Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: ecologia
Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
13 nov 2010
Aquesta entrada és un parell de cartes que s'han enviat a la Com per a que es prengui més seriosament -ara ni s'ho pren- el tema del zenit del petroli (peak-oil).
Hola Jordi,
de nou us escric per a que li doneu importància als temes aquest de la fi del petroli barat.
Dius moltes vegades que intenteu donar resposta als correus electrònics dels vostres oients. Confio que aquesta petició no quedarà en sac trencat.
Fa molts pocs dies s'ha presentat l'informe bianual de l'agència internacional de l'energia, i de nou s'han retallat les previsions -excessivament optimistes- que s'havien fet en els darrers informes. La qual cosa fa pensar que efectivament la cosa està encara més malament del que ens plantegen; perquè tot fa pensar que d'aquí dos anys faran una retallada de nou a les previsions-.
Ja aquesta previsió que repeteixo és segurament massa optimista és molt preocupant: Perquè diu que ja no augmentarà el consum de petroli a partir d'ara. Això per a una visió ecologista és una molt bona notícia, però sense un canvi cultural (del consumisme a la cultura de la sostenibilitat -i estic citant l'informe del World Watch Institute del 2010, l'estat del món) el destí de la nostra societat és molt negre; perquè tenim molts deutes i no es poden pagar amb un creixement econòmic quasi zero o negatiu; perquè no hem aprés encara a créixer econòmicament sense consumir més petroli; perquè no és només el preu del petroli la única limitació; perquè el menjar que ens sustenta té una càrrega d'energia fòssil elevadíssima.
Cal per aquest motiu fer un canvi cultural, i prendre mesures dràstiques per adaptar-nos a una nova situació. Si no fem res és un futur negre. Si fem molta feina, potser podem evitar moltes desgràcies.
I ara, després d'aquesta introducció excessivament llarga pels vostres temps de ràdio, ho sento, és que m'engresca explicar-vos-ho; ve la proposta d'entrevista.
Caldria que des de la ràdio s'apadrini el tema, i en parleu molt sovint. Tant que al final tots els temes estiguin replantejats sobre aquesta qüestió. M'imagino que al final acabareu preguntant als artistes com veuen aquest futur sense petroli barat.
Ja sé que us estic demanat quelcom que no us deixaria fer cap anunciant; i probablement ni ciu ni psc voldran -de moment-, però es tracta d'entrar a poc a poc, entrevistant a persones que ho diuen, i fins i tot escriuen llibres: Enric Tello, Reichman, Gustavo Duch, Pedro Prieto, el propi Marcel Coderch, i ells us passaran més contactes. I és molt important que el que us diguin ells no quedi, com em temo que caurà aquest correu, en un sac trencat; si us diuen que el món, tal com el coneixem ara, s'acaba en pocs anys, no es pot continuar parlant de futbol sense ser conscients d'aquest problema - i sobretot no es pot preguntar del creixement econòmic sense ser conscients del problema-; un cop una certa coherència en el vostre periodisme, tot anirà tal com a mi m'agradaria.
És clar que seria genial que també s'entrevistessin a personatges més tecnooptimistes i que pensen que el planeta pot continuar creixent econòmicament sense aquests hipotètics límits propers; així una tasca periodística pot anar acabant trobant qui està massa preocupat o qui està massa poc preocupat.
gràcies per llegir-me i ja us dic que m'encantaria un correu de resposta que em digui, com a mínim, Zímon, no molestis més.
********************
En aquest bloc de la Com he escrit un altre comentari que està, ara, pendent de moderació: http://www.comradio.com/flash/index.asp?anchor=&programa_detall=&data_pr=
el comentari és aquest:
El membre d'ERC Marcel Coderch és autor d'un llibre recent, "el miratge nuclear", on a la primera part s'adverteix que la societat s'enfronta a un gran repte: el zenit del petroli, és a dir la fi del petroli barat. En una taula rodona realitzada a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Catalunya -de la qual no entenc com no n'heu parlat a la Com- en Marcel va dir que la crisi actual era probablement deguda a aquesta finalització de l'era del petroli barat, i que no ens recuperaríem de la crisi econòmica perquè la pujada del preu del petroli ho impediria cada cop que semblés que ho aconseguim -li diuen brots verds-. A una entrevista recent al candidat Joan Herrera, es va tornar a comentar el mateix problema. Vaig trobar, però que li donàveu poca importància a aquesta fatal previsió.
Aquesta resposta al bloc de la com i a aquesta entrada, és per a demanar que li pregunteu als diferents candidats la consciencia que tenen sobre l'encariment dels recursos energètics -els més optimistes parlen que això trigarà 10 anys a produir-se, però si per sort així fos, ens caldria igualment fer un esforç enorme d'adaptació per a evitar el que s'anomena "crash-oil"; així que els més optimistes, si no estan preocupats són els més irresponsables perquè són justament els que amb més consciència haurien de creure que val la pena treballar per resoldre el problema-. També vull que comentin com creuen els candidats que es podria resoldre el problema de gestionar un canvi radical de societat amb els recursos limitats que suposa una crisi econòmica -de la qual, si els més pessimistes estan encertats, no en podrem sortir amb les mateixes regles amb les que hi hem entrat-. Creuen els candidats que es pot fer una espècie de condonació dels deutes que tenim -i que un escenari de creixement zero ja que la limitació dels recursos energètics sembla que ens condemna, fa que no sigui possible tornar-los- per a ajudar a construir una nova societat amb una cultura de la sostenibilitat i deixar el paradigma de la productivitat?
gràcies per tenir en compte aquesta pregunta, de la manera que la publicitat i el context us sigui possible. Crec que per a aquest canvi cultural cal la implicació de totes i vosaltres, des d'aquest altaveu, teniu una responsabilitat enorme.
Mira també:
http://www.crisisenergetica.org/
http://crashoil.blogspot.com/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
13 nov 2010
però de què vols que parlin si només la radio en general com la tele ho omplen tot de programes superficials, de deports o de merda per no haver de parlar d'això per exemple. la radio fot més tuf que la tele, és un putu fàstic!
Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
13 nov 2010
pero a com radio no fan allò de tots per tots o algo així? allà de tan en tan parlen de les coses una òptica allunyada de l'esperada en una gran ràdio, pot ser allà es podria parlar del tema.
Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
13 nov 2010
Sí X, ja hi pensava en Totsxtots quan escrivia aquest correu, però al final no ho he posat al text. Però es tracta que tots els programes en parlin d'alguna manera i no només els específics -que de fet no n'estan parlant, o pràcticament gens-.
I "com?" tampoc hi estic d'acord amb el que dius. Els professionals que llegeixin el teu comentari s'ofendran i es posaran a la defensiva en comptes de reconèixer la seva mancança. La major part dels periodistes creuen que fan bé la seva feina i estan a la teva mateixa barricada, però hi ha molts factors que impedeixen recolzar-nos en temes com ara aquest.
És possible que hi hagi alguna coacció -sobretot econòmica- sobre algun responsable de continguts, però això és molt difícil de descobrir-ho i crec que no val la pena ser més paranoic del compte.
Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
13 nov 2010
Periodistes? Si són tots i totes una colla de venuts de merda, gossos del capital i de les 4 empreses que els hi donen de menjar a canvi d'audiència que es tragui els anuncis publicitaris.

Tant de bó llegeixin això i sentin tot el despreci que ens provoquen: per això us trenquem les càmeres quan apareixeu, perquè ens doneu ganes de vomitar.
Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
13 nov 2010
ComRàdio, Catalunya Ràdio i TV3 llepaculs de la Generalitat i els seus partits, però és que no ho savieu ?
Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
14 nov 2010
Com Ràdio, una rádio de verdad, no como esa basura de Radio Pica, Radio Bronka y Contrabanda que llenan de mierda el dial.
Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
14 nov 2010
Ja pots escriure en català, no disimulis ja és veu que ets del PSC.
Lo teu és una opinió i d´opinions i cul tots en tenim un.
Re: Petició a Com Ràdio per a que parli del Zenit del Petroli
14 nov 2010
aclaració l´anterior post és per en Patricio
Sindicato Sindicat