Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
La Mediterrània en revolta. Crisi, formació i pobresa
10 gen 2011
07.01.2011

La revolta social i juvenil creix a l'àrea del Magrib, amb un lent degoteig de morts, ferits i detinguts. Tres persones han decidit suicidar-se cremant-se vives a Tunísia, ja hi hauria un mort per la policia i uns quants ferits, en una revolta social sense precedents en un país sotmés a un règim dictatorial, originada per l'esclat social de protesta al suicidar-se el primer jove després que li fos confiscada la seva parada de verdures. A la veïna Algèria, ja hi ha un mort per trets de la policia cap els manifestants, segons informa el diari El Khabar citat per El País i un altre al rebre l'impacte d'una bomba lacrimògena (el nombre de víctimes de la repressió augmenta a mesura que passen les hores). Aquí, la protesta s'ha originat davant la forta pujada d'alguns aliments bàsics com l'oli, el sucre, etc. Us reproduïm el següent article, rebut via el nostre formulari de publicació: “Mediterraneo in rivolta. Crisi, formazione e povertà“, publicat al lloc web italià UniRiot el divendres 7 de gener sota llicència Creative Commons.

La Mediterrània en revolta. Crisi, formació i pobresa

Aquestes setmanes estem assistint a nombroses manifestacions i protestes per tota la Mediterrània i, tot i l’estès silenci mediàtic, vídeos i fotografies s’estenen arreu de la xarxa. Dues setmanes de protestes i enfrontaments a Tunísia, on desenes de milers de llicenciats sense feina han sortit als carrers, també en aquest cas joves que no veuen satisfetes les seves expectatives i, al contrari, continuen fent-se càrrec dels efectes de la crisi. Les poques notícies que es filtren parlen clar: tres joves a l’atur s’han calat foc, un altre s’ha llençat als cables d’alta tensió, i la policia continua carregant i arrestant ininterrompudament els manifestants, fins a matar un noi, després de rebre uns quants impactes de bala. (Repubblica.it)

Així es comença a agitar l’espectre del contagi, i des d’Algèria es miren els fets tunisians amb aprensió després dels enfrontaments dels últims dies, que ja no es limiten només a la mateixa Alger sinó que s'han estes per tot el país. Les raons rera les protestes són l’augment generalitzat dels preus alimentaris i l’elevat índex d'atur. Segurament, la persistència de la crisi i les nefastes mesures governamentals exerceixen el seu paper, però més enllà de la imatge consoladora de les “revoltes del pa”, tal i com les han definides alguns diaris, caldria més aviat preguntar-se per les noves formes de pobresa a països on els joves representen el 75% de la població i molts d’ells, sobretot a Tunísia, després de llicenciar-se no troben cap feina adequada per als seus estudis ni per les seves espectatives de vida.

(Notícies: Al Jazeera, Ansa, BBC, El País, Nena-news)

(Vídeo 1 – 2)

Però no és només un problema de composició de la nova força de treball a l’atur, ni tampoc el futur buit i l’absència de perspectives de treball. S’està definint el mal caire que estan prenent les transformacions de països com Tunísia, el Marroc i Algèria, on els joves reclamen una vida a l’alçada de les pròpies expectatives, i una nova manera de fer política lluny dels vells règims o d’un neoliberalisme ja caducat. Els governs, en canvi, es juguen l’intent de redefinir l’economia del Magreb i dels seus fluxos migratoris, entrellaçant les diàspores amb la formació, per a utilitzar de la millor manera possible la força de treball cognitiu a baix cost. No pas per casualitat, aquest desembre els Estats Units i cinc països nord-africans (Algèria, Líbia, el Marroc, Mauritània i Tunísia) han signat un nou acord, el NAPEO, per promoure la cooperació entre universitats i empreses. La cooperació regional i l’eliminació de les fronteres assumeix de nou els trets de l’explotació del treball altament qualificat, aquesta vegada però en línia i a través de les xarxes socials. De fet, professors i experts del Magreb, i de la diàspora nord-africana, estaran connectats a través d’un centre d’excel·lència per a l’empresa que organitzarà pràctiques i programes d’inserció laboral als Estats Units per els joves magrebins. Una mena d’agència temporal de la formació que, mitjançant la web 2.0, mou mà d’obra jove per a ser utilitzada, evidentment de manera gratuïta, a les empreses nordamericanes. Els expert de l’educació superior ho defineixen com el primer pas cap a la construcció del “sistema educatiu emprenedor”, base necessària per al llançament d’una economia del coneixement a l’Àfrica.

Sembla ser que els joves del Magreb no pensen el mateix o, potser és que la fogassa de pa l’estaven llançant més aviat contra la policia…

Font: www.enfocant.net

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat