Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Neoconopticon: el complex industrial de seguretat de la Unió Europea per Ben Hayes
07 des 2010
Aquest informe està compost per dos apartats substancials.
El primer revisa el desenvolupament del Programa Europeu de Recerca en Seguretat fins al dia d'avui. En ell es mostra que el disseny de l'ESRP s'ha externalitzat precisament a les empreses que es poden veure més afavorides per la seva implementació.

El segon se centra en la implementació de l'ESRP i en la consolidació del complex industrial de seguretat de la UE, més enllà d'aquest programa.







Introducció

El 2006, Statewatch i el Transnational Institute van publicar “Arming Big Brother” (Armant al Gran Germà), un informe en el qual s'examina el desenvolupament del Programa Europeu de Recerca en Seguretat (ESRP). L'ESRP és un programa de set anys i 1.400 milions d'euros desenvolupat sobre la base de la necessitat de proporcionar noves tecnologies per a augmentar la seguretat als Estats membres de la Unió amb la finalitat de protegir als ciutadans de la UE de qualsevol amenaça concebible a la seva seguretat (entesa aquí en termes de seguretat física).

L'ESRP també té la intenció explícita de fomentar el creixement d'una indústria de “seguretat nacional” lucrativa i competitiva a nivell mundial amb base a Europa. A dia d'avui, algunes empreses europees dels sectors de la defensa i les tecnologies de la informació i la comunicació han gaudit d'una implicació sense precedents en el desenvolupament de l'agenda de “recerca” en matèria de seguretat.

Arming Big Brother va despertar inquietuds relacionades amb la posada en marxa de l'ESRP, entre les quals es troben l'amenaça implícita que suposa la “recerca” de la UE en vigilància i altres tecnologies de seguretat per a les llibertats civils i els drets fonamentals. L'informe també va ser molt crític amb la influència de les empreses en el programa d'investigació en seguretat de la UE i va advertir dels diversos perills que suposa la voluntat d'establir un “complex industrial de seguretat” a Europa.

Aquest nou informe de seguiment conté noves dades d'investigació que mostren que el Programa Europeu de Recerca en Seguretat segueix sent modelat sobre la base del criteri d'empreses de seguretat i defensa transnacionals i altres interessos personals. Malgrat que tècnicament és un programa de Recerca i Desenvolupament (R+D), l'ESRP està molt centrat en l'aplicació de tecnologia de seguretat (en lloc de centrar-se en la investigació objectiva) i coincideix cada vegada més amb la política de la UE en els àmbits de Justícia i Afers interiors (JAI, “el tercer pilar”), seguretat i defensa exterior (Afers exteriors i Política de Seguretat, “el segon pilar”).

La investigació dirigida per empreses i portada a terme en el marc de l'ESRP coincideix amb els objectius de la política de la UE i parla en favor de l'obtenció pública de noves tecnologies de seguretat i la implementació de noves polítiques de seguretat en la UE que autoritzin la seva implementació. Aquesta influència tan encoberta té gran pes en l'agenda de polítiques de la UE, cosa que està provocant l'expansió d'un cicle de presa de decisions particularment tecnocràtiques i molt poc justificables.

Aquest informe està compost per dos apartats substancials. El primer revisa el desenvolupament del Programa Europeu de Recerca en Seguretat fins al dia d'avui. En ell es mostra que el disseny de l'ESRP s'ha externalitzat precisament a les empreses que es poden veure més afavorides per la seva implementació. El segon se centra en la implementació de l'ESRP i en la consolidació del complex industrial de seguretat de la UE, més enllà d'aquest programa. S'hi examina el paper que ocupen alguns elements i la relació entre determinats projectes de “recerca” i mesures polítiques de la UE. En aquest informe s'analitzen els 95 projectes finançats fins a la data en el marc del programa d'investigació en seguretat (fins a finals de 2008) i s'han consultat diversos milers de projectes d'altres programes temàtics d'R+D i finançats per la UE. El que es desprèn de l'aclaparadora selecció de contractes, acrònims i polítiques de la UE és elràpid desenvolupament d'un poderós nou sistema de vigilància “interoperable” europeu que s'utilitzarà amb fins civils, comercials, policials, de seguretat i de defensa.

Malgrat les intencions, sovint suposadament benignes, de la “recerca” europea col·laborativa mitjançant sistemes de vigilància terrestres, aeris, marítims, espacials i cibernètics integrats, la seguretat i la política d'R+D de la UE estan unint-se entorn d'un programa de tecnologia punta per a donar lloc a un nou tipus de seguretat. Aquest programa deixa entreveure un futur món dividit en zones vermelles i zones verdes; països les fronteres dels quals estaran controlades per la força militar, mentre que el control intern serà responsabilitat d'una extensa xarxa de controls físics i virtuals; espais públics, micro-estats i “mega esdeveniments” en els quals el control policial serà responsabilitat de sofisticats sistemes tecnològics de vigilància i forces de reacció ràpida; mètodes per a mantenir la pau i missions de “control de crisi” que no faran diferència entre els suburbis de Basora o la Banlieue de París; integració progressiva de les funcions de defensa i seguretat nacional tant dintre d'un mateix país com en l'estranger.

No es tracta d'un cas d'avançar “sense coneixement” o “despertar-se” en una “societat de la vigilància”, com ja va alertar l'autoritat britànica de protecció de dades (3), es tracta més d'apartar la mirada mentre es posa en marxa un nou tipus de carrera armamentística en la qual totes les armes apunten cap a dintre. Benvinguts al NeoConOptic.




Ben Hayes, és membre de Statewatch. Introducció a l'informe “Neoconopticon: el complex industrial de seguretat de la UE”.La Fàbrica . Juny de 2009.


Traduït per La Fàbrica


(Text complet de l'informe: http://www.tni.org/sites/www.tni.org/files/download/neoconopticon_0.pdf

http://www.tni.org/sites/www.tni.org/files/download/108972.pdf )



Notes:
(1) Global Homeland Security 2009-2019, ASD reports, vegeu: http://www.asdreports.com/shopexd.asp?ID=1442

(2) Hayes, B. (2006) Arming Big Brother: The EU‟s Security Research Programme. Amsterdam: TNI/Statewatch. Disponible a: http://www.statewatch.org/analyses/bigbrother.pdf

(3) Waking up to a surveillance society, Nota de premsa de l'agència de protecció de dades britànica, 2 de novembre de 2006, vegeu: http://www.ico.gov.uk/upload/documents/pressreleases/2006/waking_up_to_a

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat