Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Protesta a la presó de Brians 2
28 des 2010
Diversos medios de comunicación convencionales han publicado que en la prisión de Brians 2 se ha producido una protesta de unos 15 presos del módulo uno, que ha consistido en realizar un encierro en la biblioteca del Centro. La protesta duró desde las 19hs hasta las 22,45hs de la noche de ayer.

Queremos remarcar que no disponemos de información que provenga de otras fuentes diferentes al propio Departament de Justicia o de medios convencionales, por lo que es muy probable que la información que se ha dado en torno a la protesta sea totalmente sesgada o manipulada. Intentaremos extraer información de alguna fuente más cercana, pero resulta complicado y no la tenemos.

Algunos medios han hablado incluso de motín, aunque el departament de Justicia se ha esforzado en remarcar que no han tenido que intervenir ni los mossos d´esquadra ni la unidad de intervención. Afirman que la protesta ha finalizado de manera voluntaria. En los próximos días esperamos tener información que permita esclarecer un poco más lo ocurrido. De lo que se ha publicado, lo único que tenemos claro es que al menos 15 presos han realizado una protesta. Dicen que la protesta es o por la entrada en vigor del nuevo Código Penal, o por las condiciones que viven en la prisión. En los días previos a la marcha contra las cárceles de Barcelona es bueno saber que dentro estas personas han realizado esta protesta. Esperemos que las marchas del 31 sean activas, y ruidosas.

Noticias de medios convencionales:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/20101227/acaba-pacificam

http://www.lavanguardia.es/sucesos/20101228/54094492321/una-quincena-de-

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=611

This work is in the public domain

Comentaris

Antecedentes dels fets, explicats per un sindicat de carcellers
28 des 2010
El dia 2 de desembre al matí, poc després de la baixada, es va produir una agressió a un company al MR-1. Els fets van passar al mig del pati quan un intern, després de llençar una ampolla contra el terra, es va dirigir al Cap d’Unitat i sense dir res li va donar un fort cop de puny a la cara a l’alçada de l’ull esquerre. Immediatament, un altre company, amb una actuació impecable, va subjectar amb força l’intern que no tenia intenció de parar d’agredir al nostre company.

No cal dir que, després de l’agressió i la subjecció de l’agressor, es van viure moments de gran tensió i hostilitat al pati, ja que la majoria d’interns van aprofitar la situació per rodejar els funcionaris. En vista d’això, i del greu risc de la situació, els funcionaris van optar per deixar anar l’intern permetent que parlés amb un altre intern, vigilant-lo a poca distància.
Mentrestant, ordenaven a la resta d’interns que s’apartessin, guardant una distància de seguretat i intentant obrir un passadís, ja que els obstaculitzaven els moviments i la sortida del departament. Tot i això, cinc interns, per molts coneguts, van mantenir rodejats els nostres companys, amb actitud clarament agressiva, desafiant i amb amenaces directes, buscant l’esquena dels funcionaris. Quan ells ho van considerar oportú i els funcionaris van aconseguir obrir el passadís entre tots els interns, es va activar l’inestimable codi 1, escoltant els funcionaris a l’intern agressor “entre cancells” per ser conduït posteriorment al DS.

Gràcies a la gran professionalitat dels companys de servei al mòdul la situació es va reconduir sense haver de lamentar: ”Qui sap què!. Des d'aquí felicitem als companys per la seva actuació i desitgem la recuperació del company agredit, destacant la seva enteresa, el qual, després d’una primera atenció pels serveis mèdics del centre, va haver d’anar a la mútua i es troba en situació de baixa laboral.

UGTPRESONS espera que la direcció del centre actuï amb contundència davant dels greus fets viscuts, i pel què sembla s’han pres decisions de manera àgil i la reacció de moment ha estat l’adequada. Tal i com hem exigit i així se’ns ha comunicat, l’intern agressor serà immediatament enviat de conducció a un altre centre, amb proposta de 1r grau. A la resta d’interns que van intentar aprofitar la situació per provocar un desordre col·lectiu se’ls proposarà també un primer grau, de moment estan repartits entre el DERT i el DS, i esperem que alguns d’ells també siguin dispersats a d’altres presons.

Per altra banda, i com ja es ve fent escrupolosament, la direcció presentarà d’ofici la corresponent denúncia al jutjat. Evidentment, seguim i seguirem el cas per tal que tot es faci de la manera deguda.

Així mateix, seguirem exigint a la mesa de negociació que les agressions als funcionaris no només siguin denunciades d'ofici, sinó que el Departament de Justícia en faci el seguiment,que es canviï l’enjudiciament penal d’aquestes agressions per tal que siguin tractades com un delicte d’atemptat a l’autoritat (no tan sols com a lesions), i que com a tals siguin condemnades en un judici penal.

Finalment, des d’UGTPRESONS demanem a la nostra direcció la màxima implicació en quant al tema del règim disciplinari per evitar les agressions a companys i prevenir altres incidents als patis. Cal reforçar la prevenció per no arribar a aquestes situacions i calen actuacions contundents com aquesta quan la situació ho requereix. Als mòduls d’estabilització conductual, pel perfil penitenciari dels interns, hi ha un risc afegit de què es pateixin situacions com la que ens ocupa i és importantíssim que en tots els mòduls i en especial a aquests, es respecti la ràtio de funcionaris de servei en tot moment escrupolosament.

Secció Sindical d’UGTPRESONS BRIANS-2

Extrait de:
http://www.ugtpresons.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1655
Sindicat