Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
[Boicot Israel] Demana a Josep Carreras no canti a Tel Aviv
15 feb 2011
Us fem arribar un model de carta redactat pel Grup BDS-Catalunya per enviar al Josep Carreras davant la seva intenció de fer un concert a Tel Aviv el proper mes de març.

Sisplau signeu-la al final i envieu-la a les següents adreces:
blog.josepcarreras.tenor ARROBA gmail.com, fundacio ARROBA fcarreras.es
Benvolgut Josep Carreras,

La notícia del seu concert a Israel el proper mes de març ens ha produït una gran tristesa.

És possible que vostè no conegui les greus violacions del Dret Internacional i dels Drets Humans que Israel comet des de fa més de 60 anys en contra de la població palestina. Un dels exemples més recents d’aquestes violacions va ser el brutal atac a la franja de Gaza en 2008-2009, durant el qual Israel va cometre crims de guerra i contra la humanitat, tal com detalla l’informe que el jutge sud-africà Richard Goldstone va elaborar per a la ONU el 2009.

El 1948-1949 el naixent Estat jueu va dur a terme una neteja ètnica que va convertir a més de 750.000 palestins en refugiats. Des d’aleshores, el règim israelià nega les llibertats i els drets bàsics al conjunt de la població palestina: la resident a Israel, la dels Territoris Ocupats el 1967 i la refugiada. La població autòctona de Palestina –àrabs cristians, drusos i musulmans– ha patit des de llavors l’ocupació, la colonització de les seves terres i l’apartheid. Des de 2002, l'Estat jueu construeix un mur de separació en territori ocupat (Jerusalem Est i Cisjordània), que va ser declarat il·legal el 2004 en un informe de la Cort Internacional de Justícia.

Una altra de les tragèdies del poble palestí és el bloqueig econòmic que Israel imposa als 1,5 milions d’habitants de la Franja de Gaza, especialment des de 2007. L'ONG Amnistia Internacional ha declarat en innombrables ocasions que el bloqueig és il·legal, i que aquest "ha portat a la població de Gaza a la desocupació, la pobresa i la dependència de les agències d’ajuda internacional per la seva simple supervivència". Segons un estudi publicat el 2010 per diverses ONG internacionals, el 80% de la població de Gaza depèn de l’ajuda internacional i el 61% pateix inseguretat alimentària. Segons el mateix informe, almenys 33 persones malaltes van morir a Gaza des de 2009 al negar-los les autoritats ocupants els permisos necessaris per rebre tractament mèdic a Israel. S’estima que són centenars els malalts que han mort a Gaza des de l’inici del bloqueig, mentre esperaven un permís que mai va arribar. Vostè, que ha patit una greu malaltia com la leucèmia i l'ha vençuda, sap millor que ningú que rebre un tractament mèdic a temps pot marcar la diferència entre la vida i la mort; un tractament mèdic que Israel nega a les malaltes i malalts de Gaza.

Després de la criminal ofensiva sobre Gaza el 2008-2009 i l’atac a la Flotilla de la Llibertat el 2010 -en què 9 ciutadans turcs van ser assassinats per l’Exèrcit israelià en aigües internacionals-, Israel ha redoblat els seus esforços per presentar-se davant el món com una democràcia liberal i oberta. L’art, l’esport i la cultura tenen un paper clau en aquesta campanya d’imatge. Els ambaixadors culturals de facto de l'Estat jueu -ja sigui l'Orquestra Filharmònica d'Israel o el Maccabi de Tel Aviv- no es poden veure com ens "innocents" deslligats del que representen; ells sustenten l’apartheid tant com l’exèrcit. Igualment els artistes "convidats" a Israel -com podria ser el seu cas el mes de març- contribueixen a la "normalització" de l'Estat infractor.

El 2004, inspirant-se en el boicot cultural de la Sud-àfrica de l’apartheid, la Campanya Palestina per al Boicot Acadèmic i Cultural a Israel (PACBI) va fer una crida al boicot de les institucions que participen i sostenen l’apartheid israelià. Volem remarcar la importància d’aquesta convocatòria dels artistes i acadèmics palestins, i subratllar la creixent resposta favorable que està obtenint del món de la cultura a nivell internacional, especialment de músics i cineastes. Aquesta Campanya és recolzada per universitats, institucions, esglésies, músics, escriptors i artistes de tot el món, inclòs Israel.

El 1985, un grup de músics com Steve Van Zand, Rubén Blades, Bob Dylan, Herbie Hancock, Ringo Starr, Gil-Scott Heron, Miles Davis, entre altres, es van negar a actuar al festival Sun City de Sud-àfrica perquè fer-ho hauria significat avalar el règim d’apartheid i el seu racisme institucionalitzat.

Diverses personalitats de renom internacional han expressat durant els darrers anys el seu suport al boicot d’Israel: Roger Waters, Desmond Tutu, John Berger, Ken Loach, Eduardo Galeano, Ilan Pappe, Antoni Muntadas, John Greyson, Cornelia Parker, Naomi Klein, Arundhati Roy , Jean-Luc Godard i Brian Eno.

Recentment han cancel·lat les seves actuacions a Israel els següents artistes: Devendra Banhart, Elvis Costello, Carlos Santana, Gil Scott Heron, the Pixies, Vanessa Paradis i La Carrau, entre d'altres. El febrer de 2011, el baríton i baix-baríton alemany Thomas Quasthoff ha anunciat també la cancel·lació de la seva gira per Israel, després de la crida al boicot que li han fet activistes palestins, israelians i internacionals.

El Boicot Acadèmic i Cultural és una forma eficaç de pressió amb una possibilitat real d’aconseguir el canvi de les polítiques contràries al Dret Internacional, tal com va demostrar el cas sud-africà. Queda clar que Israel necessita una legitimitat política i un reconeixement moral que, precisament, la cultura no ha de donar-li.

Per tot el que hem exposat en aquesta carta, li demanem que cancel·li el seu concert a Israel.

Vostè, com a destacada i respectada figura internacional en el món de la música, pot contribuir a l’assoliment de la llibertat, la justícia i la pau justa a Palestina.

Si us plau, no vagi a Israel.

Afectuosament,

Nom:
Mira també:
http://palestina.cat/index.php?view=article&id=654093&option=com_content&Itemid=35&lang=ca
http://www.boicotisrael.net/josepcarreras.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Boicot Israel] Demana a Josep Carreras no canti a Tel Aviv
15 feb 2011
Aquesta carta té el suport de:

•Grup pel BDS - Catalunya
•Aturem la Guerra
•Comunitat Palestina de Catalunya
•Amb Palestina al Cor
•Xarxa d'enllaç amb Palestina
•Comissió Universitària Catalana per Palestina (CUNCAP)
•BDS - Madrid
•RESCOP (Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina)
•Rumbo a Gaza
•Berlin Academic Boycott (BAB) - Alemanya
•Association des Universitaires pour le Respect du Droit International en Palestine (AURDIP) - França
•Ireland Palestine Solidarity Campaign (IPSC) - Irlanda
•European Platform for the Academic and Cultural Boycott of Israel (EPACBI) - Europa
•Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) - Palestina
•BOYCOTT! - Supporting the Palestinian BDS Call from Within (BFW) - Israel
•U.S. Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (USACBI) - Estats Units
.Indian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (InCACBI) - India

Pot trobar més informació sobre el moviment internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) per Palestina a: www.pacbi.org i www.bdsmovement.net
Boicot Hamas
15 feb 2011
Perdoneu però en Josep Carreras és un cantant, no pas un polític. Esta molt bé que vosaltres feu boicot a qui vulgeu, fins i tot que demaneu el mateix a companyies comercials, però a un senyor que és un cantant?

Intentar embolicar el món de la música amb les vostres paranoies mentals no és correcte, cadascú pot cantar allà on vol, el poble d'Israel també té gent de bona fe i tenen tot el dret del món a escoltar música, el que proposeu vosaltres no és diferent del càstig colectiu a tot un poble per les accions d'uns pocs.
Re: [Boicot Israel] Demana a Josep Carreras no canti a Tel Aviv
16 feb 2011
Al Sr. Carreras aniran a veurel tot els teus amics sionistes y del mosad, que son els que podem pagar el espectacle.
Al Sr, Carreras tant se li pot dir que vagi com que no vagi y les teves paranoies son tan mentals com les nostres, peró amb mes mala llet. Sense musica no morira ningú, les vostres bombes son les que asesinen a la població civil. Vest-en a pastar amb al teu discurs de cul de merda llefiscos i fastigos
Sindicat