Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
Forma part de la direcció de LAB. Igor Urrutikoetxea és el responsable de relacions internacionals de Lapurdi Baxenabarre Xiberua (LAB), el segon sindicat més important d'Euskal Herria -després d'ELA- i el principal convocant de la vaga general del passat 27 de gener.
cimg0996.jpg
A Euskal Herria la majoria sindical basca té a l'entorn del 65% de representació, en part gràcies a aquest sindicat, que en els últims 30 anys és el que més ha crescut. Amb més de 4.400 delegats en els diferents sectors de l'economia, LAB disposa de 50.000 afiliats i es caracteritza per tenir una cosa clara: la lluita per l'alliberament nacional i social són indissociables.pdf Descarrega't la versió completa de l'entrevista
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/11935/1/

This work is in the public domain

Comentaris

entrevistat bo, entrevista dolenta
16 feb 2011
El tio es bo, té escrits prou interessants, llàstima que les preguntes siguin tant dolentes, intentant que l'Igor doni la raó a unes visions de l'entrevistador sobre la situació aquí que ell evidentment desconeix i es treu de sobre com pot.

sempre tant cutres els de llibertat.cat, quina manera de desaprofitar una entervista i d'intentar descaradament atorgar als seus particulars absurdes punts de vista una mena d'aval d'un entrevistat que amb prou feines sp de què li parlen
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
Una llàstima que alguns tingueu capacitat de formular crítiques concretes i no dir només que les preguntes són "dolentes" o "cutres". Compte, amb això no nego que puguin ser tendencioses, però és que QUALSEVOL mitjà d'aquest tipus té un caràcter tendenciós, el que passa es que escombra (amb les preguntes) cap on el mitjà li interessa. Si això fos el "Catalunya" d ela CGT, per exemple, s'ho haurien fet d'alguna manera per obviar el caràcter nacional-basc que té LAB en contraposició amb el del caràcter estatal-espanyol que pugui tenir la CGT.


PS: Alguns/es igual el problema que teniu es que no us agraden certes respostes i per això ataqueu a les preguntes, no vagi a ser que posesim en dubte gent que per damunt de tot mai es pot posar en dubte, oi? és l'entrevistador, que s'equivoca.
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
A mi el que em sembla bastant lamentable, i em confirma tot el que es mou en l'interclassisme independentista, és el titular:

"S'ha de donar contingut social al discurs independentista"

Què coi vol dir això? S'ha de recobrir amb discurs social que doni el pego, un discurs interclassista com l'independentisme? El discurs social es pose i forma de captar joves rebels?

Patètic.
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
un, no cal estar massa polititzat per veure que les contradiccions nacionals, l'opressió nacional, és avui en dia molt més visible (que NO VOL DIR que sigui més greu) per àmplies capes de la població en l'estat espanyol que l'opressió social, almenys en els territoris catalans i bascos sota dominació espanyola (no m'atreviria a dir el mateix en el cas francés). La població pot estar més precaritzada ara que fa 10 anys, però no és conscient (encara) de la necessitat de l'organització col·lectiva, ni tan sols s'adscriu en les coordenades ideològiques de l'anticapitalisme.


Ras i curt: hi ha un percentatge d'un 25, d'un 30, d'un 40% d'independentistes, però no hi ha un percentatge ni d'un 25, ni d'un 20 ni d'un 10% de comunistes o de llibertaris, sinó que els que es declaren com a tals són un percentatge mínim (en el cas del Principat, prop del 2% de comunistes segons el darrer informe del CEO sobre ideologia política).

Ergo...

... és més coherent dir "cal dotar l'independentisme (el 20-30-40% de la societat) de discurs social"

que

... "cal dotar l'anticapitalisme (el 2% a molt estirar) de discurs nacional.

Salut!
Populismo: lógica situación.
16 feb 2011
El populismo (catalano, vasco, etc.) que se manifiesta cada vez más en lo que llaman las izquierdas de los países metropolitanos (los que viven del saqueo del planeta, sectores trabajadores de la clase obrera inclusive) es una consecuencia natural de la casi total ausencia de teoría, discursos, planteamientos radicales, obreros, comunistas y libertarios actualizados, que despierten y conecten con los procesos sociales de fondo, LOS REALES, no las viejas pajas de hocesmartillos & negrosvarios.

Con las luchas más radicales, E INTERNACIONALES contra el sistema Y SUS ESTADOS.

Lo que hace la mayoría de los autodefinidos libertarios y comunistas no es teoría, estudio, análisis, desarrollo concreto de luchas concretas (de clase, o radicales), SINO REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, REPETIR, viejas ideologías, eslogans, panfletos, discursos que no nos dicen nada de la situación real y de las vías de organización (no de partido o burocrática, sino natural) de los sectores sociales anti-sistema, anticapitalistas, libertarios y comunistas.

Por eso no son capaces de hacer una crítica del actual sistema capitalista-sindical, donde la absoluta mayoría de los sindicatos - sobre todo metropolitanos - no hace sino que reforzar y regularizar los procesos de organización productiva general, apoyados sobre sectores cada vez más conservadores Y CAPITALIZADOS de trabajadores, que NO TIENEN EN ABSOLUTO NINGUNA POSICIÓN de solidaridad con el resto de la clase obrera: desempleo, precariedad, migrantes, masas obreas internacionales (Egipto y Túnez: allí las hemos visto!!!! y las veremos!!!), sin olvidar el sector más juvenil de la clase: los estudiantes, los que están bajo mecanismos de preparación PARA LA ESCLAVITUD DEL TRABAJO SALARIADO. Que sea capitalista o socialista, la misma mierda plusvalista explotadora.

Por lo tanto, no es de extrañarse de la deriva populista del LAB.
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
Ja sé quina és l'estrategia política d'aquesta gent.

El que em sembla lamentable és precisament l'eix que s'escull. La meva opinió és que cal dotar d'anticapitalisme al 85%-90% de la població que és classe treballadora i que pateix les agressions del capital i l'Estat, i no donar cobertura a discursos, pràctiques i sectors socials burgesos.
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
". La meva opinió és que cal dotar d'anticapitalisme al 85%-90% de la població que és classe treballadora "

com? perquè això és el que molts diuen que pretenen fer però que ningú ho acaba sabent fer.

I es que a mi em sembla que precisament allà on el sindicalisme no groc és més majoritari (EH), allà on la mobilització social és més gran (de manera sostinguda, no parlo en mogudes puntuals tipus "no a la guerra"), allà on un partit que es declarava socialista (no en el plan PSOE) ha sigut i és una força importantíssima en la societat ....és al País Basc, i tot gràcies a la tasca de l'esquerra independentista (o l'esquerra patriòtica, per ser més fidedignes).


La realitat és tossuda, i ens assenyala que l'enunciat que critiques és el correcte. Cal dotar a aquesta massa d'independentistes de discurs social, o no? o prefereixes que siguin dretans?

Però per no estancar-nos al País basc, anem a veure les darreres revoltes: la gent que portava a les mans majoritàriament, banderes roges i negres o banderes de Tuníssia i Egipte (repsectivament)?

Està clar que el segle XXI (almenys aquest primer període, el que portem) és el dels conflictes nacionals. L'èxit de l'anticapitalisme dependrà de si sap entednre aquesta premisa i intentar dotar a aquest discurs nacional de contingut anticapitalista o pel contrari l'etiquetarà de "burgés" i es quedarà tan ample.

De moment, a casa nostra, els socialistes independentistes anem guanyant terreny. Temps al temps.

Salut!
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
"Està clar que el segle XXI (almenys aquest primer període, el que portem) és el dels conflictes nacionals"

Si claro, tú sigue en tu nube.... te quedaste más o menos en el s XIX, mira a ver si puedes espabilar un poco.

" L'èxit de l'anticapitalisme dependrà de si sap entednre aquesta premisa i intentar dotar a aquest discurs nacional de contingut anticapitalista"

Claro, claro.... es necesario maquillar el discurso "nazionalista" con contenidos anticapitalistas para que las masas de explotados simpaticen con nuestro proyecto nazional. Construiremos el pais con el sudor de los de siempre, pero procuraremos hablarles de otra manera no vaya a ser que nos tumben el negocio.

"o pel contrari l'etiquetarà de "burgés" i es quedarà tan ample."

ja, ja, por lo menos al final se vislumbra que no eres tan tonto como pareces... no es cuestión de etiquetarlo sino de tumbarlo directamente, como otro paso más que hay que superar para conseguir salir del caos actual, del trabajo asalariado, de la lógica del beneficio.

"De moment, a casa nostra, els socialistes independentistes anem guanyant terreny."

Evidentemente: SOIS LA SOLUCIÓN DE LA BURGUESÍA LOCAL PARA SALIR DIGNAMENTE DE LA CRISIS CAPITALISTA, los tontos, o no tan tontos, útiles. ¿¿¿Si no de que crees tú que te iban a dejar hacer referendums???? No suponéis ningún problema para el capital, es más, sois la solución.... de ahí que vayas "ganando".
Cambiarlo todo para no cambiar nada: cambiar las estructuras sin tocar el sistema de producción. ¿Vaya jugada, eh? Pero mira tú si son listos que se os han adelantado: CiU, ERC, CUP, SC,... la independencia no es más que la nueva marca que abandera el capitalismo.... Ejemplos: Sudán del Sud, Flamencos, el independentismo en Bolívia,....

Lo que no entiendo es porque no se os visualiza como parte del problema.
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
- Aviam si ho entenc, dir que la confictivitat nacional (intraestatal) està a l'ordre del dia és "vivir en el XIX"?¿? i llavors que és ser comunista o anarquista?

- "es necesario maquillar el discurso "nazionalista" con contenidos anticapitalistas para que las masas de explotados simpaticen con nuestro proyecto nazional"

No, les masses d'explotats ja simpatitzen progresivament amb l'independentisme. Caus en el parany de partir d ela premisa que 1)les mases d'explotats són PLENAMENT CONSCIENTS de la seva epxlotació, i 2) en conseqüència, donaran suport a aquell projecte que lluiti contra l'explotació. Doncs no, és un escenari fals. L'independentisme que més ha crescut és de caràcter interclassista i sobretot economicista, en contra de l'espoli fiscal; la sensació de "aquí paguem més i ens donen menys". Però aquest independentisme JA EXISTEIX, i no es precisament petit percentualment. El que diu el de LAB i que comparteixo és que a aquest (que també existeix si fa no fa a Euskal Herria) cal dotar-lo de contingut social.

"¿¿¿Si no de que crees tú que te iban a dejar hacer referendums???? "

PEr cert, m'encanta la teva manera de demostrar desconeixement total cap a les coses que parles. Estic segur que si et demanés quantes ètnies o quantes llengües es parlen a Bolivia, hauries de recòrrer a wikipedia o qualsevol altre recurs per comprovar-ho. Això sí, sense conèixer res, no impedeix comparar els processos de Bolivia, amb el del Sudan, amb els flamencs i amb el cas català.

En fi, si volies desacreditar-te tu solet, ho has aconseguit.

Així doncs, seguint aquesta línia, tots aquells grups que fan activitats i són permeses (perquè no li queda més remei per les seves pròpies regles del joc), són "tontos útils de la burguesía local"?¿?¿ malament rai doncs.
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
Facilísimo:

Sudan del Sud consiguió la independencia gracias a sus recursos petrolíferos necesarios para el capital.

La región de Santa Cruz de Bolívia lo está intentando y puede que lo consiga gracias también a las reservas de hidrocarburos.

Los fascistas flamencos están a un paso de la suya por ser la zona con mayor riqueza económica de toda Bélgica.

Y en el caso catalán tenemos más de lo mismo, es parecido al flamenco, una de las regiones más desarrolladas económicamente del pais.

¿Que lo quieres disfrazar de llibertat pel poble? Tú mismo, pero no cuela. Los que se van a beneficiar de estas secesiones son las burguesías locales gracias al control total que tendrán sobre la producción. Un modelo de producción que permanecerá intacto. Son ellas las que están pagando tus referendums, son ellas las que están recortando el gasto social: educativo, sanitario... en nombre de la crisis. Y SON ELLAS LAS QUE PROPONEN LA INDEPENDENCIA COMO SALIDA, como la única salida que les permitirá mantener intactos sus privilegios y sus cuellos.
El contenido social de la independencia recuerda un poco al discurso comercial de las marcas:
Para vender un producto necesitas dotarle de unos valores añadidos que sean compartidos por el consumidor, con los que se pueda identificar. El objetivo es conseguir una afinidad entre el consumidor y el producto.
Y aquí entra la cara sociable de la burguesía: tranquilos que en mi país viviréis mejor, ¿ahora? No hombre ahora no.... cuando yo dirija el cotarro!!! Hasta entonces a currar por 800 euros!!
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
16 feb 2011
"No, les masses d'explotats ja simpatitzen progresivament amb l'independentisme".

Tu estàs flipant, les masses d'explotats simpatitzen amb Grans Hermanos,etc. L'independentisme català (també el de la CUP), està formant majoritàriament per la classe mitjana o mitjana-alta. Només cal veure els resultats de les CUP o ERC als barris obrers.

"Tú mismo, pero no cuela. Los que se van a beneficiar de estas secesiones son las burguesías locales gracias al control total que tendrán sobre la producción. Un modelo de producción que permanecerá intacto. Son ellas las que están pagando tus referendums, son ellas las que están recortando el gasto social: educativo, sanitario... en nombre de la crisis. Y SON ELLAS LAS QUE PROPONEN LA INDEPENDENCIA COMO SALIDA, como la única salida que les permitirá mantener intactos sus privilegios y sus cuellos".

Plas-plas, totalment d'acord. Part de la burgesia catalana s'ha apuntat al carro independentista, perquè sap que en pot treure més beneficis pels seus negocis. Vosaltres de moment els serviu de tontos útils, per temes com els referèndums. Si creixeu i de veritat mostreu ser socialistes (tot i que jo tampoc comparteixo els vostres plantejaments), ja no sereu els tontos útils i us haureu d'enfrontar a ells. Ja veurem què passa...
obviant totes les tonteries dels nacionalistes hispans
16 feb 2011
en resposta al que signa 'un', el segon comentari

ningú discuteix que la CGT sigui un sindicat estatal, quina estupidesa

el que dic és que les opinions de l'entrevistador contra les mobilitzacions a favor de les pensions foten pena, i que intenta posar-les en boca de l'entrevistat sense aconseguir-ho, cosa que encra fa més ridícula la seva pretensió, encara que si com sembla no saps llegir potser no ho has vist

però vaja, si alguns preferiu seguir esperant, com algun sindicat regional sense cap poder ni de fer caga ni de fer cap mobilització, que ccoo i ugt convoquin vaga contra el pacte de pensions per anr-hi al darrere, bon profit us faci, mentrestant aneu fent com sempre, criticant els que si que es mouen i intoxicant, és ben fàcil
Re: Entrevista de Llibertat.cat a Igor Urrutikoetxea (LAB): "S'ha de donar contingut social al discurs independentista"
17 feb 2011
A mi lo que me parece más patético de todo lo que leo es que de entrada, el cronista tenga la poca "vergonya" de afirmar, con sus cojones sobre el teclado del ordenador, el que LAB significa "Lapurdi Baxenabarre Xiberua" y no "Langile Abertzaleen Batzordeak"(viene siendo así por lo menos desde 1974), rigor propio del que ejerce de periodista por no hacerlo de mamporrero...
Sindicato Sindicat