Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Traducció d'"Indigneu-vos" al català
02 abr 2011
Des de la Biblioteca Social d'Olot hem fet la traducció al català del llibret de Stéphane Hessel i el compartim en format digital.
indigneu-vos.jpg
L’autor amb 93 anys s’ha convertit en la consciència social de França mitjançant un llibre amb 30 pàgines únicament.
Indigneu-vos s’ha convertit en un un best seller escrit per un ex combatent de la resistència francesa i diplomàtic: Stéphane Hessel. L’autor és un ciutadà, jueu, nascut a Alemanya i nacionalitzat com a ciutadà francès posteriorment, una persona que ha viscut fins i tot l’horror d’un camp de concentració i que publica aquest al·legat de mobilització destinat a la joventut, instant-los a abandonar la indiferència en aquests temps adversos.

‘En situacions com la present, no ha d’existir espai per a la resignació o l’apatia’ afirma. Hessel recorda els temps en què va formar part de la Resistència, en què la indignació enfront dels nazis va ser la causa que va impulsar cap a la victòria i el motor de la reconstrucció posterior seguint la inspiració proporcionada pel Consell de la Resistència, que va assentar les bases de l’estat de benestar instaurant el dret a la jubilació, nacionalitzant les fonts de l’energia, l’electricitat i el gas, el carbó; reentregant a la nació els mitjans de producció sota monopoli, fruit del treball comú, de les fonts d’energia, de la riquesa del subsòl, una premsa veritablement lliure; accés a l’escolarització dels nens, etc

Ara: Hessel, indignat per l’absoluta decandència actual, es pregunta com és possible que amb les circumstàncies del passat, després de la Segona Guerrra Mundial, es pogués crear una societat relativament justa malgrat la precarietat, i avui, amb l’abundància actual hàgim de tolerar canvis que tiren per terra el benestar obtingut en temps molt més adversos.

Hessel diagnostica també la situació actual: La situació actual és causa de la dictadura dels mercats, l’absència de regulació dels sistemes de finançament ha convertit el món en un lloc molt injust, amb el consentiment dels polítics o l’omissió de complir la seva obligació convertint-se en unes marionetes a voluntat dels mercats en comptes de lluitar per aconseguir una societat basada en valors.

Europa està abandonant covardament els sòlids principis aconseguits per conciliar la llibertat i la igualtat, l’economia i una societat justa. En aquesta situació, la ciutadania no ha de callar, la casta política no està a l’altura de les necessitats actuals.
Mira també:
http://www.bsolot.info/
http://www.bsolot.info/hessel-stephane

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat