Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
154 catalans van morir a la feina de gener a octubre de l'any passat
10 gen 2011
154 treballadors i treballadores van morir de gener a octubre del 2010 als tres territoris dels Països Catalans sota administració espanyola. Són dades del Ministeri de Treball recollides per la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que recull que durant els deu primers mesos de l'any hi van haver 165.236 accidents laborals a les Illes, al Principat i al País Valencià.
sinistralitatlaboral.jpg
La COS remarca que aquestes xifres representen una realitat incompleta de la sinistralitat al nostre país, perquè falten les dades oficials de novembre i desembre i les de la Franja de Ponent i la Catalunya Nord.

A més, la majoria dels accidents no es denuncien i moltes persones treballadores no passen a formar part de les estadístiques per treballar sense contracte o morir desprès d'haver estat hospitalitzades. Només es considera mort al treball si la persona mor al mateix lloc de treball.

Malgrat que s'observa un descens dels accidents laboral i de les morts en comparació amb els dos anys anteriors, no s'aprecia un descens real de les xifres en 2010, ja que els accidents laborals no s'han reduït amb la mateixa intensitat que en anys anteriors, sobretot pel que fa a les Illes Balears. A més, cal subratllar la circumstància de l'atur, que l'any 2010 ha sigut més alt que els anteriors (sobre tot al País Valencià), de manera que si hi ha menys gent treballant hi haurà menys accidents.

Ara bé, comparant els percentatges de reducció del nombre de llocs de treball amb la reducció dels accidents laborals, els accidents no fan més que augmentar proporcionalment segons augmenta la precarietat laboral.

L'any 2009, al Països Catalans, les morts al treball es reduïren en 64 persones (de 259 a 195) respecte del 2008. El 2010, però, la disminució de morts respecte del 2009 ha sigut només de 40 persones (de 195 a 154). A les Illes, fins i tot, les morts s'han incrementat en 4 persones en comparació amb el 2009.

La COS denuncia que a més d'haver-hi cada cop més gent a l'atur les persones que encara estan treballant han de suportar una precarietat cada cop més visible, on la salut laboral paga les retallades dels empresaris.

Per saber-ne més:

De sinistre laboral a benefici patronal
http://www.llibertat.cat/content/view/11382/83/
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/11546/1/
http://www.sindicatcos.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=318

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 154 catalans van morir a la feina de gener a octubre de l'any passat
10 gen 2011
154 victimas más del capitalismo.
Para él que se ha inventado el título de la noticia: ¿estas seguro que no hay ningún/a immigrante de Andalusia, del Maghreb, de America Latina entre ellos?
Re: 154 catalans van morir a la feina de gener a octubre de l'any passat
10 gen 2011
Luis, català es qui "viu i treballa a Catalunya". Vaja, la dreta sempre ha dit que no, que català és qui té el cognom català i no se que, però l'esquerra sempre ha defensat el contrari.

I tu, a on et situes?
Re: 154 catalans van morir a la feina de gener a octubre de l'any passat
10 gen 2011
Soy currante, no tengo patria.
Re: 154 catalans van morir a la feina de gener a octubre de l'any passat
10 gen 2011
la majoria a la construcció
la majoria migrants
Re: 154 catalans van morir a la feina de gener a octubre de l'any passat
11 gen 2011
cada un que sigui el que es vulgui sentir mentre no oprimeixi als altres, en aquest document sol parla de territori que compren els països catalns..
Sol busqueu la confrontació i us la porta fluixa el que diu..
Colera camping CNT