Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Swaps hipotecaris: Primeres mesures cautelars
05 des 2010
El Jutjat de primera instància número 2 de Barcelona ha estat el primer de la capital catalana a dictar, segons petició del Col·lectiu Ronda, la suspensió cautelar del pagament d’un “collar bonificat” comercialitzat per Caixa Penedès.
El collar bonificat és un derivat financer de característiques molt similars als ja coneguts swaps hipotecaris. És a dir, productes d’alt risc comercialitzats per nombroses entitats financeres sota l’aparença d’assegurances contra futures pujades del tipus d’interès. Com en el cas dels swaps, nombroses resolucions judicials reconeixen que la contractació dels collars vinculats a prèstecs hipotecaris ha estat envoltada, en molts casos, de greus irregularitats i de manca de la transparència exigible a bancs i caixes a l’hora d’informar sobre les veritables característiques del producte ofert.


La primera resolució

Fins ara, però, totes les peticions presentades a Barcelona reclamant la suspensió del pagament dels costs derivats dels collars fins que es resolguessin les demandes de nul·litat que estan en tràmit havien caigut en sac buit. Una situació que causa greus perjudicis econòmics als afectats i que, sortosament, pot començar a canviar després de les mesures cautelars de suspensió de la vigència del collar dictada a instàncies del Col·lectiu Ronda en el cas d’una petita empresa que trimestralment es veia obligada a afrontar pagaments per sobre dels 6000 euros directament relacionats amb el collar.

La resolució del Jutjat de primera instància número 2 de Barcelona aplana el camí per aconseguir que siguin més els jutjats que deixin en suspens aquests importants pagaments mentre es resolen els contenciosos que enfronten clients i entitats financeres per la comercialització de swaps, collars i altres derivats financers d’alt risc.




Swaps hipotecaris, consultes gratuïtes

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat