Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Manifestació de solidarietat als estudiants italians
13 des 2010
Convocatoria als jardins de gràcia el 14/12 a les 14:00
Octaveta_definitiva_per_estudiants_italians.odt
Octaveta definitiva per estudiants italians.odt (38,93 KiB)
Traducció_octaveta_pels_italians.odt
Traducció octaveta pels italians.odt (44,95 KiB)
PERQUÈ L'AGITACIÓ DELS ESTUDIANTS ITALIANS?

Fa anys que aquella associació de banquers que es diu “unió europea”, decideix que ha de passar al món de l'escola i de l'educació, amb l'objectiu de reduir les nostres societats a eines de treball pel capital. En aquests últims anys els estudiants estan esdevenint conscients que hi pot aver una Europa diferent: un Europa del coneixement crític i una Europa de la cultura com a arma de subversió de las jerarquies econòmiques polítiques i socials. El 14 de desembre rebrà aprovació al senat italià el “Ddl Gelmini”, o sigui la reforma de l'educació proposada per el govern de Silvio Berlusconi. Aquest es el últim pas burocràtic, per l'aprovació d'una reforma que afavorirà l'ensenyament privat en detriment de l'ensenyament públic. L'efecte d'aquesta reducció sobtada i desconsiderada de la financiació publica a les universitats serà que l'ensenyament esdevindrà elitista, com demostra la retallada a les beques del 90% en el 2011, o la pujada de els impostos universitaris, fins a un nivell considerat il·legal segon la mateixa llei italiana, o l'endeutament dels estudiants mitjançant el sistema del préstecs. A més a més la privatització obligarà a les universitats ja endeutades a demanar finançament a empreses privades que guanyaràn un alt poder contractual sobre les matèries d'ensenyament, i començaràn a forjar estudiants graduats que esdevindràn engranatges del mecanisme de profit de les mateixes empreses.
Al mateix temps, en els instituts augmentarà la distinció entre escoles professionals i escoles que preparin per a la universitat transmetent les desigualtats socials d'una generació cap a l'altra.
Aquesta reforma tindrà també efectes desastrosos sobre la qualitat de l'ensenyança i de la cultura a Itàlia. Aquesta reducció de costos serà feta en detriment dels investigadors i de les noves generacions afavorint els “barons” [a Itàlia així li diuen als professors amb més poders a dins de les universitats]. Amb l'eliminació de les facultats i l'assumpció del seus antics càrrecs per part dels departaments, el reclutament serà fet pels professors més reconeguts segon els llurs despotics criteris, i amb el canvi de la reglamentació dels contractes dels investigadors, mitjançant el xantatge de l'acomiadament, tindran la possibilitat de descarregar les llurs feines acadèmiques sobre els més joves que ja seràn cada cop menys i a més tindràn menys temps per la recerca. A més a més seran limitades les noves contractacions i els investigadors tindran contractes menys estables, amb l' impossibilitat per la gran majoria de ells de esdevenir professors, així que quan es jubilaran el professors més majors, es reduirà el numero de professors en comparació amb els dels estudiants amb gran detriment per la didàctica.
Les universitats que formen estudiants per les empreses seran gestionades com empreses, es reduirà la representació estudiantil desapareixerà del tot la dels investigadors i la dels treballadors en els organismes de govern universitari, i importants càrrecs deixaren de ser confiats a professors, i seran confiats des del capdamunt de les jerarquies universitaries, l'important serà fer quadrar els comptes, i fer augmentar el numero dels graduats independentment de la llur preparació reduint la didàctica i els exàmens a quelcom molt semblant a un segon institut. Las disciplines que no troben lloc directament en les empreses seran penalitzades i tendiran a desapareixer, com les artístiques, i les que porten a una reflexió critica sobre temes polítics i socials.
La sensació que tenim es que s'està intentant empobrir intel·lectualment i culturalment el país per que sigui més fàcilment governable.

CONVOCATORIA ALS JARDINS DE GRÀCIA EL 14 DE DESEMBRE 14:00

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat