que el fet que la Directa publiqui aquest article és molt decepcionant.

I si a cada crítica la nostra resposta és assenyalar amb el dit i cridar "Policia, policia, intoxicador"...malament rai.

Menys reflexos dogmàtics, més reflexió teòrica.
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
no em crec que cap independentista revolucionari/a defensi els germans Badia, o vull pensar que no, no fotem...
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
És lamentable que la Directa doni espai a homenatjes a les figures dels filo-feixistes Badia. Val que vulgui ser una publicació cada cop més oberta, però crec que això ja són figues d'un altre paner...
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Doncs jo ens coneixo uns quants, de fet l'Assemblea de Joves de Sant Cugat en feia propaganda, o els d'Opció K-95
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Qualsevol crítica al setmanari Directa la podeu fer a l'assemblea, tots els dimecres a les 21h. En tot cas aquesta setmana surt una rèplica a l'article d'opinió publicat la setmana passada, un article que no reflexa en absolut l'opinió de l'assemblea del setmanari Directa, només de qui l'escriu, un tal Quim Gibert.
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Qui paga, mana, nens!
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Alguns apunts com a historiador:

1) Certament Miquel Badia va tenir pràctiques completament menyspreables contra els detinguts, la cosa no acaba amb que "reventés una vaga".

2) Cal fer un esforç per intentar enmarcar un fet en el seu context històric. Parlo tant del pistolerisme, de l'execució dels Badia, etc.

3) Les guerres de propaganda que alguns voleu montar (anarquistes vs. independentistes) no serveixen per a fer història, sinó per altres coses.

4) Si volguessim fer un exercici veritablement històric i profund, hauríem de començar a preguntar-nos per exemple que hi ha de cert en les pretensions de dirigents d'ERC no-vinculats a la corrent independentista d'eliminar a aquests dirigents, una constant en aquest partit durant els anys 30 (igual que cada cop hi ha més indicis indicis que Jaume Aiguader volia carregar-se a Lluís Companys, entre altres "companys de militància").

4) Amb això no vull ni molt menys negar ni l'autoria (prou acreditada) ni el mòbil principal ("vendetta") del fet, sinó afegir-hi altres elements. Realment NOMÉS els pistolers de la FAI volien matar a Badia? realment a ERC no hi havia ningú (contra els quals el mateix Badia havia conspirat;parlo de l'entorn de Companys) que en "sapigués res de res"?
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Bueno, no nos flipemos, joer. un fallo lo tiene cualquiera. También se les puede haber colao un artículo facha català.

Lo curioso del caso es que se comprueba una vez más el "transversalismo" de los nacionalistas. A quienes solo importa que sea de la Terra.
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Heu llegit la directa d'aquesta setmana?
On es fa una columna on s'expresa la disconformitat respecte la que mencioneu? Llegiu-la si us plau.

Evidentment l'article del tal Gibert estava a la secció d'opinió i suposo que va ser una relliscada de la redacció.

Jo llegeixo i recolzo la directa cada setmana perquè la sento com a pròpia feta des dels i per als moviments socials autònoms.

No la jutjo, només, per un article infame i desafortunat sinó pels cinc anys que porten treballant, abnegadament, sortint cada setmana durant tot aquest temps.

De vegades, des de la perspectiva llibertària en la que m'identifico, enlloc d'enfrontar el debat amb naturalitat, es cau en les provocacions de gent com en Gibert. Cal entrar a fer el joc a algú que defensa un protofeixista? Perquè hi ha actituds i maneres de dir les coses que semblem l'inquisició.

Això si, espero que a partir d'ara se li tanquin les portes del setmanari al tal Gibert.. Sens dubte un cap buit i un provocador com el mateix Badia.

Es tracta de triar? Evidentment. Però el temps posarà les coses al seu lloc i sinó mireu la deriva obsessiva cap al municipalisme que tenen. Aquests quan perden el carrer enlloc de fer el possible per recuperar-lo se'n van a sucar al parlament o a l'ajuntament, o a qualsevol claveguera que representi l'estat.

Amunt a directa avall els provocadors
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Hi ha feixistes i nazis catalans igual que anarquistes feixistes i espanyols.
No cal generalitzar que en sabeu molt.
Com si als nostres moviments no tinguessim merda que escombrar..
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Hi han anarquistes feixistes espanyols?
Aleshores no son anarquistes. O una cosa o l'altre.
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
i si són nazis tampoc poden ser catalans, seran una altra cosa...
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
No hi han nazis catalans? I el Dencàs qué era?
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
hi ha nazis catalans i hi ha gent que es fa dir anarquista que es espanyolista, si això no es feixista que vingui el cheriff i que et foti un tir.
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Tant merder per aquest article,mentres estem per cuasi 5 mil-lions d,aturats a tot Espain State.Que Directa es indepe? Que malament senta la primavera a algunes.Suposo que l,article mencionat tal com vaig llegir al seu moment dona a entendre quu dintre dels cabronasos policials hi havia gent amb un minim de principis si comparem aMB Felipe Gonsales Gal ,Barrioneu I picoleto Galindo tortureitor,etc
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Potser l'article resulta curiós publicat a la Directa, però resulta lamentable la censura prèvia i oportunista que destilen alguns comentaris. No es pot demanar la llibertat i ser més censor que la inquisició. La crítica està bé, però qui practica la censura si que és un filofeixista...
Salut!
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
un mínim de principis? Miquel Badia es va dedicar a reventar la Vaga de tramvies del 33, a perseguis sindicalistes i a torturar-los a comissaria.

No és qüestió de censura, és qüestió que en un diari de contrainformació, anticapitalista i d'esquerres, es publiqui un article elevant aquest individu. Imagineu si això passés al Catalunya, a Solidaridad Obrera, Al Pèsol Negre o a l'En veu alta? Seria impensable.

Però la directa està controlada per l'EI majoritàriament i d'aquesta hi ha gent que fa al joc a l'interclassisme.
Re: la deriva del setmanari Directa
28 abr 2011
Hi ha perill de que es coli a la Directa un article laudatori sobre el cap a Barcelona de la brigada politico-social en el franquisme?
Nooo, no hi ha perill.
Per que?
Per que era un feixista?
Els Badia, El Dencàs i els seus escamots tambe ho eren i be que ha sortit un article elogiant les seves andances.
La diferencia es que un article elogiant un feixista espanyol no podria mai de la vida colar-se a la Directa, pero un article defensant a uns feixistes catalanistes si.
Ergo per la Directa la catalanitat es un atenuant a l'hora de considerar els feixistes.
Es trist pero es el que ha quedat demostrat.
un article de resposta a la directa 226
29 abr 2011
Aquest article apareix a la directa 226 en resposta a l'article de Quim Gibert.

Trobo molt admirable la postura que la
DIRECTA no es mereix una batalla interna
perquè és el que perseguia l’autor de
l’article “Sóc en Miquel Badia i m’han dit que
algú d’aquí em busca”, publicat a la DIRECTA
número 225. Però jo no me n’he pogut estar
perquè crec important que la gent que potser no
havia sentit mai aquest nom tingui una altra
versió de la trajectòria vital del personatge.
Miquel Badia va ser un polític i un “brutal
defensor de la burgesia catalana”. Va començar al
costat d’en Macià, als anys 20, però després els
seus camins van prendre matisos diferents.
Durant la República va ser cap de les Joventuts
d’Estat Català, Secretari General d’Ordre Públic
de la Generalitat i cap superior de la policia de
Catalunya. Seria l’equivalent a en Felip Puig. Des
d’aquesta posició de poder, Badia es va dedicar a
perseguir, torturar, apallissar i eliminar mili-
tants de la CNT i la FAI, entre d’altres. El 1933 va mobilitzar els seus escamots per fer anar els
serveis públics i trencar així la vaga de la CNT.
Quan va entrar en aquell bar demanant per qui el
buscava, ho feia amb la força i les armes del
poder al seu darrera. Com si en Puig anés a La
Rimaia a vacil·lar.
Badia formava part d’un petit sector de
l’independentisme que va patir una deriva
feixista durant els anys 30; igual que va succeir a joves nacionalistes de tot el món, arrossegats per les fortíssimes marees del nazisme alemany.
Odiava especialment els cenetistes, als que
considerava “xarnegos espanyols, emigrants que
posaven en perill la raça, la societat i la nació
catalana”, i als “pistolers” de la FAI, “els descamisats, els murcianos de La Torrassa i Collblanc”.
L’historiador Gabriel Jackson parla d’”un movi-
ment casi feixista dins de les files juvenils de
l’Esquerra. Portant camises verdes, anomenant-
se a si mateixos escamots, fent instrucció en
formació militar” (The spanish republic and the
civil war. Princeton University Press, 1965).
De fet, els escamots d’Estat Català no dissi-
mulaven la seva simpatia pels nazis. Manuel
Blasi, un dels seus dirigents, va viatjar a Aleman-
ya i va entrar en contacte amb la xarxa d’Alfred
Rosemberg. També es va programar una trobada
a Brussel·les entre delegacions d’Estat Català i
l’NSDAP, el partit nacionalsocialista de Hitler.
Quan aquests fets es van fer públics, el
dirigent Josep Dencàs va fugir de la zona republi-
cana amb un vapor italià. Els germans Badia, en
canvi, van ser atrapats i ajusticiats per algunes
de les seves antigues víctimes quan va esclatar la
guerra. Com a venjança per aquest ajusticiament,
els d’Estat Català van aconseguir assassinar el
xofer dels cenetistes que havien donat mort als
germans Badia, en Ruano, durant els Fets de
Maig del 37.
De l’article en qüestió només voldria puntua-
litzar que, l’”ajut popular” al que l’autor es refereix va ser la mobilització popular més gran
haguda mai en aquesta península i va sobrepas-
sar de llarg el poder de la Generalitat. D’altra
manera, aquesta no hagués acceptat mai la
dualitat de poders imposada pel Comitè de
Milícies Antifeixistes de Catalunya.
Re: la deriva del setmanari Directa
29 abr 2011
En la FAI habia peña que se lo curraba de verdad
Re: la deriva del setmanari Directa
29 abr 2011
"Ros detalla que en una ocasió Badia es va presentar tot sol al cafè La Tranquilidad, un dels llocs sovintejats pels anarcosindicalistes de la CNT-FAI, i amb un to provocador va dir als presents: “Sóc en Miquel Badia i m’han dit que algú d’aquí em busca”."

Sembla que algú el va trobar
Re: la deriva del setmanari Directa
30 abr 2011
Jo subscriptor de La Directa, militant de la CUP i vaig a llistes i els germans Badia em repugnen...

no se a que ve aquest coi d'intoxicació!?
Re: la deriva del setmanari Directa
30 abr 2011
Dir que Badia era un fatxa és de retrassat mental. En aquells anys fins i tot els de la FAI desfilaven en formació militar.

No manipuleu la història colla d'ignorants i llegiu una mica, si us plau.
Re: la deriva del setmanari Directa
30 abr 2011
Esos putos catalufos se piensan que los anarquistas somos tontos. Demasiado catalán hay ya en la Directa... no se puede ni leer de tanta bazofia nazionalista, ¡que se la compre su puta madre!
Re: la deriva del setmanari Directa
30 abr 2011
Sinera: La FAI desfilava en formació militar ? No saps ni què dius, espero que no et refereixis a la Columna Malatesta dels anarquistes italians que va ser creada després de la formació de L'Exèrcit Popular (així clar gamarús, potser ets tu qui ha de llegir)

Karlos: Si ets un provocador i/o un policia : mal intent, sinó em fa vergonya que amb expressions com "demasiado catalán" o "catalufo" (paraules de menyspreu que alguns ens hem hagut d'empassar sense ser indepes)et consideris o siguis anarquista.

Salut i Comunisme Llibertari
Re: la deriva del setmanari Directa
05 mai 2011
Acusar a en Miquel Badia i a Estat Català (EC) de filofeixista és o ser molt ignorant o molt vil -i voler manipular la història.

Estat Català combaté el feixisme espanyol amb les armes a la mà durant la guerra “civil” i després col•laborà amb els serveis secrets britànics i d’altres potencies aliades en contra del nazisme, fet que comportà la mort de molts militants d’EC al front o afusellats per la dictadura franquista, o bé en camps de concentració nazis.
EC tot i el seu ideari interclassista s’ha caracteritzat per moure’s ideològicament dins una esquerra no dogmàtica i defensar ben explícitament la justícia social (només cal llegir-se la Constitució de La Habana).

Si tan “filofeixista” era com s’explica que s’entrenés i desfilés junt amb militants de l’Aliança Obrera abans dels fets del 6 d’octubre (entrenament militar que es feu amb les armes que s’aconseguiren de desarmar el sometent) i que després del fracàs de l’aixecament organitzacions de l’Aliança Obrera fessin crides als militants d’EC perquè ingressessin a les seves files? Aliança Obrera era “filofeixista” també?

Pel que fa a anar uniformats també hi anaven, per exemple, els socialistes o els de la FAI amb el mocador roig i negre al coll. I pel que fa a anar armats, si, EC tenia escamots armats per defensar-se dels enemics de Catalunya –tant de bo n’hagués tingut més i més ben armats!-, però és que molts partits de l’època tenien grups armats, com el PsoE (entre l’ala moderada i la radical es rebentaven mútuament actes), els comunistes o els de la FAI, tenint aquests pistolers i gàngsters que feien de la violència i els atracaments el seu modus vivendi. El que passa és que si un partit marxista o una organització d’extrema esquerra té grups armats no passa res i són grans demòcrates, talment tenen patent de cors, per contra, si una organització independentista en té (situem-nos als anys 20 i 30 del segle passat) per defensar-se dels enemics de Catalunya i defensar la Generalitat republicana aquests són titllats impunement de tot i més. Quin autoodi i quin complex d’esclau!

Un darrer apunt històric. Els primers que volgueren desacreditar a EC inventant-se l’acusació que eren feixistes foren els “lluhins” i els del grup de L’Opinió, això és, el sector autonomista i socialista d’ERC proper als socialistes espanyols qui pugnaven amb els independentistes d’EC pel control d’ERC. I és que regionalisme/autonomisme i espanyolisme sempre han empleat tàctiques brutes i difamatòries per combatre aquells qui lluiten de manera insubornable i dreturera per la independència de Catalunya.

En fi, que tot valia i pel que veig tot val per criminalitzar a l’independentisme patriòtic i combatiu.

Per cert, el redactor de la notícia d’Indymedia més valdria que respectés la veritat històrica i la llengua catalana, perquè sis faltes d’ortografia amb una sola frase és ben bé tot un record d’incúria.
“despres no sorpren que publiquin articles con aquest filofaixista Català:”

Certament se li veu massa el llautó!

Per cert, gràcies per publicitar-me el meu modest blog!

Setembre Negre
Re: la deriva del setmanari Directa
19 mai 2011
Visca la memòria de la mort dels germans Badia!!! Visca la memòria dels pistolers de la FAI que els ajusticiaren!!!

Salut i revolta!!!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more