Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
L’esquerra occitana alerta contra els atacs espanyols a l’aranès
15 gen 2011
L'entitat Impulso Ciudadano ha demanat a la defensora espanyola del poble, María Luisa Cava de Llano, que interposi un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de l'aranès, que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 22 de setembre. Davant d'aquesta amenaça, l'organització Libertat, Esquèrra Revolucionària d'Occitània, ha alertat del perill de retallar "l'única llei que defensa els drets lingüístics" dels occitans i occitanes.
aaaaaaaaaaa.jpg
Impulso Ciudadano és una entitat promoguda per José Domingo, exdiputat de Ciutadans i actualment militant d'UPyD. Aquest grup espanyolista justifica la denúncia perquè considera que la llei "dóna una oficialitat a aquesta llengua que supera l'àmbit territoriali de la Val d'Aran". La llei de l'aranès regula la protecció de l'occità a Catalunya i li dóna un reconeixement oficial a més d'establir-ne l'ús preferent a les institucions i escoles araneses.

Tot i que l'entitat denunciant és molt petita, des de Libertat estan preocupats per les conseqüències que pugui acabar tenint, i ho justifiquen: "Coneixedors de la trajectòria del Tribunal Constitucional espanyol i d'altres institucions afins al servei de l'imperialisme espanyolista, temem un desenllaç nefas". I afegeixen: "A més, l'estat francès no dubtarà a utilitzar aquest recurs i la decisió del Tribunal Constitucional espanyol per justificar encara més els constants atacs a la llengua occitana i culminar la seva política lingüicida. Considerem per tant, que la broma d'aquests quatre aprenents de neolerrouxisme, pot esdevenir l'agressió més forta que mai hagi rebut la llengua occitana".

Davant d'aquests perills, doncs, Libertat ha demanat a totes les forces polítiques, sindicals i socials de la Val d'Aran i de la resta d'Occitània a estar preparats per respondre de manera unànime a l'agressió. I a més ha fet una crida "a la solidaritat de totes les forces polítiques, sindicats i institucions dels Països Catalans enfront d'aquesta agressió".
Mira també:
http://www.laccent.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=1463
http://libertataran.wordpress.com/2011/01/08/era-lei-der-occitan-aranes-en-aran-en-danger/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L’esquerra occitana alerta contra els atacs espanyols a l’aranès
15 gen 2011
Els espanyols, els que s'identifiquen com a tal (no els que s'identifiquen com a castellans, o andalusos, o gallecs, o... ) fan realment fàstig en la seva croada de persecució lingüística fins i tot contra llengües que estan patint els darrers anys processos de minorització BRUTALS com l'aranès, molt parlat fa 20 anys i actualment només se'n declara occitanoparlant a la Vall D'aran un 30% (fa 20 anys la xifra era prop del 80%).


I soni com soni la culpa és dels colons pijos espanyols que se'n van a fer la seva caseta a l'Aran i a exigir, com sempre han fet, que se'ls parli "en cristiano" (lògicament Jesús ja parlava castellà, res d'arameu antic). Que els donin a tots pel sac, cabrons!
Re: L’esquerra occitana alerta contra els atacs espanyols a l’aranès
15 gen 2011
Prou de colons en terres catalanes... UPyD i PP representen el mateix que els colons israelians a Gaza... són servidors de la metropoli intentat destruïr la cultura propia de les terres ocupades i reclamant el seu dret de conquesta fundat amb arguments històrics més que dubtosos. Un funcionari de justicia que treballi a Catalunya ha de saber català i educar els fills en la llengua i la cultura del país. No anem a canviar tots perquè a 4 espanyols els fa gràcia treballar un anys a barcelona o perquè la seva carrera funcionarial els fa aterrar untemps en terres extranyes!
Re: L’esquerra occitana alerta contra els atacs espanyols a l’aranès
17 gen 2011
Al tanto, si Catalunya no ´´es Espanya la Vall d'Aran no ´´es Catalunya. ´´Es Occit``ania. O estem contra el colonialisme ali``e per``o no contra el propi?
Sindicato Sindicat