Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: amèrica llatina
Cerimònia andina per les víctimes de la Guerra del Gas
15 nov 2010
Barcelona, 14 de novembre: 150 persones participen en una cerimònia andina per les víctimes de la Guerra del Gas de Bolívia.
Convocades pel col•lectiu a Barcelona de suport al "Comitè Impulsor del Judici de responsabilitats a Gonzalo Sánchez de Lozada i els seus col•laboradors", la Campanya d'Afectats/des per Repsol YPF i Bolivianas pa'lante, prop de 150 persones es van reunir als afores de la Parròquia San Juan Bosco, en una cerimònia andina dirigida per un Amauta, en memòria de les i els caiguts de la Guerra del Gas.
Durant l'acte, es va recordar que el 14 de novembre era també l'aniversari de la mort del dirigent originari Tupaj Katari l´any 1781 i es va evocar la seva lluita contra la submissió colonial.
Es va assenyalar que l'actual procés polític bolivià és el resultat d' un llarg treball de mobilitzacions i resistències realitzat pel poble bolivià en els darrers anys. Es van destacar les lluites populars de l'any 2003 (“Guerra del Gas”) que es van cristal•litzar entorn de la demanda de recuperació de la sobirania nacional sobre els recursos naturals, privatitzats en benefici de multinacionals com l'espanyola Repsol YPF.
Precisament la defensa d´interessos il.legítims d´aquesta empresa, associada a British Gas i Total van provocar la rebel.lió popular a Bolívia l´any 2003, coneguda com la Guerra del Gas. Aquestes companyies continúen operant amb el seu actuar que es segueix caracteritzant per la generació d´un gran nombre d'impactes socials i ambientals que avui encara resten impunes.
Es va recordar també que davant la mobilització popular, la resposta del govern de l'època, el de Gonzalo Sánchez de Lozada, va consistir en una duríssima repressió policíaca i militar que va resultar en l'assassinat de 67 persones i més de 400 ferits. Així mateix, es va expressar la solidaritat amb “el Comitè Impulsor del Judici de Responsabilitats a Gonzalo Sánchez i els seus col•laboradors” i l'exigència de d´aturar la impunitat amb els responsables de la massacre. La cerimònia va consistir en una demostració de profunda espiritualitat andina, expressant la relació entre la justícia i el perdó i l'acostament entre els Pobles.

La cerimònia estava prevista realitzar-se a la Parròquia Don Bosco de Navas, però la jerarquia eclesiàstica ho va impedir. Malgrat tot, la plaça es va omplir d´espelmes, whipalas ( la bandera andina) i altres símbols dels pobles andins descol.lonitzats.
Mira també:
http://juicioagoniya.org.bo

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more