Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
II Cicle de Conferències sobre Literatura i Compromís a la Universitat de Barcelona
08 mar 2011
Comença el II Cicle de Conferències sobre Literatura i Compromís a la Universitat de Barcelona
literaturaicompromis2.jpg
Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona us fem saber que per segona any consecutiu ens plau invitar-vos a un cicle de xerrades i recitals que es durà a terme entre març i abril. Amb els nostres recursos i l’inestimable col·laboració desinteressada de ponents i deïdors, la nostra intenció és la de donar a conèixer i fer arribar tan als alumnes de les diferents filologies, especialment als de Filologia Catalana, com al conjunt d’estudiants i de societat una sèrie de quatre autors catalans contemporanis compromesos artísticament i políticament amb l’alliberament nacional, social i de gènere dels Països Catalans.


Com a estudiants de Filologia pretenem evidenciar que els autors escollits no són tractats –i si se’ls tracta és només testimonialment– al llarg de la llicenciatura i del grau. Entenem que és important que aquestes diferents veus i obres siguin conegudes entre joves –i no tan joves– per poder bastir culturalment, socialment i políticament una societat basada en els valors de llibertat i de justícia, de pensament crític i de solidaritat. I un altre cop pretenem fer-ho des d’un espai acadèmic rigorós i científic com la universitat.

El cicle se centra en quatre autors –i un cinquè si tenim en compte l’espectacle musical del darrer dimecres– però cal tenir present que són més els escriptors, cantants i poetes que podrien, per la seva literatura i el seu compromís, haver aparegut en aquest cicle de xerrades i recitals. Anna Murià, Montserrat Abelló, Felícia Fuster i Blai Bonet –a més de Vicent Andrés Estellés–són alguns dels autors que creiem que cal reivindicar i no deixar que siguin apartats d’allò que, amb més o menys justícia, entra dins el que anomenem cànon. Massa sovint, la insubornabilitat i la fermesa personal d’alguns artistes davant de qüestions polítiques diverses fan que aquesta justícia a la que ens hem referit els aparti, injustament, del cànon d’escriptors a qui es recorda, homenatja i edita. En l’edició passada de “Literatura i compromís” ens centràrem en les figures de Joan Fuster, Joan Brossa, Maria Mercè Marçal i Manuel de Pedrolo: no hem volgut deixar de mencionar-los.

Pot semblar que amb la mort del dictador espanyol al seu llit el 20 de novembre de 1975 la llibertat arribà al nostre país, però creiem que la llibertat –nacional, social, personal– s’assolí tan sols a mitges malgrat l’esforç i lluita col·lectiva de milers de ciutadans anònims. Actualment, veiem encara com no som reconeguts com a poble, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, i que la nostra llengua continua arraconada, hostatjada i negada pel poder polític de la major part de territoris d’on és pròpia; que la vertadera democràcia directa i el reconeixement de totes les opcions polítiques com a vàlides en el mateix grau no es compleix, que les retallades socials i laborals colpegen amb força a la major part de la ciutadania, que els òrgans directius de les universitats públiques tenen la intenció d’eliminar les insuficients quotes democràtiques existents en el funcionament dels centres, que els governs occidentals anomenats democràtics

no han tingut cap problema alhora de col·laborar –i seguir col·laborant– amb règims criminals i totalitaris durant dècades.

Per combatre tot això, i per fomentar els valors dels quals més amunt hem parlat, us invitem a assistir al total d’aquestes activitats que pretenen unir estretament cultura i lluita, poesia i política, o sigui, literatura i compromís.

Programa detallat

9 de març a les 20.00 h: Anna Murià;

a càrrec de Iolanda Pelegrí, filòloga i recital d’Aina Huguet, actriu i llicenciada en Filologia Catalana.

16 de març a les 19.00 h: Montserrat Abelló;

recital i diàleg amb la presència de l’autora i Laia Noguera.

23 de març a les 19.00 h: Felícia Fuster;

a càrrec de Lluïsa Julià, assagista i crítica literària i recital de Mireia Vidal Conte.

13 de març a les 18.15 h: Blai Bonet;

a càrrec de Carles Rebassa i recital de David Caño.

6 d’abril a les 19.00 h: clausura del cicle;

a càrrec d’ “Ara és demà” amb l’espectacle musical: “Vicent Andrés Estellés: Ací em pariren i ací estic”.

Totes les sessions es realitzaran a l’aula 0.1 de l’edifici Josep Carner.
Mira també:
http://www.sepc.cat/continguts/contingut/literaturaicompromisIIpaginacentral.php
http://www.sepc.cat/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat