Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
A la Barceloneta, Homenatge popular al combatent comunista Miquel Pedrola
24 oct 2010
HOMENATGE POPULAR A MIQUEL PEDROLA
Dia: Dilluns 25 d’octubre Hora: 19 h.
Lloc: Plaça de la Barceloneta
El proper dilluns dia 25 d’octubre a les set de la tarda tindrà lloc a la plaça de la Barceloneta (davant l’església de Sant Miquel) l’acte d’homenatge al milicià del POUM Miquel Pedrola, mort al front d’Aragó l’any 1936. En el mateix acte es descobrirà la placa commemorativa que recorda el combatent. Aquesta estarà situada al costat de l’antiga pintada on hi diu Carrer de Miquel Pedrola, feta el 1936 pels veïns de la Barceloneta després de la mort del milicià i restaurada recentment gràcies a la mobilització veïnal, ja que va ser redescoberta el 2008 per l’historiador Dani Cortijo gràcies a informacions de Josep M. Huertas.

Arran d’aquesta troballa, Cortijo, amb l’ajut dels veïns de la Barceloneta, va endegar una campanya per evitar que les lletres de la pintada desapareguessin a causa de la restauració de la façana i a partir de la publicació de la notícia als mitjans de comunicació s’ha pogut establir contacte amb els familiars i companys de Miquel Pedrola, que també intervindran a l’acte d’homenatge.

En aquests moments s’estan establint relacions amb l’ambaixada francesa per tal de contactar amb la filla pòstuma de Pedrola (Amada Pedrola Valero) i s’estan realitzant els tràmits perquè també assisteixi a l’acte d’homenatge al seu pare. Cal destacar que fins aquests darrers dies cap dels familiars de Pedrola estaven assabentats de l’existència de la pintada ni de la repercussió que el milicià del POUM va tenir al seu barri.

Després dels parlaments hi haurà un recital poètic i un cop descoberta la placa un grup interpretarà cançons de la guerra civil. En el transcurs de l’acte també es projectaran unes imatges d’Agustí Centelles realitzades l’octubre de 1937 quan Pedrola va ser homenatjat al barri de la Barceloneta -on residia i era popularment conegut- amb una obra de teatre i un concert. L’Homenatge es clourà amb un berenar popular per a tots els assistents.

Per a més detalls sobre el descobriment de la pintada i la conseqüent “aparició” dels familiars de Miquel Pedrola després que es fes pública la notícia als mitjans la podeu trobar al bloc www.altresbarcelones.com.


Qui era Miquel Pedrola?

Miquel Pedrola fou un notable dirigent de la Joventut Comunista Ibèrica, destacà sempre per la seva ira davant les injustícies fins el punt d’arribar a ser detingut el 30 de gener de l’any 1936 per protestar contra la repressió posterior als fets revolucionaris d’octubre de 1934. Esclatada la Guerra Civil marxà com a comandant de milícies al front d’Osca amb les dues primeres columnes que varen sortir de Barcelona i morí en l’atac al Molino Palacín, de Casetas de Quicena (Tierz-Osca). La seva mort causà un gran impacte a causa de la seva popularitat i el seu fou un funeral multitudinari on s’ofrenaren més de 140 corones de flors.

L’octubre de 1936 Pedrola va ser homenatjat amb una obra de teatre i un concert al barri de la Barceloneta -on residia i era popularment conegut- en un acte multitudinari organitzat per la Joventut de la Unió de Cooperadors.

El matí del 21 de febrer de 1937 s’organitzà una gran cerimònia a l’actual Plaça de Sant Miquel en motiu del canvi de nom realitzat per l’Ajuntament de Barcelona al Carrer de Sant Miquel que passà a anomenar-se Carrer de Miquel Pedrola. A l’acte va intervenir–hi, entre d’altres, Wilebaldo Solano, successor d’Andreu Nin a la seva mort i amic i camarada de Pedrola.

Actualment aquesta pintada és l’únic vestigi que es conserva de l’antic nomenclàtor dels carrers de Barcelona durant la Guerra Civil juntament amb la ja consolidada pintada de la Plaça Sant Josep Oriol (Plaça del Milicià Desconegut).

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE L’ÒSTIA
PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA BARCELONETA
FUNDACIÓ ANDREU NIN

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat