Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : sanitat
La crisi engreixa. Els aliments més barats són els més calorífics
09 gen 2011
La crisi econòmica és un dels factors que contribueixen a induir obesitat en la població perquè els aliments més barats al mercat solen ser els més calòrics i perquè l'actual conjuntura de l'economia augmenta els problemes de adaptació psicològica o emocional. Clica aquí per escoltar: http://www.lamalla.cat/societat/salut/article?id=432936Així; ho ha assegurat a Efe l'expert en endocrinologia i nutrició, Federico Soriguer, que sosté que la minva de recursos econòmics influeix negativament en la dieta: "Una hamburguesa és més barata que dues pomes", diu.









L'investigador ha afirmat que "el temps lliure que la crisi genera en els aturats és fals" i ha argumentat que aquest temps és "negatiu", i resulta "difícil que algú l'utilitzi positivament". Soriguer, que coordina un estudi d'àmbit espanyol sobre la prevalença de la diabetis, ha manifestat que la crisi econòmica també posposa el "gran esforç que suposa enfrontar-se a la reconstrucció cultural", que queda en "un segon pla". "El cos necessita treballar en sentit mecànic", i és "impossible fer esport sense temps lliure", manifesta l'endocrinòleg, que apunta que la crisi ha trencat la "conquesta" de les 35 hores setmanals.

A Espanya, el 18 per cent de la població és obesa, i té un índex de massa corporal (IMC) -s'obté en dividir el pes per l'alçada al quadrat- superior a 30, cosa que la situa entre els que tenen major prevalença d'obesitat. Soriguer defensa la necessitat que es dugui a terme un projecte de "reconstrucció" del model social i cultural", ja que l'estratègia per reduir l'obesitat "no pot ser únicament un consell". El projecte "no ha de ser sanitari, sinó polític", opina Soriguer, que cita com a model a seguir Holanda i els països nòrdics, on es fa servir més el transport públic i la bicicleta i hi ha més gimnasos públics en els barris i espais per jugar.

L'expert també destaca la importància de l'educació, ja que la variable que més s'associa amb el risc de ser obès és el nivell d'estudis, de manera que una persona sense estudis té un risc quatre vegades més gran que un universitari. La relació amb el menjar és "un procés de construcció cultural, no només biològic", segons el facultatiu, que reconeix que és complicat abordar aquest assumpte a les cultiures mediterrànies, "que fan vida al voltant de la taula".
Sobre l'obesitat infantil, Soriguer creu que els nens obesos "passaran la seva vida lluitant amb el seu pes". A més de la millora de la salut, la reducció en un 50 per cent del nombre d'obesos i, per tant, d'hipertensos i diabètics, suposaria un "gegant" estalvi sanitari, indica.





Notícies relacionades

* Curar l'obesitat al cervell[04/09/2010]

* L'obesitat infantil també depèn de les hores de son[10/11/2010]

* Més de la meitat dels espanyols té sobrepès i el 16%, obesitat[30/11/2010]

* L'obesitat mòrbida creix a Catalunya, on malgrat tot aquesta patologia és poc freqüent[18/11/2009]

* L'obesitat infantil no se soluciona només amb dieta[20/03/2008]

* Herència i educació, bàsics per l'obesitat[02/11/2010]

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La crisi engreixa. Els aliments més barats són els més calorífics
09 gen 2011

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more