Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : antifeixisme : ecologia : pobles i cultures vs poder i estats
Eivissa i l'Esquerra
06 gen 2011
De les cendres d’Eivissa pel Canvi sorgeix Compromís per Eivissa
De les cendres d’Eivissa pel Canvi sorgeix Compromís per Eivissa, però algunes altres operacions es disputen el vot progressista.
La unitat de l’esquerra eivissenca ha rebut un nou cop després de l’aparició d’un nou partit polític, Compromís per Eivissa, que impulsa Fanny Tur, actual directora de l’Institut Ramon Llull a les Balears i ex-consellera insular de Cultura. La nova formació lluitarà pel mateix espai que Eivissa pel Canvi (ExC) i que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que ja ha decidit d’abandonar aquesta coalició. L’espectre ideològic situat a l’esquerra del PSOE illenc queda, per tant, en una situació més complicada que mai, tot i que Fanny Tur nega que es vulgui dividir el vot progressista.
La responsable del Ramon Llull a les Balears afirma que es tracta d’una opció progressista i autònoma de qualsevol altra i, a part d’ella, entre els promotors hi ha nou persones “independents”, entre les quals l’arqueòleg Benjamí Costa, el representant de taxistes Joan Marí i més gent vinculada al món de la cultura i la societat eivissenca. Tots han signat els estatuts, que ja han estat registrats davant notari i enviats al Ministeri d’Interior espanyol.

Fanny Tur afirma que la nova formació no pretén “dividir” el vot de l’esquerra i adverteix que aquest és el motiu pel qual encara no s’ha decidit si es presentarà a les eleccions locals i autonòmiques del maig o bé ho ajornarà fins a les del 2015. El principal objectiu del partit és “la defensa dels interessos d’Eivissa per damunt de tot”. “Ni des de Palma ni Barcelona ni Madrid no ens diran què hem de fer”, assegura.

Aquestes manifestacions contrasten amb les crítiques que han sorgit des de sectors de l’esquerra eivissenca, que veuen en Compromís per Eivissa una operació dirigida des del PSM mallorquí, que voldria impulsar una opció al marge d’ERC i d’ExC, amb la intenció d’aconseguir un diputat al Parlament balear. Ara, el PSM és representat a Eivissa per Entesa Nacionalista i Ecologista (ENE), un partit totalment minoritari que per ell mateix sembla incapaç de passar a ocupar posicions rellevants.

De fet, ENE i ERC havien emprès converses per a formar una coalició nacionalista –juntament amb independents d’Eivissa pel Canvi– i constituir una alternativa “progressista i insularista” als comicis del maig, és a dir, el mateix espai que defineix Compromís amb Eivissa.

Ara, aquesta operació ha quedat congelada per la irrupció del partit de Fanny Tur, i s’haurà de veure com s’adapten a aquesta nova realitat ENE i ERC, tot i que no es descarta que, finalment, ERC acabi presentant-se en solitari, atès que ha abandonat la plataforma d’ExC i ara podria quedar-se sense soci si ENE s’adhereix directament o indirectament a Compromís per Eivissa.

El secretari general d’ENE, Maurici Cuesta, afirma que el refredament de les negociacions amb ERC no és deguda a l’aparició de Compromís per Eivissa, sinó al fet que la proposta conjunta amb Esquerra és insuficient i cal “involucrar-hi més gent” perquè pugui sortir endavant. Cuesta, fa pocs dies, desconeixia encara la proposta política del partit de Fanny Tur perquè “encara no hi ha hagut cap contacte”, però es mostrava obert a dialogar-hi “per cercar coses en comú”.
El PSM i la seua filial a Eivissa, ENE, és el partit que va proposar Fanny Tur per a ocupar la direcció de l’Institut Ramon Llull a les illes, segons que ha admès Biel Barceló, secretari general del PSM. Barceló, després de recordar que el seu referent a Eivissa és ENE, obre les portes a un possible acord amb Compromís per Eivissa: “No sé si finalment ENE tendrà contactes amb aquesta nova formació. Tot és obert encara. Restam a l’espera de com evoluciona aquest nou partit”, va dir Barceló a Diario de Ibiza.
Sí que sembla clar que els partits que hi ha a l’esquerra del PSOE han decidit de liquidar l’operació Eivissa pel Canvi (ExC), que, després de coalitzar-se amb els socialistes el 2007, va governar les principals institucions illenques. A l’origen, ExC agrupava Esquerra Unida, ERC, ENE i independents. De tot això, avui només en queda Esquerra Unida i alguns independents, perquè la resta s’ha decantat per unes altres fórmules, encara no del tot clares.

El primer d’abandonar ExC va ser ERC. El seu dirigent més carismàtic, l’ex-eurodiputat Bernat Joan, considerava que el model ja s’havia “esgotat” i que en realitat Esquerra Unida dirigia la plataforma progressista. Poc després, ENE va seguir el mateix camí, i ara Compromís amb Eivissa s’emporta alguns dels independents que hi quedaven. Tot i que encara subsisteix com a organització i manté els seus grups a les institucions, Eivissa pel Canvi ja és només la carcassa d’allò que va ser, i Esquerra Unida haurà d’aclarir aviat si el 2011 es presenta amb el seu nom una altra vegada i amb qui.

Els socialistes, mentrestant, observen amb preocupació tots aquests moviments, perquè, segons que han dit el president del Consell d’Eivissa, Xico Tarrés, i l’alcaldessa de la ciutat, Lurdes Costa, només la unitat dels progressistes dóna garanties de victòria contra el PP. Tot i que l’ebullició que ara viu l’esquerra podria acabar finalment en un acord semblant a la coalició preelectoral del 2007 o la del 1999 (les úniques que han guanyat els progressistes), la imatge de divisió i desacord que es mostra en aquest espai erosiona també les expectatives electorals, segons molts votants de base.

Quan manquen només cinc mesos per a les eleccions del maig, tot és obert a l’esquerra eivissenca i, de moment, hi ha més incògnites que no pas acords.

Joan Lluís Ferrer
Revista El Temps
www.eltemps.net
Mira també:
http://octubre.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat