Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Consumint (-nos)
21 des 2010
Esther Vivas

Any rere any es repeteix el mateix ritual: arriba Nadal i amb aquest els càntics al consum sense límits i a la compra compulsiva. Ens diuen que necessitem més per a ser més feliços. Però, això és cert? En realitat, i en un context de crisi ecològica i climàtica global, de desbordament dels límits del planeta, de malbaratament col·lectiu..., hauríem de replantejar-nos el nostre model de consum i avançar cap a una cultura del "millor amb menys", rebutjant un consumisme excessiu, antiecològic, injust i superflu, promogut pel mateix sistema capitalista.
consum2.jpg
Però més enllà de l'acció individual, que té un valor demostratiu important i que aporta coherència a la nostra pràctica quotidiana, és fonamental l'acció política col·lectiva, trencant el mite que les nostres accions individuals per si mateixes generaran canvis estructurals. En l'àmbit del consum, per exemple, podem participar en cooperatives de consum agroecològic, que a partir d'un treball autogestionat, estableixen relacions directes entre consumidors i pagesia local, evitant intermediaris, promovent unes relacions solidàries i de confiança i portant a terme un consum ecològic, solidari i de suport al món rural.

Però és fonamental que aquesta acció política transcendeixi l'àmbit del consum, anar més enllà, i establir aliances entre diferents sectors socials afectats per la globalització capitalista i actuar políticament. La situació de crisi sistèmica del capitalisme, amb les seves diferents facetes: ecològica, alimentària, econòmica, de les cures, energètica... fa més necessari que mai aquesta acció política col·lectiva. La creació d'aliances entre camperols, treballadors, dones, immigrants, joves... és una condició indispensable per avançar cap a aquest "altre món possible" que preconitzen els moviments socials.

Amb aquest objectiu diferents organitzacions han convocat per aquest 21 de desembre una vaga de consum. Es tracta de no adquirir, en aquest dia, cap producte o servei per tal d’expressar un rebuig clar a un sistema capitalista que ens ha conduït a una crisi global sense precedents, i que compta amb el suport explícit de governs i institucions, més interessades en privatitzar els serveis públics, retallar els salaris i ajudar a la banca i a l'empresa privada, que en donar suport als qui més ho necessiten.

De motius per a sortir al carrer no ens en falten, sinó que ens en sobren.


*Esther Vivas és coautora de Del campo al plato (Icaria ed., 2009).
**Article publicat a El Punt, 18/12/2010.
Mira també:
http://esthervivas.wordpress.com

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa