Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
En sortirem?
18 mar 2011
Jo crec que no. No crec que la crisi sigui passatgera, que duri alguns anys i passi. Crec que molt probablement inaugura una nova fase històrica. Que trencarà la dinàmica capitalista de “expansió – crisi – expansió”. Que no hi tornarà a haver una nova expansió. Que s’aturarà el creixement i entrarem en una economia estancada, o estable.

Per què? Perquè no és només una crisi financera amb una forta implicació en l’economia productiva. Que hi ha més. Al dessota de la crisi econòmica hi rau una altra crisi: energètica. L’energia esdevé i esdevindrà escassa i cara. El petroli ha arribat o està arribant a un punt a partir del qual la producció anirà descendint. El gas trigarà més però també hi arribarà. L’energia nuclear resulta cada cop més problemàtica per perillosa. Les energies renovables no podran cobrir, probablement, el buit existent. L’energia abundant i barata ha estat fins ara la base del creixement continuat. Això s’acaba.

I també convé que s’acabi. El creixement indefinit ha arribat un moment que és suïcida. No encaixa amb el caràcter limitat dels recursos del planeta. És un malbaratament. És una estafa per a les noves generacions. Si tornem al creixement, tornarem a la crisi... Cal acostumar-se a un altre estil de vida, més auster. Ser més pobres i viure més pobrament.

I doncs, els llocs de treball? El sistema, eixalat (que li han tallat les ales), ja no en podrà crear més, o no gaires més. Caldrà, doncs, fer reformes estructurals: reduir la jornada de treball per “repartir” la feina existent. Com és que els sindicats no ho reivindiquen? És que encara creuen que hi tornarà a haver creixement?

Tots aquests discursos que parlen de la tan anomenada “sortida de la crisi” són enganyosos. Tant si vénen dels governs, com si vénen dels sindicats, com si vénen de la màfia capitalista internacional, són enganyosos.

I el sistema capitalista? La base del seu existir és el creixement continuat. El creixement dels guanys... Sense això, amb una economia estable, què serà del sistema? Només un sistema socialista pot regir una economia estancada.

Antoni Ferret
http://bonainformació;.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: En sortirem?
19 mar 2011
producció capitalista porta a producció per al consum. els capitalistes qe ho són perqè són productors (i no banqers), no volen qe la població s empobreixi. els capitalistes industrials volen precisament qe la població tingui diners per a comprar cotxes, roba, ordinadors,,,
la producció socialista és estatal i només és eficaç per a la producció militar. per això les carreteres a l urss i ara a rússia eren i són buides de cotxes doncs eren carreteres pensades per a l eficacia en el transport militar.

el problema del capitalisme són els banqers i altres especuladors qe no produeixen res i compren o venen o mouen diners obtenint grans beneficis però sense produïr res.

el teu final és llojic: només un sistema socialista pot rejir una economia estancada perqe el socialisme és estancament econòmic. pensa en la diferència entre el cinema nordamericà, la televisió nordamericana, la música nordamericana. la producció artística a la urss era tètrica.
capitalisme per a la producció per al benestar de la població, sí. capitalisme per a l especulació (bancària, immobiliària, bursàtil,,,), NO.
Re: En sortirem?
19 mar 2011
nain ets un reformista.
El capitalisme crea desigualtat,pobresa,racisme,exclusió...el consum mai pot ser benestar per la població,és un benestar totalment falç,la felicitat no és medeix en productes sino en qualitat de vida (sanitat digna,vivendes per tothom,repartiment de la riquesa i el treball...)
Re: En sortirem?
19 mar 2011
Com és pot defensar un sistema que és basa en l'explotació de les persones,dels recursos naturals,els animals...que crea riquesa per part d'una petita part i pobresa per a tota la resta,que ofega econòmicament altres països i que a sobre crea fronteres per que les persones no es puguin moure per el món lliurement.
Capitalisme és mort!!!
Re: En sortirem?
19 mar 2011
no ens en sortirem perqé les millors idees per les solucions als grans problemes, els dictadors censors moderadors d indymedia les esborren.
Sindicato Sindicat