Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Article molt interessant sobre la contamianció de l'aire a barcelona
14 mar 2011
Publicat al setmanari La Directa!
http://malsaires.wordpress.com/
http://www.setmanaridirecta.info/

MALS AIRES

Barcelona // Estan desapareixent dades alarmants de les webs dels organismes controladors

L’aire de Barcelona supera sistemàticament els
límits de contaminació permesos per la llei


La segona setmana de febrer d’enguany els mitjans de comunicació es van fer ressò de l’estat lamentable de l’aire de Barcelona. Recordeu? Però l’anticicló es va esvair i, amb ell, la preocupació per la qualitat de l’aire que respirem. És que després de l’anticicló la situació ha millorat? No. La situació continua essent alarmant.

Què fan les administracions al respecte? En principi, les administracions han d’impulsar mesures per reduir la contaminació. A part del poc interès per part de les administracions en potenciar el transport públic, pujant les taxes any rere any, hem pogut veure com en Felip Puig ha tret la mesura de limitació de velocitat dels 80km/h. S’havia demostrat que aquesta mesura reduïa en un 11% la contaminació directament relacionada amb el trànsit motoritzat. Augmentarà la mortalitat per causa de la contaminació atmosfèrica en la mateixa proporció? A l’àrea metropolitana moren unes 10 persones al dia pel deficient estat de l’aire. Són morts prematures, no són persones que ja estaven a punt de morir. A l’Estat espanyol la xifra és de 16.000 defuncions (supera més de 5 vegades els accidents de trànsit), i al món, segons l’OMS, ja arriba als 2 milions, molt més que per causa de totes les guerres juntes a l’any.

Una altra acció que les administracions han de fer és informar a la població. Al web de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació de Catalunya (XVPCA) es poden visualitzar les dades. Però és interessant la interpretació que en fan d’aquestes, definint l’Índex Català de Qualitat de l’Aire (ICQA) que ens diu si la qualitat de l’aire és “bo” o no. És en aquesta qüestió on es podria parlar de manipulació informativa.

La llei estableix el límit mitjà anual de contaminació de monòxid de nitrogen (NO) i diòxid de nitrogen (NO2) a 40µg/m3. Així, hem d’agafar aquest valor com a referència per saber si estem per sobre o per sota la mitjana anual a cada tram horari. Aleshores, com pot ser que a 115µg/m3 l’ICQA digui que la qualitat és satisfactòria i la XVPCA digui que és bona, quan gairebé triplica el màxim, apunt d’arribar a la xifra excepcional de 200µg/m3? Val la pena remarcar que aquesta xifra límit s’ha superat cada dia a Barcelona, s’ha triplicat 824 vegades i s’ha quadruplicat 352 vegades (gener-febrer).

La llei també estableix un límit de franges horàries extraordinàries, ja que no es pot superar més de 18 vegades l’any. Aquest límit és de 200µg/m3 de NO2 i NO. Com pot ser que a 200µg/m3 l’ICQA digui que la qualitat de l’aire és baixa i la XVPCA digui que és millorable si quan parlem de 200µg/m3 estem dient que és una xifra que no s’hi pot arribar més de 18 vegades l’any? Doncs resulta que aquesta xifra s’ha superat 182 vegades entre els mesos de gener i febrer de 2011.

I, per últim, la llei estableix el sostre de llindar d’alarma a 400µg/m3. Com pot ser que a més de 200µg/m3 i en xifres superiors a 400µg/m3, es digui per part de la XVPCA que la qualitat de l’aire és pobra? No hauria de ser perillosa? Llindar d’alarma vol dir que és “un nivell a partir del qual una exposició breu suposa un risc per la salut humana”. A Barcelona, aquest sostre s’ha superat 15 vegades. El dia 6 de febrer a l’Eixample es van superar els 400µg/m³ durant 12 hores consecutives, amb un pic superior als 500µg/m³. A França el Consell Superior d’Higiene Pública fa una sèrie de recomanacions quan els nivells de contaminació superen els límits d’alerta: ajornar totes les activitats físiques a l’aire lliure i les competicions, tant per a nens, com per adolescents i adults. Per tant, podríem parlar de manipulació en la interpretació dels valors i activitat insuficient per part de les administracions davant l’actual situació de contaminació.

Però el tema no acaba aquí. Últimament estan desapareixent informacions i dades extremes a la base de dades de la XVPCA; dades que ja han estat publicades, pocs dies més tard ja no hi són. Diuen que són dades pendents de validació, però això no justifica que un dia per l’altre desapareguin dades molt significatives. Un exemple clar: Si el 16 de febrer accedies a veure les dades on-line pel districte de Sants, es podia veure com a les 11h hi havia 558µg/m3 de NO2 (més de 150 punts per sobre el nivell d’alarma, gairebé 14 vegades més del límit de 40µg/m3). Però si entres avui, aquestes dades no hi són; desaparegudes. Podria ser una incidència tècnica? Al web de la Generalitat no diu res de cap incidència, fins i tot en els valors de l’ICQA per aquell dia, on hi ha un apartat que diu si hi ha hagut alguna incidència, no apareix res. Desapareixen dades d’hores saltejades, de trams horaris o fins i tot de dies sencers. Per què? A l’Eixample, per exemple, sistemàticament ometen les mitjanes de 00h a 01h de la matinada, curiosament hores en què acostuma a haver-hi molta contaminació. I últimament estan desapareixent dades completes per dies sencers. El diumenge 6 de març, mentre se celebrava la marató de Barcelona, simplement no hi havia dades. Quin aire respiraven els 15.000 participants? Es van superar els màxims permesos a tots els districtes, multiplicant per 3 els límits en alguns llocs.

Moltes vegades no som conscients fins a quin punt ens afecten aquests nivells altíssims de contaminació. Si parlem sobre els efectes immediats a les poques hores de respirar l’aire contaminat trobem el següents resultats possibles: mortalitat cardiovascular, infart de miocardi, reagudització d’una malaltia obstructiva pulmonar, reducció de la funció pulmonar i efecte en la funció cardíaca.

Es calcula que si es reduís la contaminació als màxims establerts per l’OMS, hi hauria un augment mitjà de l’esperança de vida de 14 mesos. Un altre estudi fet als Estats Units diu que una reducció en 10µg/m3 de partícules comporta un augment de sis mesos de l’esperança de vida.

Mals Aires

http://malsaires.wordpress.com/

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa