Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
09 des 2010
ENDAVANT OSAN
VALORACIÓ ELECCIONS AUTONÒMIQUES DEL PRINCIPAT DE CATALUNYA 2010

Una setmana després de la celebració de les eleccions al Parlament de la Comunitat Autònoma de Catalunya, des d’Endavant-OSAN volem donar a conèixer algunes reflexions al respecte.
69_logo.jpg
L’ASCENS DE LA DRETA I LA PRECIPITACIÓ DE LA RESTA

DE CIU A LA PLATAFORMA PER CATALUNYA


En primer lloc, constatar el preocupant ascens de la dreta al Principat de Catalunya. L’aclaparadora majoria de CiU, el considerable augment del nombre d’escons assolit pel PP, amb el petit augment de votants de Ciutadans-Ciudadanos (C’s), i el resultat de la Plataforma per Catalunya (PXC) que quasi els ha permès entrar al Parlament autonòmic posen de relleu que el discurs de les opcions polítiques més conservadores està arrelant amb força entre bona part de la població treballadora.

No és estrany que això hagi succeït en un territori dels Països Catalans que durant vuit anys ha estat governat per partits autoproclamats d’esquerres que han aplicat i assumit fórmules que sempre havien proposat els partits de la dreta parlamentària. Tot i així, el més inquietant d’aquests resultats és el fet que l’ascens de les opcions conservadores s’hagi cuinat a través de la propagació dels discursos més obertament xenòfobs, racistes i classistes que s’han pogut sentir en els darrers anys a casa nostra. Especialment, per part del PP i la PXC, que han incrementat la seva retòrica repressiva i anti-immigració. A més, la dreta espanyola també s’ha vist reforçada per la mobilització del vot més anti-catalanista (que veurem més endavant), ja que ha estat la principal beneficiària del discurs a favor del bilingüisme i de la unitat d'Espanya, assumit per C’s i pel PP com a part del seu programa d’aniquilació de les llibertats nacionals.


EL FINAL DEL TRIPARTIT


L’ascens de la dreta ha arribat, és clar, acompanyada de la caiguda en picat dels partits que, des del govern, s’havien reclamat de l’esquerra. El 28 de novembre el PSC va patir, igual que ERC, un dels majors fracassos de la seva història. Mentrestant, ICV-EUiA ha intentat frenar (amb èxit relatiu) la decadència del seu projecte, oferint en solitari un discurs socialdemòcrata sobre la crisi. Davant d’una recessió econòmica galopant i dels dictats neoliberals de les grans institucions econòmiques del capitalisme, els partits parlamentaris catalans i espanyols d’origen progressista no han sabut fer res més que apropar-se als postulats de l’oposició de dretes, de la patronal i dels sindicats majoritaris. Aquest, doncs, també és el resultat d’haver obviat les demandes de la societat i d’haver aplicat des del govern algunes de les més greus retallades dels drets i llibertats col·lectives contra la classe treballadora.


EL FACTOR NACIONAL I EL VOT ÚTIL A CIU


Cal constatar també que aquestes eleccions han deixat al descobert una anàlisi que Endavant-OSAN ja havia compartit públicament amb l’Esquerra Independentista i els agents de la Unitat Popular durant les setmanes prèvies al 28-N: la Comunitat Autònoma de Catalunya no es troba, ni molt menys, a les portes de la independència, i el moviment d’alliberament nacional encara té molta feina a fer als barris i municipis dels Països Catalans abans de poder presentar-se davant la societat catalana com una alternativa política seriosa, sòlida i amb garanties de victòria. EL SOBIRANISME PARLAMENTARI L’únic partit que fins ara havia utilitzat la retòrica independentista des del Parlament de Catalunya, ERC, ha sofert la major derrota de la seva història recent. Mentrestant, Solidaritat Catalana per la Independència (SCI) ha encetat la seva carrera al Parlament amb 4 diputats; i els escindits de Reagrupament han recaptat un nombre de suports considerable, però no han estat capaços d’entrar a la cambra autonòmica.

Observant els resultats, doncs, és evident que una part de l’electorat més independentista d’ERC s’ha mogut cap a aquests dos nous actors. Tot i així, encara la suma dels vots dels tres partits que han treballat amb la retòrica independentista aquestes eleccions és clarament inferior als sufragis recollits per ERC el 2006, en unes eleccions amb menys participació, i tenint en compte que ERC ja havia perdut vots respecte el 2003.

No es pot obviar, a més, que una part de l'electorat d'ERC (i de l’hipotètic electorat de SCI i Reagrupament) ha decidit moderar el seu vot i donar suport a la principal baluard de l’autonomisme, CiU. D’aquesta manera, el vot independentista ha quedat més dividit que mai. Finalment, cal destacar també que, un cop més, milers d’independentistes del Principat han preferit seguir treballant a través d’altres eines, sense avalar de amb el seu vot cap dels candidats que es presentava sota la bandera de la independència. En aquest sentit, ERC ha seguit pagant la factura de les claudicacions i renúncies per mantenir-se en el govern, mentre que SI i Reagrupament han estat percebuts per l’electorat com unes opcions excessivament personalistes, que han estat incapaces d’unir els seus esforços per mor, precisament, de batalles internes sense contingut polític real. A més, cal destacar el caràcter majoritàriament progressista del vot independentista, en contraposició a unes opcions que han mantingut discursos majoritàriament neoliberals i conservadors en matèria social i econòmica.


L’EFECTE DE LES CONSULTES I LES RETALLADES


Tampoc no és estranya, a més, la reacció electoral en clau nacional després de l’allau de consultes sobiranistes i del conflicte obert amb les retallades a l’Estatut. D’una banda, l’espanyolisme s’ha reactivat davant l’innegable convulsió política que s’ha viscut al voltant d’aquestes qüestions. D’aquesta manera, el PP s’ha aprofitat també, de ben segur, del votant més espanyolista que quatre anys enrere havia recollit José Montilla. A l’altra banda de la barricada, l’electorat més catalanista s’ha trobat davant d’un dilema molt clarificador en arribar a les urnes: reforçar la que veia com a possible (i molt previsible) victòria d’un partit català, o tornar a investir com a president el líder d’un partit que té la seva seu a Madrid. Així doncs, CiU s’hauria aprofitat, sobretot, d’un vot útil massiu, fruit de la manca de credibilitat del PSC-PSOE i de José Montilla.


L’ESQUERRA INDEPENDENTISTA I LA UNITAT POPULAR: ELS NOSTRES REPTES


Conscients del debat intern que es va viure en el terreny de la Unitat Popular abans convocatòria d’aquestes eleccions, en primer lloc, des d’Endavant-OSAN creiem que s'ha demostrat encertada la decisió de l'esquerra independentista de no participar en aquestes eleccions autonòmiques.

Considerem que si la CUP hagués decidit presentar-se a aquestes eleccions autonòmiques, tant l’Esquerra Independentista com el projecte municipalista de la Unitat Popular podrien haver quedat afeblits. Tenint en compte l'oferta electoral existent, la CUP només podia plantejar-se dues opcions. La primera, presentar-se en solitari, assumint així que no s’assoliria cap escó. La segona, sumar forces amb alguna de les candidatures de l’independentisme transversal, renunciant al projecte polític de la unitat popular. En ambdós casos, el resultat hagués comportat un debilitament de les CUP davant la seva base social. Això, molt pocs mesos abans de la celebració de les eleccions municipals. Així doncs, s’hagués caigut en el perill de frustrar moltes il·lusions i desgastar centenars de militants, deixant enrere l’èxit assolit amb els resultats de 2007 i conduint el moviment independentista i popular cap a una situació de desencís just quan toca començar a treballar de valent per les municipals de 2011.


En poques paraules: la participació en les eleccions d’aquest del 28-N podria haver hipotecat l’èxit demostrat pel projecte de les CUP a nivell local per culpa d’un presumible fracàs general a nivell autonòmic. Ara, en canvi, la CUP es troba amb molta feina feta i en una conjuntura molt més favorable per afrontar els comicis de la propera primavera. En segon lloc, volem recordar que la nova composició del Parlament de Catalunya s’ha d’emmarcar dins una realitat política molt més complexa i plural, que inclou la resta de parlaments autonòmics i òrgans regionals dels Països Catalans. Endavant-OSAN i el conjunt de l’Esquerra Independentista, com a moviment de projecció nacional, hem d’adequar el nostre discurs i la nostra praxi a la realitat del conjunt del país, i no només a la d’una part d’aquest. El fet que Endavant, o qualsevol de les organitzacions de l’Esquerra Independentista i la Unitat Popular, prengués les seves decisions en funció de les pulsions polítiques del Principat de Catalunya, i sense analitzar a fons la situació de la resta de territoris, només ens duria a cegar-nos davant la pròpia realitat, amb l’evident perill de regionalització del nostre moviment que això suposa.


Des d’Endavant-OSAN entenem que la CUP és l’expressió política que impulsa l’Esquerra Independentista als municipis catalans, junt als moviments socials i populars de cada localitat. Així doncs, entenem que tard o d’hora, amb tota probabilitat, la CUP també haurà de representar l’Esquerra Independentista i els moviments populars als diferents òrgans autonòmics i regionals dels Països Catalans.

Per això, des d’Endavant-OSAN instem el conjunt del moviment a seguir treballant en aquest sentit, per enfortir els lligams arreu del territori i ampliar la nostra base social. Fem una crida a la participació política directa i a la mobilització, en favor dels nostres drets i llibertats. Només així serem capaços i capaces de bastir un moviment popular i independentista, fort i plural, capaç de fer arribar la seva veu arreu dels Països Catalans. L’Esquerra Independentista és i ha de seguir sent capaç de treballar amb l'objectiu de la superació de l’actual sistema de representació política. Hem de ser presents en totes les lluites populars dels Països Catalans. La independència estarà més o menys propera en funció de la capacitat que tinguem com a poble per a mobilitzar-nos i decidir el nostre futur. Per això, caldrà disposar de les eines necessàries per fer front, no només als rivals polítics de casa nostra i als poders fàctics dels estats espanyol i francès, sinó també a les pressions dels grans lobbies empresarials que controlen la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, veritables dipositaris de la sobirania de la majoria d'estats actuals. Avui, doncs, la prioritat de l’Esquerra Independentista no passa per presentar-se a unes eleccions locals o regionals, sinó per enfortir les lluites socials i populars arreu dels Països Catalans, per fer créixer el moviment d’alliberament nacional i per articular la seva unitat estratègica i d’acció. És en base a aquests eixos, i no a un recompte de vots, que l’Esquerra Independentista ha de valorar, a qualsevol municipi, al Principat o a qualsevol altre territori, quina ha de ser l’estratègia del moviment davant d’una convocatòria electoral.La lluita és l’únic camí. Visca la terra!
Països Catalans, Independència i Socialisme

Endavant Organització Socialista d’Alliberament Nacional

Desembre de 2010

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Endavant-OSAN]>>> aneu-vos a la 'casa gran de la catalanitat' que rebreu les escorrialles
09 des 2010
Aquesta propaganda nazi-onanista criptoconvergent, a mes de esser il·legitima la seva publicacio a un Independent Media Center [propaganda partit politic]

ESTAAA REPETIDAAAAA!
Re: [Endavant pel darrere]
09 des 2010
esborreu, please
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/410240/index.php
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
Lamentable lo d'aquesta organització en quan a propaganda via photoshop... La imatge que surt del pagès amb la bandera catalana de fons tothom sap que en orígen és una cartell de la CNT-FAI i per res era una senyera... Era una bandera anarcosindicalista...
A manca de referents històrics, a prendre dels altres, jejejejej
I sí, està repetit aquest post!
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
Aneu a la pàgina del minsiteri de cultura, cerqueu cartells de la guerra civil espanyola i... voilà:

http://pares.mcu.es/cartelesGC/

Per cert, aquest article no compleix el paràmetres de publicació d'Indymedia. És propaganda electoral d'Endavant
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
Aneu a la pàgina del minsiteri de cultura, cerqueu cartells de la guerra civil espanyola i... voilà:

http://pares.mcu.es/cartelesGC/

Per cert, aquest article no compleix el paràmetres de publicació d'Indymedia. És propaganda electoral d'Endavant
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
L'analfabetisme un cop més fa estralls entre la població anarquista i fa que seleccioni allò que li interessi i obvii el que no li interessa.

Va ser el mateix Carles Fontseré el que a la dècada dels 80 va fer aquest mateix cartell amb la senyera (no estelada), en el marc de promoció d'una UCE a Prada. També va fer aquesta altra versió més endavant:

http://farm1.static.flickr.com/149/347976750_5772488e7f.jpg
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
L'analfabetisme un cop més fa estralls entre la població anarquista i fa que seleccioni allò que li interessi i obvii el que no li interessa.

Va ser el mateix Carles Fontseré el que a la dècada dels 80 va fer aquest mateix cartell amb la senyera (no estelada), en el marc de promoció d'una UCE a Prada. També va fer aquesta altra versió més endavant:

http://farm1.static.flickr.com/149/347976750_5772488e7f.jpg
InfraValoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
Menuda cara de imbéciles se os ha quedao con los 100.000 votos al mafioso del Laporta, un partido formado en cuatro meses, sin programa (la independencia NO LO ES) y tirando de crédito futbolístico. Pero que listos que sois los indepes: Barça + Catalunya....independència!!!
Hay 100.000 freaks en este pais!! Ni siquiera el salón del manga ha conseguido nunca reunir tantos!!!
Tenemos a la versión catalana de Jesús Gil sentado en el parlamento gracias al encefalograma plano de los indepes (EI o como quieras llamarlo). Gracias a todos vostros por demostrar que Marbella no queda tan lejos, que el pueblo catalán es tan estúpido como otro cualquiera y que con un poco de esfuerzo y mucha pasta detrás se puede llegar al parlamento. Sólo hay que utilizar las palabras mágicas: ¿abracadabra? Nnnoooo....independència!!!!

Desde las elecciones que no he parado de reir, de verdad, muchas gracias a todos/as!!!

Sois un puto chiste... pero del bueno!!!
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
Res a envejar als 100000 freaks de Ciudadanos, els 300000 freaks del PP i altres freaks la mar de divertits q hi ha al parlament,

La putada per al nacionalisme espanyol és q CiU podria ser q fes mal a l'independentisme, però el nacionalisme espanyol d'extremadreta del PP i C's s'afeblirà molt sense el soroll q feien el Mundo, la COPE i Intereconomia contra el tripartit,

Pobre gent, 4 anyets calents i capa a casa.
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
Companys d'Endavant;
Us equivoqueu en les valoracions que feu i en els pronòstics ... Perqué la CUP s'havia de quedar sense ascó? Els vots que cal anar a buscar no son pas els que fluctuen de partit en partit, sinó els que estan en l'abstenció !!! El nostre projecte polític no està en l'espectre parlamentari actual sinó al carrer ...

El partit més votat ha estat l'ABSTENCIÓ!!! Del que ni tan sols esmenteu en el vostre comunicat ...
Sub-Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
I si encara no hi tenia prou surt aquest acudit, disfrassat de comunicat, d'una secta on el Laporta i la seva camarilla passen de puntetes i ni tan sols hi són nomenats quan parlen dels partits conservadors.... un lapsus??? O una prova més de la vostra esquizofrènia??? O si es indepe (encefalograma plano) se li ha de perdonar???

Apa, treieu l'estel de la vostra bandera i fiqueu una pilota de fútbol... això es fer pais!!!

Juas, juas, juas.....
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
Oh, ddedissentir, gran martell d'heretges i catalans, ara ja m'ha quedat clar que no es pot ser independentista i d'esquerres. L'única manera de ser d'esquerres en aquest país és no qüestionar el status quo dominat per l'estat espanyol. Perquè, és clar, és molt millor lluitar, aquí i ara, contra un possible futur estat català que no pas contra l'actual estat espanyol, que representa l'estat natural de les coses i el nostre destí en lo universal. Tot això de l'imperialisme i les lluites dels pobles contra els estats són invents criptoconvergents de capellans subvencionats per CiU, Laporta i el Vaticà.

De fet els independentistes catalans som uns subhumans amb encefalograma pla que no podem aspirar ni a copsar el pla magistral que hi deu haver en el teu caparró per fer la revolució.
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
10 des 2010
"Així doncs, entenem que tard o d’hora, amb tota probabilitat, la CUP també haurà de representar l’Esquerra Independentista i els moviments populars als diferents òrgans autonòmics i regionals dels Països Catalans."

JA ERA HORA!
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
11 des 2010
Distribució de la Base Electoral

Ciutadans amb dret a Vot     5.230.886         100,00%    
Ciutadans que han Votat     3.135.764         59,95%    
Vots nuls     21.727         0,69%    
Vots en Blanc     92.331         2,94%    
Vot Real a Partits Polítics     3.021.706         57,77%    
Ciutadans que s’han Abstingut     2.095.122         40,05%    
               
Distribució del Vot a les Organitzacions Polítiques

    Vots Directes     Percentatge sobre Ciutadans amb dret a Vot     Percentatge sobre Vot Total Emès (Reconegut Oficialment)     Percentatge sobre Vot
Real a
Partits Polítics
               
               
CiU     1.198.010,00     22,90%     38,20%     39,65%
PSC     570.361,00     10,90%     18,19%     18,88%
PP     384.019,00     7,34%     12,25%     12,71%
ICV     229.985,00     4,40%     7,33%     7,61%
ERC     218.046,00     4,17%     6,95%     7,22%
SI     102.197,00     1,95%     3,26%     3,38%
C´s     105.827,00     2,02%     3,37%     3,50%
               
Vots Representats en el Parlament     2.808.445,00     53,69%     89,56%     92,94%
Vots sense representació parlamentària     213.261,00     4,08%     6,80%     7,06%
Vots Nuls i en Blanc     114.058,00     2,18%     3,64%    
TOTAL     3.135.764     59,95%     100,00%     100,00%
               

Els amics del senyor Anglada amb 34.000 vots no poden espantar ningú!
Però si es pot treure una conclusió, aquesta seria: “gir a la dreta generalitzat de part de la ciutadania que ha emès un vot a la urna i que, si comptem les abstencions, més els vots nuls i el vot en blanc, suma menys de la meitat del cens electoral”.
Sense vots nuls i blancs, el senyor Laporta i el senyor Ribera, en traurien un cadascú, com a molt dos!
Amb una Llei electoral que no fos la del “café para todos Constitucionalment Franco-Borbònica” amb 1,95 i 2,02%, però també amb el 4,40% i el 4,17 %, NOES TINDRIA CAP ESCÓ!
Salut!
Re: [Endavant-OSAN]>>> propaganda etnocentrica a una web de contrainformacio
11 des 2010
conclusio_
els electors catalans son majoritariament de dretes, reaccionaris, peseteros, meapiles i xenofobs. Res de nou, pero tot aixo desmonta la construccio ideologica 'catalunya' i 'la catalanitat' com a referent altermondialista.
Ergo, no s'enten que vinguin a l'IMC BCN a fer propaganda politica els dirigents d'un partit politic nacional-socialista com els de OSAN-endavant.
El nazional-socialistes catallufos no creuen que 'un altre mon sigui possible': ells només volen mes poder etnocentric-identitari, tanmateix sigui amb les sigles 'CiU', 'ERC', 'CUP' o 'SCI'.

Flandria, Escocia, Lombardia, Quebec, Corcega, Santa Cruz... son altres mons? Els qui promouen aquestes secesions des de la dreta, l'ultradreta o directament, des de la mafia... son altermondialistes?
Re: [Endavant-OSAN]>>> Valoració de les eleccions autonòmiques del Principat de Catalunya
13 des 2010
"Tenint en compte l'oferta electoral existent, la CUP només podia plantejar-se dues opcions. La primera, presentar-se en solitari, assumint així que no s’assoliria cap escó. La segona, sumar forces amb alguna de les candidatures de l’independentisme transversal, renunciant al projecte polític de la unitat popular."

Ahá perquè pactar amb l'esquerra espanyola, que dieu vosaltres, no es contempla ni com a opció no? Si us considereu tant independentistes com d'esquerres no tindrieu que contemplar ambdues possibilitats? Es millor el Laporta que Desde Baix o ICV? En fi vosaltres mateixos quedeu retratats. Els cants de sirena de la independència no ens faràn pagar la crisi!
Sindicato Sindicat