Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: antifeixisme
Contra retallada de les pensions, repartim la riquesa
22 gen 2011
En les properes setmanes el govern espanyol té previst aprovar una nova retallada de les pensions, que s’afegeix a altres mesures antisocials com la reforma laboral de fa uns mesos. Aquesta retallada, que implicarà d'entrada l’augment de l’edat de jubilació i del període de càlcul de la base reguladora, és un atac frontal contra la classe treballadora en el seu conjunt i contra el sistema de pensions públiques.



Es vol justificar aquesta retallada com una mesura necessària per “tranquil·litzar” el capital financer internacional. El més previsible, però, és que, tal com va passar amb Irlanda, Grècia o el mateix Estat espanyol després d’aprovar-se la reforma laboral, els moviments especulatius sobre el deute d’alguns estats continuaran.


A més, el sistema de pensions contributives no són en cap cas una causa del deute públic i privat que, segons el mantra neoliberal, ha provocat i provoca la desconfiança dels mercats financers. Cal dir-ho ben alt i clar: actualment el sistema públic de pensions és sostenible i té superàvit. Fins i tot els suposats experts neoliberals partidaris de la retallada preveuen que no serà deficitari fins d’aquí 12 anys com a mínim.



Cal dir, però, que aquestes previsions, fetes sovint per economistes vinculats directament o indirecta a entitats financeres, són poc fiables perquè els mateixos oracles ha errat reiteradament en els seus pronòstics, entre d’altres raons perquè en les seves suposades anàlisis només tenen en compte el factor demogràfic i n’obvien d’altres d’importants com l’augment de cotitzants, de les mateixes cotitzacions o de la productivitat.



D’altra banda, en cas que per una vegada l’encertessin, hi hauria solucions més equitatives per evitar el suposat col·lapse de les pensions públiques, com ara combatre seriosament el frau fiscal i implementar polítiques impositives progressives en lloc de rebaixar l’impost de societats o l’IRPF a les rendes més altes.



En el cas dels Països Catalans, un cop recuperada la plusvàlua de l’espoli fiscal, un Estat independent disposaria de més recursos públics per garantir i millorar el sistema de pensions públiques, a condició, és clar, que no s’hi apliquessin mesures neoliberals.



Tot plegat ens porta a concloure que la motivació real d’aquesta retallada és una altra: afeblir al màxim les pensions públiques per tal que una part important de la classe treballadora es vegi obligada a subscriure plans de pensions privats, molt més incerts i vulnerables que no pas el sistema públic. Perquè en la seva pretensió de financeritzar totes les etapes de la vida, el capital financer veu en les pensions públiques un gruix de capital que escapa dels seus tripijocs, els mateixos que en part ens han portat a la crisi actual.



Per tot plegat, cridem la classe treballadora catalana a participar en les mobilitzacions convocades durant la jornada de lluita del proper 27 de gener i a treballar per construir un sindicat nacional i de classe al servei de la classe treballadora i de l'estratègia independentista.



Comitè Nacional del Moviment de Defensa de la Terra

Sabadell, 22 de gener de 2011

www.defensadelaterra.org
Mira també:
http://www.defensadelaterra.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat