Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
1 maig.JPG
ctoxepolibarna.JPG
El Dia Internacional dels Treballadors, el Primer de Maig, és la festa reivindicativa del moviment obrer mundial.
Aquesta jornada de lluita pels drets dels treballadors fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París el 1889. Es decidí que, en homenatge als Màrtirs de Chicago, l'1 de maig seria el dia de protesta i reclamacions obreres.

Qui eran els martirs de Chicago?
Eren sindicalistes anarquistes que van ser condemnats a diferents penes de presó (3 d'ells)ia la forca (la resta) per participar en una vaga que va començar el dia 1 maig 1886 i va terminar quatre dies després en les revoltes de HayMarquet.
En aquesta vaga demanaven una cosa que avui en dia segueix sent un somni per a moltsobrers i obreres, les vuit hores.
Al final els vuit van morir.
Els seus noms eran Samuel Fielden, Oscar Neebe, Michael Schwab, Georg Engel, Adolf Fischer, Albert Parsons, August Vincent Theodore Spies i Louis Lingg.


Despres de aquesta petita explicació de com va començar la historia del 1 de maig i de qui eran el vuit de Chicago, tinc clar que els i les anarquistes, tenim que fer nostre aquest día.

No podem deixar que l'u de maig se'ns s'esborri del nostre cap, no podem oblidar aquests vuit companys anarquistes que van acabar donant la seva vida per una idea.

Aquest dia ho hem de tornar a fer nostre.
Aquest dia es nostre, es dels i les ANARQUISTES!!

Hem de fer que torni a ser un dia combatiu i no caure en la frustració.
Si aixo pasa el capital hi haurá guañat la partida.

Ja n'hi ha prou que partits polítics, sindicats grocs, empresaris hagin convertit aquest dia enun dia festiu sense més.

L'un de maig, els anarquistes hem de tornar a fer del carrer un polvorí.

Pels vuit de chicago, pels milers d'obrers i obrers morts a l'any, pels presos i preses, per elsi les emigrants, per els i les parades, per els i les desnonades ... i en fi, per els i lesrepresaliats i torturats per aquest sistema hem de tornar a fer nostre el 1 de maig, sortir alcarrer i dir ja n'hi ha prou!!

L’un de maig te que tornar a ser un dia de lluita!!

Que l’un de maig sigui un Kaos!!

Contragironainformando ARROBA gmail.com per a El Crit de la Terra

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
aquest dia és dels obrers i les obreres, de la gent oprimida, de les classes treballadores.
I no solament dels anarquistes.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
No sé si és analfabetisme, hipocresia o les dues coses dir que l'1 de maig és dia dels anarquistes. Per curiositat, contragironainformando (un ultra espanyol que se les dóna de llibertari), saps quina va ser la posició inicial de l'anarquisme davant l'1 de maig?

Au busca, busca.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
eren anarquistes, obrers, sindicalistes, emigrants, etc...
Tots els oprimits pel capital i l'estat el poden fer seu. El que hem d'excloure es als sindicats grocs i partits antiobrers que el buiden de contingut.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
L'1 de maig té el seu origen en el que explica l'article, però no és el dia dels anarquistes, és el dia de TOT el moviment obrer, pertany a totes les treballadores i treballadors i oprimits del món.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
en el meu article deixo ben clar ho següent:

"Pels vuit de chicago, pels milers d'obrers i obrers morts a l'any, pels presos i preses, per elsi les emigrants, per els i les parades, per els i les desnonades ... i en fi, per els i lesrepresaliats i torturats per aquest sistema hem de tornar a fer nostre el 1 de maig, sortir alcarrer i dir ja n'hi ha prou!!"

Per a mi la lluita del i les oprimides es una lluita anarquista, perque es una lluita contra el sistema, contra els empresaris, els bancs, l'estat,contra les multinacionals, contra "tots i totes les politiques", contra les guerres del capitalisme, contra el capitalisme en si mateix, contra la unió europea. la ONU, la Otan i la mare que els va parir...

Una lluita del oprimits es anarquista o no ho es.

Salut i revolució.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
Amb talibans com tu es normal que no s'ens acosti la gent.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
quin nivell!
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
Caram quin nivell el d'aquest contragironainformando.

Així que la lluita dels palestins o dels saharauis, posem pel cas, no és lluita dels oprimits? o ens faràs creure que és una lluita anarquista?

En fi... fes-li un favor a l'anarquisme català (o al que queda d'ell) i intenta evita aquests posts on t'erigeixes de portaveu, ja que se't nota bastant ximplet i no cal associar-ho a una ideologia que al nostre país a tingut prous bons intelectuals.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
25 abr 2011
per A Girona els noms els posem en català.

L'anarquisme tot i que os foti als indepes com tu, esta creixent.
No mes tens que veure l'indymedia.

Fa poc es va inagurar un ateneu llibertari a Sant Andreu, de açi a poc es inagurará un a Girona.

Si de veritat eres de Girona si mires als voltans de Girona es trobaras amb que a la provincia hi han almenys cinc ateneus llibertaris i que desde fa poc a Girona es publica un fanzine anomenat El Crit de la Terra, apart de les activitats que realitzan els companys i companyas de Can Kolmo i Kan Rusk.

A barcelona, las CNT's (J. Costa i Medinaceli) faran l'un de maig conjuntament.

Cada vegada es troves que hian mes col-lectius anarquistas a tota Catalunya,ja que per eixample fa poc es va vrear l'assemblea llibertaria de Badalona i sembla que fa poc s'ha creat un grup llibertari a Girona anomenat La Flama...

No se tio, es nota que andas mal informat de com está ara mateix el moviement anarquista a Catalunya.

Et recomano que legeixes mes txavala o txaval.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
26 abr 2011
Penso que el missatge va dirigit als/les anarquiestes exclusivament, intentant tocarlis la fibra per que el proper diumenge surtin al carrer.
Per tant
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
26 abr 2011
Doncs sobre el que comentes sobre el posicionament dels anarquistes davant del primer de mai sí que et puc explicar un parell d'assumptes.

Primer de tot dir que la lluita per les 8 hores ja venia de lluny i era patrimoni del moviment obrer en el seu conjunt. També dir que mentre a Chicago i altres ciutat de nordamèrica s'estava fent vagues en favor de les 8 hores, allà pels voltants de l'any 1886, a Catalunya, concretament a Barcelona, a instàncies de la Federació Local de la FTRE (Anselmo Lorenzo, Indalecio Cuadrado, Antoni Pellicer, Pedro Esteve,etc) es va crear una "comissió Interina per les 8 hores" que va realitar diferents mobilitzacions que s'escamparen per diferents poblacions de Catalunya i la resta de l'estat. Amb el successos de Haymarket i el procés contra els anarquistes i socialistes de Chicago, val a dir que a Catalunya, publicacions llibertàries com "El Productor" o "La tramontana" o la revista "Acracia" van fer molta campanya en favor d'ells i, de fet, van començar a organitzar mobilitzacions de tot tipus (culturals, manifestacions, etc) en honor del màrtirs executats l'11 de novembre de 1887. Val a dir que un d'ells es va suicidar abans de l''execució, crec recordar que n'era en Luis Lingg. I tb es diu que la dona d'un dels executats també es va suicidar (aquí difereixen les fonts). En tot cas, els anarqustes van començar a celebrar el "1r de maig" en la data de l'11 de novembre. De fet, a l'any 1889, a Barcelona, el II Certamen Socialista es va realitzar en honor dels màrtirs al voltant d'aquestes dates i el grup organitzador, de l'OARE (Organització Anarquista de la Regió Espanyola), se'n deia "11 de Novembre".

L'any 1889, al congrés Socialista (valdria a dir que van ser dos congressos), es va proposar realitzar el 1r de maig. En el referent al de la II Internacional els anarquistes van ser marginats, en part pel paper beligerant anti-anarquista de certes figures del marxisme (cal dir que no totes).

L'any 1890 a tot l'Estat es van organitzar actes pel primer de maig. A poblacions com Barcelona, València i altres indrets, especialment de Catalunya, els principals impulsors i dinamitzadors van ser els i les anarquistes. Les diferències, a l'any 1890, entre anarquistes i marxistes (aleshores al voltant del PSOE i de la UGT) residia en el tipus de caliu que havia de tenire la jornada, pels marxistes havia de ser una jornada "festiva", amb manifestacions i tal, mentre que els anarquistes volien realitzar la vaga general fins que s'aconseguís la reivindicació de les 8 hores. En alguns sectors això es produí, i durant dies es van realitzar vagues, en un context d'estat d'excepció, canoners a la costa del pla de Barcelona i destacaments armats en diferents indrets (Drassanes, Capitania General, les Rambles, etc). La repressió va ser molt dura, i els marxistes d'aleshores, en aquest cas, es reunien amb les autoritats i fins i tot van desacreditar els posicionaments llibertaris. Els obrers i obreres que varen secundar la consigna de vaga general, en alguns casos, van aconseguir retallades en la jornada laboral. L'any 1891 la jornada del primer de maig va seguir els mateixos plantejaments, però amb més repressió encara. L'any 1892, la repressió abans de la jornada va ser tan forta que els actes van ser molt minsos.

Un aspecte poc tractat en la historiografia és el referent al fet que després d'aquesta forta repressió contra l'obrerisme, tant a Catalunya/Espanya, com altres indrets com França, l'anarquisme optés durant uns anys (posem entre 1893 i 1896)per accions que avui dia encara es titllen de terroristes.

Crec que aquest és el posicionament que vàren tenir els anarquistes, ara bé, potser ens pot dir què és el que has llegit per tal de veure en quines possibles incorreccions estic caient.

Atentament,

Un qualsevol
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
26 abr 2011
Doncs sobre el que comentes sobre el posicionament dels anarquistes davant del primer de mai sí que et puc explicar un parell d'assumptes.

Primer de tot dir que la lluita per les 8 hores ja venia de lluny i era patrimoni del moviment obrer en el seu conjunt. També dir que mentre a Chicago i altres ciutat de nordamèrica s'estava fent vagues en favor de les 8 hores, allà pels voltants de l'any 1886, a Catalunya, concretament a Barcelona, a instàncies de la Federació Local de la FTRE (Anselmo Lorenzo, Indalecio Cuadrado, Antoni Pellicer, Pedro Esteve,etc) es va crear una "comissió Interina per les 8 hores" que va realitar diferents mobilitzacions que s'escamparen per diferents poblacions de Catalunya i la resta de l'estat. Amb el successos de Haymarket i el procés contra els anarquistes i socialistes de Chicago, val a dir que a Catalunya, publicacions llibertàries com "El Productor" o "La tramontana" o la revista "Acracia" van fer molta campanya en favor d'ells i, de fet, van començar a organitzar mobilitzacions de tot tipus (culturals, manifestacions, etc) en honor del màrtirs executats l'11 de novembre de 1887. Val a dir que un d'ells es va suicidar abans de l''execució, crec recordar que n'era en Luis Lingg. I tb es diu que la dona d'un dels executats també es va suicidar (aquí difereixen les fonts). En tot cas, els anarqustes van començar a celebrar el "1r de maig" en la data de l'11 de novembre. De fet, a l'any 1889, a Barcelona, el II Certamen Socialista es va realitzar en honor dels màrtirs al voltant d'aquestes dates i el grup organitzador, de l'OARE (Organització Anarquista de la Regió Espanyola), se'n deia "11 de Novembre".

L'any 1889, al congrés Socialista (valdria a dir que van ser dos congressos), es va proposar realitzar el 1r de maig. En el referent al de la II Internacional els anarquistes van ser marginats, en part pel paper beligerant anti-anarquista de certes figures del marxisme (cal dir que no totes).

L'any 1890 a tot l'Estat es van organitzar actes pel primer de maig. A poblacions com Barcelona, València i altres indrets, especialment de Catalunya, els principals impulsors i dinamitzadors van ser els i les anarquistes. Les diferències, a l'any 1890, entre anarquistes i marxistes (aleshores al voltant del PSOE i de la UGT) residia en el tipus de caliu que havia de tenire la jornada, pels marxistes havia de ser una jornada "festiva", amb manifestacions i tal, mentre que els anarquistes volien realitzar la vaga general fins que s'aconseguís la reivindicació de les 8 hores. En alguns sectors això es produí, i durant dies es van realitzar vagues, en un context d'estat d'excepció, canoners a la costa del pla de Barcelona i destacaments armats en diferents indrets (Drassanes, Capitania General, les Rambles, etc). La repressió va ser molt dura, i els marxistes d'aleshores, en aquest cas, es reunien amb les autoritats i fins i tot van desacreditar els posicionaments llibertaris. Els obrers i obreres que varen secundar la consigna de vaga general, en alguns casos, van aconseguir retallades en la jornada laboral. L'any 1891 la jornada del primer de maig va seguir els mateixos plantejaments, però amb més repressió encara. L'any 1892, la repressió abans de la jornada va ser tan forta que els actes van ser molt minsos.

Un aspecte poc tractat en la historiografia és el referent al fet que després d'aquesta forta repressió contra l'obrerisme, tant a Catalunya/Espanya, com altres indrets com França, l'anarquisme optés durant uns anys (posem entre 1893 i 1896)per accions que avui dia encara es titllen de terroristes.

Crec que aquest és el posicionament que vàren tenir els anarquistes, ara bé, potser ens pot dir què és el que has llegit per tal de veure en quines possibles incorreccions estic caient.

Atentament,

Un qualsevol
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
26 abr 2011
El 1 de maig tots i totes al viña rock que aixó si es super revolucionariiiii!!!!

Que li fotin als nostres drtes, el 1 de maig al viña.
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
26 abr 2011
tot això són disputes infantils i absurdes que importen molt poc a la classe obrera. cal buscar la unitat comunista, evidentment sense "ismes"
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
26 abr 2011
Unitat "comunista" (de comun - "isme") sense "ismes"...? Almenys jo (i molts d'altres), veiem el veritable sentit de l'1 de maig (o de l'originari 11 de novembre) en l'ideal de l'acràcia i no ens considerem del tot lliures d'"ismes", ni busquem la "unitat" amb els nazi-onanistes que s'autoadjudiquen totes les lluites (inclòs puigantics, jordisolés i mils) pintant-les de barrots vermell de presó groga...
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
27 abr 2011
evidentment cal preservar la puresa de la Idea.

les guerrilles urbanes ja es solen vertebrar per grups d'afinitat o quelcom similar ?
deixo un vídeo pq serveixi d'inspiració

Disturbios Berlin ANTIFASCISTA
http://www.youtube.com/watch?v=LmqijuJ2vyk

guerra social!
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
27 abr 2011
penso, però, que estaria bé també convocar algunes xerrades de formació, en el marc del context neoliberal actual, per tal d'arribar a la població no militant
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
28 abr 2011
el dia 1 de maig és el dia de la classe obrera. és per visibilitzar i demostrar la força que tenim, perquè no ens passin per sobre amb reformes laborals, acomiadament lliure, Ero's... fem d'aquest dia un dia combatiu!
Re: Per qué celebrem el 1 de maig?
01 mai 2011
Les faltes d'ortografia també veig que estan creixent. Escriviu bé, cuyons.
Sindicat Terrassa