Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[CAJEI i Maulets] >>> Crònica del Dia de la Mocedá Revolucionario a Astúries
23 oct 2010
El passat cap de setmana del 15 i 16 d'octubre, una delegació de CAJEI i Maulets va participar en el DMR'10 organitzat per l'organització juvenil independentista Dárreu, a Xixón (Astúries).
El Dia de la Mocedá Revolucionario (DMR) és celebra cada any en aquestes dates en conmemoració de la Revolució asturiana d'octubre del 1934.
1.JPG
2.JPG
3.jpg
Divendres, la delegació catalana va assistir a la xerrada històrica sobre la Revolució asturiana, i va participar de la trobada internacional a la que van assistir membres d'Azarug (Canàries), Regüelta (Cantàbria), Yesca(Castella) i Agora (País Lionés), que van explicar el context polític i social en què es troben els diferents pobles representats.

Dissabte, després d'un matí de jocs tradicionals asturians i d'un dinar popular a la seu del partit independentista Andecha Astur, va tenir lloc una concentració davant l'Ajuntament de Xixón, convocada per Darréu isecundada per una quarantena de persones, en homenatge als i les revolucionàries asturianes del 34. L'acte polític va comptar amb les intervencions de diferents organitzacions asturianes com Andecha Astur,Fai!, CSI-mocedá i CJC-CMC.

Finalment, el DMR'10 va finalitzar amb un concert al qual asistiren més de 400 persones. Durant el concert, un membre de Darréu i un representant de les delegacions internacionals van animar el jovent asturià a organitzar-se contra les imposicions de l'Estat Espanyol i a defensar els drets polítics, lingüístics i socials del poble asturià, i van reiterar el compromís de les diferents organitzacions juvenils amb la lluita per la independència, el socialisme i la destrucció del patriarcat en els repectius pobles.

Un any més des de CAJEI i Maulets volem mostrar el nostre agraïment per la invitació i el tracte rebut dels companys i companyes de Darréu. Perquè la solidaritat és la tendresa entre els pobles.

Puxa Astúries dixebra!
Visca la terra lliure!

CRÒNICA DE DARREU:
http://darreu.org/index.php?option=com_content&view=article&id=241:cientos-de-mozos-y-moces-participaron-nos-actos-del-dia-de-la-moceda-revolucionario-&catid=61:activida&Itemid=211

---

Els companys asturians estan duent a terme una campanya anomenada "Democracy for Asturies" amb la qual pretenen donar conèixer el seu conflicte polític a escala internacional.

A continuació us passem el manifest per la consecució d'una democràcia plena a Astúries:

Democràcia per a Astúries

LES ORGANITZACIONS, ELS COL·LECTIUS I LES PERSONES A TÍTOL INDIVIDUAL QUE SIGNEM AQUEST MANIFEST MANTENIM I DEFENSEM EL QUE SEGUEIX A CONTINUACIÓ I CREIEM QUE S'HA D'OBRIR UN PROCÉS POLÍTIC I SOCIAL AMB LA FI DE DIRIGIR-NOS CAP A UNA DEMOCRÀCIA PLENA PER AL POBLE ASTURIÀ.

Astúries és una Nació
Astúries és una unitat geogràfica situada a la Península ibèrica en les ribes del Mar Cantàbric, en l'anomenat arc dels països atlàntics, amb una història mil·lenària de vida i protagonisme en comú dels seus habitants. De clima atlàntic, el seu paisatge és un dels elements més significatius i la seva cultura conserva uns trets propis i únics, entre els quals destaca la llengua asturiana. Astúries té una personalitat històrica molt reconeguda fora de les seves fronteres.

Amb la fundació del «Reino de Asturies» (718-925) es conforma en el territori astur una nova realitat política, sent Astúries una de els primeres nacions d'Europa amb Estat propi. «El Reino de Asturies» no només va ser singular en allò polític sinó que va motivar un art únic avui reconegut universalment.

En altres moments històrics Astúries va tornar a tenir un protagonisme singular: el 25 de maig de 1808, declarant la seva sobirania i la guerra a la França de Napoleó; i, més recentment, en dues ocasions escollint el camí de la sobirania i el socialisme: en 1934 amb la Revolució d'Octubre i en 1937 amb la formació del «Consejo Soberano de Asturies y Lleón».

Després vindran quaranta anys de llarga dictadura feixista i altres trenta sense veritable democràcia sota el règim de la Constitució espanyola de 1978 i del Regne d'Espanya.

Pel dret a decidir
Astúries té un marc jurídic-polític impost pel Regne d'Espanya. La imposició legal que suposa la institució del «Principat d'Astúries» i el seu «Estatut d'Autonomia» se sustenta amb la impossibilitat que els ciutadans i les ciutadanes d'Astúries puguin decidir sobre l'acceptació o no d'aquest marc polític. Això suposa unes situacions antidemocràtiques i fins i tot un greuge comparatiu respecte a altres pobles o nacions de l'Estat, als quals sí se'ls va permetre exercir el dret a pronunciar-se en referèndum sobre l'acceptació del seu estatut.
L'Estat espanyol és totalment conscient que permetre al Poble Asturià opinar sobre el marc polític en el qual es vol desenvolupar suposaria treure a la llum el debat de la sobirania nacional asturiana.

El dret a l'autodeterminació dels pobles està recollit en la Declaració Universal dels Drets Humans.

L'asturià és la llengua d'Astúries
La major riquesa cultural que tenim els asturians i les asturianes és la llengua asturiana, amb les seves varietats lingüístiques. L'asturià és una
llengua romanç, és a dir, originària de l'evolució del llatí en Astúries, com l'occità a Occitània, el català als Països Catalans o el gallec a Galícia.

Malgrat que l'asturià és la llengua pròpia d'Astúries rep un tracte desigual respecte al castellà i en molts casos es reprimeix els asturianoparlants per utilitzar la seva llengua materna.
Mira també:
http://cajei.cat/index.php?pag=¬icia=547
http://maulets.org/veure.php?id=1612

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat