Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
Catalans!
25 des 2010
Interpretant el sentiment i els anhels del Poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com un Estat integrant de la Federació ibèrica.

D'acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

En fer aquesta proclamació, amb el cor obert a totes les esperances, ens conjurem i demanem a tots els ciutadans de Catalunya que es conjurin amb nosaltres per a fer-la prevaler pels mitjans que siguin, encara que calgués arribar al sacrifici de la pròpia vida.

Tot aquell, doncs, que pertorbi l'ordre de la naixent República Catalana, serà considerat com un agent provocador i com un traïdor a la Pàtria.

Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat que ens hem donat i de la justícia que, amb l'ajut de tots, anem a establir. Ens apoiem sobre coses immortals com són els drets dels homes i dels pobles i, morint i tot si calgués, no podem perdre.

En proclamar la nostra República, fem arribar la nostra veu a tots el pobles del món, demanant-los que espiritualment estiguin al nostre costat i enfront de la monarquia borbònica que hem abatut, i els oferim aportar-los tot el nostre esforç i tota l'emoció del nostre poble renaixent per afermar la pau internacional.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d'Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.

Barcelona a 14 d'abril de 1931.

FRANCESC MACIÀ

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Catalans!
25 des 2010
- "Els obrers de Barcelona van convencent-se i es convenceran tots ells, que no hi ha possibilitat de llibertat individual sense aconseguir la llibertat col.lectiva; el dia que estiguin convençuts d´això, lluitarem units per aconseguir-ne, l´una i l´altra, a Catalunya"

(Francesc Macià, 21 de febrer de 1919 a les corts madrilenyes de la monarquia borbònica)
Re: Catalans!
25 des 2010
Ja.. Com la proclamació de l'Estat Català al 34, mireu què ràpid es van "achantar" els salvapàtries!! Sort que al 36 les veritables classes populars sí que van sortir al carrer a deixar-se la pell contra el feixisme, si hagués sigut pels menja-olles burgesos de sempre la resistència no hagués aguantat ni mig dia.
Re: Catalans!
25 des 2010
al 34 la insurreció no va triomfar, on hi va haver lluita va ser a Catalunya i a Asturias i els van achantar amb morts. Al 36 ja no estariem parlant de Francesc Macià, estariem parlant d´un altre que va acabar la seva vida detingut per la nazi Gestapo al 1940 i afussellat pels nacionals espanyols de Franco al Castell de Montjuïch, com tants d´altres.

Els miners d´Asturies derrtotats al 34 ho varen ser perquè no eren les veritables classes populars?
Re: Catalans!
25 des 2010
Veiem que us dol però tan Macià com Companys tenien bones relacions amb Seguí, Peyro, Layret...

Quan el culte de sobre parla de manja olles burgesos es refereix a Companys que va oferir deixar el govern en mans de la CNT? O potser es refereix als animalots de la FAI que es van carregar la CNT des de dins amb el seu purisme infantilista i la violència descontrolada, tractant de petits burgesos als que portaven tants anys enfortint la organització: Seguí, Peyro...
Re: Catalans!
25 des 2010
Sí, em refereixo a que Companys va "deixar en mans" de la CNT algo que, en aquell moment, no estava en les seves mans ja que la insurrecció popular havia tromfat per sobre de l'autoritat de la Generalitat.

Pel que fa a Astúries i Catalunya, no hi ha punt de comparació: ni en les intencions, ni en el número de morts ni en la intensitat de la lluita.

I Macià... vosaltres mateixos m'ho confirmeu, detingut el 1940 per la Gestapo: mentres aquí els obrers es quedaven a defensar la república o la revolució, molts cops perquè no tenien cap més alternativa, l'altre heroic salvapàtries Companys va procurar posar la seva terra estimada de per mig i FUGIR com un covard. Fem-li un monument!
Re: Catalans!
25 des 2010
El fatxa ja no sap que fer per fotre el debat en aquest fil. Macià detingut per la Gestapo? No ho sé d' on treu aquesta.
Re: Catalans!
25 des 2010
Una apreciació a "les coses com són" sobre la relació ERC i Companys i CNT i institucions. La CNT va entrar i va ser Govern de Catalunya mitjantçant el Comitè de Milicies Antifeixistes i a nivell estatal la CNT va tindre ministres al Govern de Madrid, recordem la catalana Federica Montseny la primera ministressa a nivell continental...
Re: Catalans!
25 des 2010
Jordi, potser és que no s'ha expressat del tot bé, però jo entenc que parla de Companys i no de Macià. Gran argument per part teva, lo de dir-li Fatxa ja és sublim!
Re: Catalans!
25 des 2010
Clar és el mateix fatxa q tu, el q dóna la raó al tribunal suprem espanyol i el q es passa el dia rabiant per l'independentisme creixent... .
Re: Catalans!
25 des 2010
un bon tema de punk del bo i un d'afrobeat. a cascarla
http://www.goear.com/listen/79bfdef/365-dias-de-odio-malas-cartas
http://www.todocaleta.com/fela-kuti.htm
Re: Catalans!
25 des 2010
Ni Macià, ni Companys eren fatxes. Aquesta paraula s'utilitza massa fàcilment. ERC era un partit socialdemòcrata, de veritat, no tenia res a veure amb l'ERC actual. Per això molts obrers afiliats a la CNT la votaven, alguns perquè eren republicans i d'esquerres i estaven afiliats a la CNT perquè era el sindicat que tenia més força. Però també anarcosindicalistes que votaven ERC, sobretot el 36 quan la dreta més dura tenia possiblitats de guanyar.

Companys es va exiliar perquè a Catalunya els franquistes l'haguessin reconegut i pelat ràpidament. Igual que molts altres republicans, comunistes i anarcosindicalistes.
Re: Catalans!
25 des 2010
haha, la mitologia està molt bé, però al 36 qui va decantar la balança fou (mal que ens pesi) la Guardia Civil, que es va mantenir fidel a la legalitat republicana.

No creguis que una massa d'obrers sense cap tipus de formació militar i amb un percentatge altíssim d'analfabetisme pot enfrontar-se seriament amb un exèrcit i derrotar-lo. Fou la Guardia Civil qui ocupà els llocs estratègics de la ciutat en 18-J.

El mite està molt bé, tothom té els seus (els nacionalistes també). Però creure's realment allò de que "el poble en armes" va ser qui va frenar el cop d'estat només serveix que per falsificar la història, que mai és com la voldríem.
Re: Catalans!
25 des 2010
Negar que el poble va ser vital per parar el cop, també és falsificar l'història. Va ser gràcies a la combinació de guàrdies civils i la població en armes que van desequilibrar la balança.

I no cal saber llegir per fer servir una arma, a més els anarcosindicalistes tenien grups d'acció amb formació militar.

Els nacionalistes i esquerranistes sempre defensen que es va aturar el cop gràcies a la Guàrdia Civil. Alguns anarquistes també cauen en l'error de dir que només es va aturar gràcies a la població armada.
Re: Catalans!
26 des 2010
Guardia Civil? jo tenia entès que eren uns pocs els que van manifestar-se en aquest sentit. no era així?
Re: Catalans!
26 des 2010
jo m'aproximo més al comentari del company "historiador i anarquista"

a veure, jo ara desconec aquest punt de la guàrdia civil, (algú pot recomanar algun bon article-llibre?-- el llibre de Camilo Bernieri de que va exactament?
Jo sempre he pensat que el poble pot enfrontar-se a un exèrcit professional, però requereix un entrenament especific, evidentment. no ho sembla, però per "moure" grups grans de gent per un camp de batalla fa falta quelcom més que mausers.
un exèrcit popular requereix formació.
fins i tot la guerra de guerrilles vol una notable preparació, com explica amb escreix el Che en un dels seus escrits.
A la CCCP, hi hagué un exèrcit professional, on molts càrrecs amb responsabilitat eren format per antics militars de l'exèrcit tsarista, descontents posteriorment amb el règim i reclutats per Trotski. Per això, i suposo que tmb x altres coses, es va guanyar la guerra civil russa.
Per canviar la societat la pedagogia és lo principal, per bé que la mobilització és també inel·ludible, si cal per tots els mitjans, amb disposició a l'ús de violència..

Jo vull creure, però, que un exèrcit popular d'obrers, amb un mínim de formació militar, podria molt bé enfrontar-se a un exèrcit professional, si tingués diversos factors a favor seu (tàctica, terreny, organització, ...
Re: Catalans!
26 des 2010
com no fem com a grècia i ens protegim am cascos de moto i bones vares de fusta...
Re: Catalans!
26 des 2010
jo tampoc ho sé del tot segur. a veure si contesten bb, una mica de debat històric sempre és interessant. hauríem de buscar informació potser en algun llibre de Josep Termes, Pierre Vilar, ...
Re: Catalans!
26 des 2010
Artur Mas, el capataz
http://blogs.publico.es/alfonslopez/files/2010/12/Jueves_23_Dic.jpg
Re: Catalans!
26 des 2010
Chile, Colòmbia, Bolívia, Cuba, Congo, México, Sahara, Palestina, ...

a quin d'aquests països no s'han dut a terme processos d'alliberament o com a mínim, d'afirmació nacional?
Crec que molta gent apàtrida, no hauria de tenir tanta fòbia alxs de casa i tanta solidaritat internacional...
Re: Catalans!
26 des 2010
No, a Catalunya la majoria de la Guàrdia Civil va restar fidel a la República. Tot i que volia dir que el poble més els guàrdies d'assalt van aturar el cop d'estat a Barcelona
Re: Catalans!
26 des 2010
Ni idea dàixò de la guardia civil. El que és segur és que diria que almenys a Barcelona no fou Guardia Civil (hi havia? d`això?)va se amb tota rotunditat la Guardia d´Assalt la que va seguir les ordres de la Generalitat i del Front d´Esquerres. La Guardia d´Assal era una piolicia fundada per la Republica al 1932.
Re: Catalans!
26 des 2010
Si, si que hi havia Guàrdia Civil a Barcelona, la majoria per això, eren Guàrdies d'Assalt.
Re: Catalans!
26 des 2010
A Barcelona al 36 de guardia civil, cap ni una, en tot cas Guàrdia Nacional Republicana a partir del 20 de juliol després del canvi de nom. Les Guardies d´Assalt era un cos policial independent de la Guàrdia nacional Republica hereuva de la Guardia Civil de caracter militar. Franco abolí la Guardia d´Assalt al 1940. La Guardia d´Assalt seria com una policia d´ara amb antiavalots i tota la resta. Resumint Guardia Civil i Guardia d´Assalt no tenen cap relació i uns no eren la majoria dins dels altres ni al contrari ni res. No es coneix cap cosa rellevant que fes la Guardia Civil al 36 a Barcelona.
Re: Catalans!
26 des 2010
http://www.flickr.com/photos/etecemedios/122058463/#/photos/etecemedios//

http://www.sbhac.net/Republica/Imagenes/TreceDias/GCE_SD_Barna19JulioCal

http://www.sbhac.net/Republica/Imagenes/TreceDias/GCE_SD_Barna19JulioAut

http://www.sbhac.net/Republica/Imagenes/TreceDias/TreceDias2.htm

http://www.fideus.com/memoria%2010%20-%20barcelona%20-%20madrid.htm
Re: Catalans!
26 des 2010
No havia guardia civils lluitant contra els franquistes a la barcelona del 19 de Juliol???

Aleshores el general escobar que comandava? guardias suissos??

http://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_Escobar
Re: Catalans!
27 des 2010
ok camarada, ara havia contestat això de la guardia, però ho havia contestat a un fil que no tocava, ok. estem d'acord. salute!
ospa, ara acabo de llegir això de la Guàrdia d'Assalt. Doncs jo també tenia entès que era la Guàrdia Civil. em sembla comprensible això que afirmes de la Guàrdia d'Assalt i la Guàrdia Nacional de la República, però no crec que s'arribés a abolir la Guàrdia Civil -que exisitia jo diria que si, però seria fàcil confirmar-ho- qui era majoria -i el caràcter més identitari o nacional que tenien, així com si eren més republicans o menys, això ja s'hauria de documentar més, però en tot cas queda clar el que volíem saber. mercèsExactament. A Barcelona ciutat en concret i arreu dels PPCC per extensió, la comandància de la Guàrdia Civil va donar suport a la República, aspecte que fou del tot determinant per què no triomfés l'alçament feixista. És clar que va ser el poble armat qui va combatre el feixisme -quan un poble sencer s'alça en motí avalot, està claríssim que pot lluitar contra un exèrcit i contra qui sigui, ans si això no es produeix i es dóna el cas que no hi ha cap exèrcit, popular o no, recolzant un règim polític, les possibilitats de triomfar en una revolució i consoliadr-se a llarg termini, es redueixen considerablement. Definitivament, la Guàrdia Civil, va tenir també una importància a valorar, per bé que sense el poble obrer, tampoc haguéssin fet res segurament..
Re: Catalans!
27 des 2010
ok camarada, ara havia contestat això de la guardia, però ho havia contestat a un fil que no tocava, ok. estem d'acord. salute!
ospa, ara acabo de llegir això de la Guàrdia d'Assalt. Doncs jo també tenia entès que era la Guàrdia Civil. em sembla comprensible això que afirmes de la Guàrdia d'Assalt i la Guàrdia Nacional de la República, però no crec que s'arribés a abolir la Guàrdia Civil -que exisitia jo diria que si, però seria fàcil confirmar-ho- qui era majoria -i el caràcter més identitari o nacional que tenien, així com si eren més republicans o menys, això ja s'hauria de documentar més, però en tot cas queda clar el que volíem saber. mercèsExactament. A Barcelona ciutat en concret i arreu dels PPCC per extensió, la comandància de la Guàrdia Civil va donar suport a la República, aspecte que fou del tot determinant per què no triomfés l'alçament feixista. És clar que va ser el poble armat qui va combatre el feixisme -quan un poble sencer s'alça en motí avalot, està claríssim que pot lluitar contra un exèrcit i contra qui sigui, ans si això no es produeix i es dóna el cas que no hi ha cap exèrcit, popular o no, recolzant un règim polític, les possibilitats de triomfar en una revolució i consoliadr-se a llarg termini, es redueixen considerablement. Definitivament, la Guàrdia Civil, va tenir també una importància a valorar, per bé que sense el poble obrer, tampoc haguéssin fet res segurament..
Re: Catalans!
27 des 2010
http://www.flickr.com/photos/etecemedios/122058463/
Sindicat Terrassa