Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
La web RXI.cat renova la seva imatge i es presenta per donar presència als grups musicals compromesos
16 feb 2011
RXI.cat és un espai on trobar, compartir i difondre tot el que envolta l'escena musical que te la crítica social com un dels seus principals components.
rxi.gif
RXI.cat és una web dedicada a la música compromesa dels Països Catalans nascuda el 2005, per això el seu arxiu compta ja amb mig miler d'entrades i centenars de grups etiquetats. Acaba de renovar el disseny i de posar-se al dia amb la interacció amb les xarxes socials, i aprofita l'avinentesa per presentar-se en societat.

RXI.cat és un espai on trobar, compartir i difondre tot el que envolta l'escena musical que te la crítica social com un dels seus principals components. I ho fa amb notícies, novetats discogràfiques, entrevistes i articles sobre els factors que la condicionen, no només de les formacions més conegudes, sinó també seguint els primers passos de grups novells podent descobrir noves promeses. La pàgina compta amb una ràdio on s'hi poden escoltar en streaming les novetats postejades, un reflex de tot el ventall de propostes de l'escena.

Amb referents històrics com Ovidi Montllor o Lluís Llach, després de la transició aparegueren propostes musicals amb missatge contestatari com Inadaptats, Brams i més recent-ment Obrint pas, autèntics fenòmens generacionals al voltant dels quals els darrers anys han anat apareixent centenars de propostes musicals, la gran majoria de les quals resten desatesos pels mitjans especialitzats. Aquesta munió de formacions que fan de la crítica social una raó de ser, generen una quantitat important de discs a l'any de les que s'hi pot trobar propostes diverses, interessants i de qualitat, que solen passar desapercebudes pel seu públic potencial.

Es pot dir que des de sempre s'ha fet servir la música com a suport a veus reivindicatives, de la mateixa manera que injustícies socials han inspirat i empès artistes a dedicar-hi part de la seva obra. Actualment els grups musicals de casa nostra amb aquestes motivacions ho fan en un ampli ventall d'estils: des del punk rock al hip hop i des del reggae jamaicà al trash metal, sense oblidar la música tradicional i la música d'autor.

Història del projecte

Aquesta proposta comunicativa va néixer de fet el 2000 amb el nom de "Rock per la independència", en forma de fanzine gratuït d'aparició trimestral. Tingué una etapa impresa de només un parell d'anys, però amb una bona acollida que suscità entre els seus impulsors una voluntat de continuïtat. El 2005 va renéixer a la xarxa, amb menys recursos però amb la mateixa voluntat, i des de llavors molts grups han pogut donar a conèixer la seva feina i el seu missatge a través seu.
Tot i els 5 anys des que s'engegà no ha sigut fins inicis de 2011 que no s'ha donat a conèixer, i ho ha fet renovant el disseny i recuperant l'arxiu de molt bona part de les notícies publicades fins la data com a fons documental.

El terme "Rock per la Independència" (RXI) per englobar la música compromesa no és nou, va estar d'alguna manera en voga fa uns anys. Ha estat titular de l'editorial del número especial de la revista Enderrock dedicat al rock radical als Països Catalans el 2004, l'acrònim RXI (pronunciat "erra per i") també era portada del suplement musical Rock & clàssics de l'Avui, i el 2006 l'historiador Carles Viñas editava un llibre amb Columna amb aquest títol relatant la història del fenomen.

Harmonies de lluita

El gener de 2007, entre gent vinculada a l'esquerra independentista es va començar a coure el butlletí Harmonies de lluita, un article mensual amb l’objectiu de repassar l’actualitat de la música compromesa dels Països Catalans. Aquest article que s’escriu des de RXI.cat és un complement informatiu del portal Llibertat.cat, i aviat arribarà a la cinquantena d'entregues.
Estat actual i previsió

Des d'RXI.cat es constata que aquest sector musical ha experimentat, des de fa gairebé una dècada i fins l'arribada de la crisi actual, un creixement gairebé exponencial tant en quantitat de grups com d'edicions, concerts i festivals afins, fet que ha propiciat que inevitablement del gruix total apareguin cada vegada més propostes de més qualitat musical, amb apostes més variades i innovadores, i amb missatges més interessants i treballats. Aquesta bonança ara s'ha trobat amb la conjuntura actual de reformulació del sistema d'edició, donat el canvi de paradigma en l'era digital. Fins fa uns anys discogràfiques alternatives donaven cert aixopluc a les formacions, però al anar desaparegut i fer-se molt més selectives, la gran majoria de grups cerquen sortides alternatives a la seva música.

A nivell d'espais, tot i l'augment d'espectadors i actuacions en directe, els grups compromesos es troben en certa manera encotillats a l'hora d'actuar. No només per l'enduriment de les normatives i sancions de l'administració sobre els locals musicals i els concerts a l'aire lliure els darrers anys, sinó també per la mecànica mediàtica que concentra totes les mirades a les formacions més consolidades, barrant en certa manera el pas a la renovació de l'escena; una tendència que darrerament s'està trencant gràcies a les xarxes socials.

Per poder tenir una visió de conjunt més clara, per a fer autocrítica i pensar propostes per reeixir a les dinàmiques actuals, RXI.cat mira de tocar aquells temes que afecten tan positiva com negativament a aquestes formacions.

http://rxi.cat/

Pau Mariné | info(a)rxi.cat / 629994463
Mira també:
http://www.rxi.cat/historia-de-letapa-impresa/
http://www.rxi.cat/mes-que-una-pagina/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat