Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
[Lleida] 20-N recordant el brutal bombardeig feixista del 1937
19 nov 2010
Després del primer acte celebrat el passat diumenge, aquest dissabte continuem recordant el bombardeig feixista a la ciutat.
bombardeig1-1.jpg


Demà dissabte 20 de novembre a les 19 hores, coincidint amb el 35é aniversari de la mort del dictador, el Casal l'Ocell Negre acollirà el passi del documental el "El braç de la fúries", dels periodistes José Carlos Miranda i Jordi Guardiola, que reconstrueix el bombardeig a partir del testimoni de supervivents i de familiars de les víctimes. Es relata com el 2 de novembre de 1937, a primera hora de la tarda, nou aparells Savoia Marchetti de l'aviació legionària italiana van deixar caure les seves bombes sobre Lleida. En menys de 5 minuts van provocar més de 200 morts, centenars de ferits i van atemorir una població indefensa de 40.000 habitants. Entre les víctimes, nombrosos alumnes del Liceu Escolar, que va quedar arrasat pel bombardeig.

VIDEO - DOCUMENTAL SOBRE EL BOMBARDEIG DE LLEIDA
Dia: Dissabte, 20 de novembre
Hora i Lloc: A les 19:00h de la tarda al Casal l'Ocell Negre (C/ Sant Carles, 8 - Lleida)


El passat diumenge 14 de novembre una visita guiada va recòrrer els escenaris del bombardeig. Podeu llegir la crònica que repassa detalladament els indrets al nostre bloc: http://ocellnegre.blogspot.com/2010/11/cronica-de-les-jornades-2010-sobr

7p.jpg


Des del Casal l'Ocell Negre de Lleida volem retre un sentit homenatge a les víctimes del bombardeig que l'aviació feixista va fer a Lleida el 2 de novembre de 1937. Centenars de lleidatans hi deixaren la vida, entre ells una cinquantena d'alumnes del Liceu Escolar, escola insígnia de la reforma educativa republicana. Humilment volem complementar des d'una perspectiva d'esquerres i compromesa amb els valors republicans l'homenatge que l'Ajuntament de Lleida ha realitzat a començaments de mes.

029.jpg

021.jpg


>> Carta pública del Casal Ocell Negre en relació a la commemoració:
En record del Liceu Escolar

D’ençà de la guerra civil, el bombardeig que el 2 de novembre de 1937 va patir la ciutat de Lleida ha quedat fixat en la memòria col·lectiva dels lleidatans com el fet més tràgic de la nostra història recent. Aquell fatídic dia, en una ciutat que cada vegada sentia la guerra més a prop, els bombarders feixistes van volar sobre la ciutat deixant anar la seva càrrega mortal. El resultat, centenars de morts i ferits, víctimes tots de la brutalitat dels que van implantar els atacs indiscriminats a la població civil com una arma de guerra.

De tota la ciutat, el Liceu Escolar, emblemàtica escola lleidatana fundada com a referent de l’educació laica, va patir la pitjor part. Mentre eren a classe, desenes d’infants morien sota les bombes, donant lloc a terrorífiques escenes que formen part de la nostra història més fosca.

Oblidats pel franquisme vencedor, el fets del Liceu foren una “desgràcia” més de la guerra; des de la Transició, homenatges amb més o menys continuïtat van començar a treure la pols del que hauria d’haver estat un motiu de perenne record des de l’existència del primer ajuntament democràtic.

La por, la cobardia o el tòpic “no voler obrir ferides”, han fet que fins fa pocs anys el record i l’homenatge al Liceu Escolar no tinguin un lloc destacat a l’agenda municipal. Per sort, diferents entitats de la ciutat, veïns, i des de la seva creació, el Casal l’Ocell Negre, han promogut homenatges i actes de record a les víctimes del Liceu i de la guerra civil, que no només han permès recuperar la memòria històrica de la ciutat sinó divulgar entre les noves generacions l’existència d’uns fets que cal no oblidar.

Des del 2006, el Casal Ocell Negre ha organitzat visites i itineraris a espais relacionats amb la guerra civil (incloent evidentment el Liceu Escolar), jornades sobre memòria històrica, i ha participat en les campanyes impulsades per entitats de la ciutat per la desaparició dels símbols feixistes que penosament encara trobem a Lleida.

Per tot això, conscients que cal continuar en la divulgació i record d’aquests fets, enguany hem organitzat dos actes més. En primer lloc, la visita guiada pels espais de la guerra civil a Lleida i que es durà a terme el proper diumenge 14 de novembre (sortida a les 10 h. davant l’auditori); en segon lloc, el passi del documental “El braç de les fúries” el dissabte 20 de novembre a les 19 h. al Casal l’Ocell Negre (c/sant Carles, 8).

Hi esteu tots convidats.
Mira també:
http://ocellnegre.blogspot.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Lleida] 20-N recordant el brutal bombardeig feixista del 1937
20 nov 2010
Va ser una guerra triste i absurda de l'exèrcit d'un país contra la població civil mal armada i pitjor organitzada.
Franco era un cobard i el pitjor dels militars.
De fet va ser durant el mandat de Franco que espanya va perdre grans territoris del Sahara i del Rif. Franco era tan merdeta com militar que ni tan sols va alliberar Gibraltar. Molt valent contra la població civil desarmada i ben covard contra els autèntics enemics (seus, dels espanyols).
Sindicato Sindicat