Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí
Jornada per la llibertat d’Expressió i la llibertat de creació
28 mar 2011
En ple auge de les anomenades xarxes socials i la Internet 2.0, la cultura ha esdevingut, més que mai, un element central en la configuració de les societats. Una eina que ha premés democratitzar l’accés i la construcció de continguts amb projectes comunitaris que van més enllà del mercantilisme de la propietat intel•lectual.
Cartell2Abrildirecta.jpg
Són moments de canvis, i des dels moviments socials transformadors no podem renunciar a dir la nostra sobre quin ha de ser el paper que ha de jugar la cultura en les nostres dinàmiques i a la societat en general:

- Apostem per models cooperatius i comunitaris per assolir la màxima qualitat en la nostra tasca. La consolidació de propostes culturals en tots els àmbits és bàsica per a la creació d’una xarxa de cultura crítica cada cop més tupida i consistent.

- Necessitem el pensament crític. La dissidència creativa sempre és una virtut. Tots aquells que treballem en l’àmbit de la cultura crítica hem de ser conscients de la facilitat amb que caiem en tòpics i convencionalismes. Hem de trencar motlles, no acomodar-nos i ser sempre políticament incorrectes. Créixer i experimentar en la creació i continguts. Obrir-nos a la participació de tothom en tots els àmbits.

- Calen espais gestionats pels propis agents actius del territori. És impossible la creació i difusió d’una activitat cultural dissident sense espais on aquesta pugui generar-se lliurement. Autogestió no vol dir precarietat ni marginalitat. La ciutadania, organitzada i conscient, té dret a administrar els recursos públics i a gestionar espais que li són propis.

- Cal explorar noves formes de gestió del coneixement. La cultura no sempre ha estat gestionada per una indústria, i és possible que això canviï en un futur. Davant de les polítiques que prioritzen la mercantilització d’una producció cultural sovint finançada amb gran aportació de diner públic, reivindiquem una cultura viva i visceral, basada en l’ús compartit, per potenciar la socialització i difusió del coneixement. Denunciem així mateix l’actitud de les grans empreses culturals que manipulen les entitats de gestió dels drets d’autor i la prepotència d’aquestes mateixes entitats.

- Entenem la implicació de l’administració en allò públic, com un suport a la tasca comunitària del teixit social i a les propostes artístiques emergents. Creiem que ha de recuperar, des de la responsabilitat i sense intervencionisme, el seu recolzament a la cultura, fugint de les retallades i repensant el model de macroequipaments.

- Denunciem, com hem fet sempre, tota forma de coacció i censura a la llibertat d’expressió, també en l’àmbit de la cultura. Davant d’unes polítiques cada cop més restrictives, ens mantenim ferms en la defensa de la cultura com un espai on qualsevol plantejament crític amb el poder és benvingut.

Creiem que ara més que mai és necessari en el sí dels moviments socials un debat de fons sobre el paper que ha de jugar la cultura en la societat i en les nostres dinàmiques de treball. Emplacem a les persones que treballen en l’àmbit de la creació i la difusió de la cultura crítica a participar d’aquest debat i a generar iniciatives per enfortir les alternatives a la gestió mercantilista de la societat.
Mira també:
http://www.setmanaridirecta.info/

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more