Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
UGT va fer un 'pelotazo' d'1,8 milions amb la compravenda d'unes finques
25 oct 2010
Més sobre sindicalisme groc...
Informació publicada en la pàgina 28 de la secció de cv Gran Barcelona (ElPeriòdico) de l'edició impresa del dia 25 de octubre de 2010. Les faltes d'ortografia són originals de ElPeriòdico.
Especulació a ciutat vella
UGT va fer un 'pelotazo' d'1,8 milions amb la compravenda d'unes finques
Poc abans de l'operació, els terrenys, destinats a pisos socials, van ser requalificats i es van 'liberalitzar'.
La cooperativa de vivenda del sindicat va pagar 0,59 milions per uns solars del Raval que va revendre a 2,4.
Dilluns, 25 de octubre del 2010 Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text
XABIER BARRENA
BARCELONA

La cooperativa de vivenda de la UGT de Catalunya, Qualitat Habitatge Social, va fer el 2004 un pelotazo d'1,8 milions d'euros, al revendre una sèrie de solars al Raval a un preu quatre vegades superior al que havia pagat cinc anys abans, tal com s'aprecia en els documents del registre de la propietat consultats per aquest diari. A simple vista no s'hi observa res d'irregular, legalment parlant, tot i que des d'altres punts de vista sorgeixen molts interrogants. Per exemple, ¿com és possible que una empresa creada per un sindicat amb l'únic objectiu de construir pisos socials per a la «classe treballadora», segons afirma la seva web, tingui uns terrenys al centre de Barcelona paralitzats durant cinc anys? ¿Un sindicat pot atacar l'especulació immobiliària i el règim de plusvàlues i després revendre un solar al 400% del seu cost?
zoom Imatge del solar, amb les taules de ping-pong per a l'ús veïnal, dissabte al Raval.

Aquestes preguntes, i altres, no s'han pogut formular al sindicat. L'única resposta que va rebre aquest diari per part de la centenària entitat va ser que la UGT «no tenia res a dir» sobre aquest tema.

Segons diu a la seva pàgina web (www.qhs.cat), la UGT de Catalunya «conscient de les dificultats d'accés a una vivenda digna i assequible per part de les classes socials amb menys poder adquisitiu» va promoure la creació d'una societat mercantil, que tenia com a activitat «fonamental» donar resposta a aquesta problemàtica. El principal objectiu de Qualitat Habitatge Social és «aconseguir uns preus finals de les vivendes que permetin l'adquisició a les classes treballadores».

LA COMPRA DEL 1999 / Amb aquest objectiu, la cooperativa va comprar l'abril del 1999 un magatzem de dos pisos amb façana al carrer del Cid, 11 i a la de Mina, 2 juntament amb un altre solar, que dóna al Portal de Santa Madrona, 8 bis i Mina, 4 per 98 milions de pessetes, és a dir, 588.931 euros. Aquestes finques estaven situades en una reserva de vivenda social que va delimitar el pla especial de reforma interior del Raval (PERI) del 1985. És a dir, va comprar aquests solars perquè era una cooperativa de pisos socials. Eren, per tant, peces vedades a les promotores privades.

El cert és que la cooperativa, per algun motiu, que prefereix no explicar, no es va llançar a construir la vivenda social com s'esperava. Van passar els anys i, el 2003 es va modificar el PERI del Raval en el sector de les finques. En concret, es va introduir la possibilitat de construir una torre de gran altura (respecte a les adjacents) amb l'objectiu d'esponjar aquest teixit dens. No es va augmentar l'edificabilitat del conjunt, però va disminuir dràsticament el percentatge de vivenda social que la torre havia d'acollir. Si abans era del 100%, va passar al 25%.

Aquests canvis, amb l'aparició d'un sostre de pisos de venda a preu de mercat del 75%, es van consolidar urbanísticament el juliol del 2004, mitjançant una modificació del Pla General Metropolità (PGM). UGT va vendre les seves finques dos mesos després per 2.343.947 euros a Inversions Lengar.

VENDA FINAL / És obvi que els solars han de tenir al subsòl algun producte miraculós o, molt possiblement, petroli, perquè just dos anys després, el setembre del 2006, l'empresa Barcelona Investments els va comprar per un total 7,95 milions. Gairebé 14 vegades el preu del 1999 i més de tres vegades el cost del 2004.
Mira també:
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/20101025/ugt-fer-pelotazo-d18-milions-amb-compravenda-dunes-finques/555420.sht

Copyright by the author. All rights reserved.
Sindicato Sindicat