Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: corrupció i poder
Investiguen una dotzena d'ajuntaments gironins per corrupció urbanística
10 oct 2010
Autoritats municipals poden anar a judici per tràfic d'influències a l'hora de concedir llicències o requalificar terrenys
ACN - Girona doble fletxa Gironès, La Selva, Garrotxa, Alt Empordà doble fletxa Diumenge, 10.10.2010. 10:22 h

Una dotzena d'ajuntaments gironins estan en el punt de mira de la justícia per corrupció urbanística. La fiscalia ha ordenat obrir investigacions per esclarir si aquests ajuntaments han comès delictes i, si és així, hauran de respondre penalment davant d'un jutge. Segons ha explicat el fiscal especialitzat en Medi Ambient i Urbanisme a Girona, Enrique Barata, els casos més habituals són per tràfic d'influències a l'hora de concedir llicències urbanístiques, afavorir determinades empreses de construcció o de subministrament o requalificar terrenys propis o de familiars de l'equip de govern. De moment es coneix que són els consistoris de Massanes, Castellfollit de la Roca, Roses, Palau Saverdera i Aiguaviva.
[Un pisos en construcció © AG]
Un pisos en construcció © AG
Notícies relacionades

* Imputen l'alcalde i la secretària de Castellfollit de la Roca per falsificar documents i cobrar una subvenció 13.09.2010.

etiqueta Ajuntaments, corrupció, investigació, urbanística

(Darrera actualització: 13:27h)

Enrique Barata ha explicat que entre el 2009 i aquests mesos del 2010 la fiscalia ha vist indicis de corrupció urbanística en una dotzena d'ajuntaments de les comarques gironines. Per això, ha ordenat obrir investigacions que han de determinar si realment s'ha comès algun delicte. En cas que així sigui, els alcaldes o regidors hauran de respondre davant d'un jutge per delictes de prevaricació, que comporten penes de presó i d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic.

La majoria dels casos han arribat a mans de la fiscalia a través de denúncies. El fiscal especialitzat en Medi Ambient i Urbanisme a Girona, Enrique Barata, ha detallat que hi ha molta varietat de pràctiques fraudulentes en els casos de corrupció municipal. Les més habituals són que l'alcalde o els regidors afavoreixin determinades persones o empreses a l'hora d'atorgar llicències urbanístiques, que hi hagi tràfic d'influències en contractes de subministraments o d'obres o que requalifiquin determinats terrenys que pertanyen a persones vinculades, per parentiu o per amistat, amb membres de l'equip de govern municipal.

Un d'aquests ajuntaments és el de Massanes (Selva). La fiscalia ha obert una investigació per veure si l'alcalde i els dos tinents d'alcalde han comès un delicte de prevaricació a l'hora d'atorgar llicències municipals a una planta d'asfaltatge i a una de biomassa del polígon de Can Thos, situat a peu de la carretera GI-555.

També hi ha el cas de Castellfollit de la Roca (Garrotxa). L'alcalde i la secretària municipal ja han prestat declaració davant del jutge per, suposadament, haver falsificat documents urbanístics per aconseguir una subvenció.

L'exalcalde de Roses (Alt Empordà), Carles Pàramo, també ha de respondre davant la justícia per haver retirat multes de trànsit de forma arbitrària a alguns veïns de la població quan estava al capdavant de l'ajuntament. També a l'Alt Empordà hi ha l'alcalde de Palau-saverdera, investigat per tot l'afer del Sun Village.

Un altre dels consistoris investigats és el d'Aiguaviva (Gironès) després que un informa de la Sindicatura de Comptes de Catalunya determinés que l'anterior equip de govern hauria manat pagaments sense justificar al fons de l'ajuntament per valor de més de 46.000 euros.

Aquests són només cinc dels casos d'ajuntaments que han arribat a la fiscalia per suposats delictes de corrupció urbanística. Enrique Barata ha explicat que en són una dotzena tot i que, per no perjudicar la investigació, encara no en poden transcendir els noms. A més, també comenta que algunes de les denúncies poden no tenir fonament per perjudicar alguna formació política concreta aprofitant la proximitat de les eleccions.

Més alerta amb la reforma penal

Els ajuntaments hauran d'anar més en compte a partir del desembre, quan entri en vigor la reforma de la llei penal. Enrique Barata ha explicat que el nou text és molt més contundent amb la corrupció i, a banda d'endurir penes i retardar la prescripció, també inclou la figura de la 'prevaricació omissiva'. El fiscal ha detallat que això significa que a partir d'ara també tindrà conseqüències penals el 'mirar cap a un altre costat'. 'Les autoritats municipals que, tenint constància d'il·legalitats, no facin res també cometran un delicte', ha explicat Barata. 'Hauran d'anar més amb compte', ha conclòs el fiscal.

Santi Vila confia en la seva 'honastedat'

El cap de llista de Convergència i Unió (CiU) a les comarques gironines i alcalde de Figueres, Santi Vila, ha destacat a l'espai 'L'entrevista' de Catalunya Informació, que confia en l''honestedat' dels alcaldes de la demarcació de Girona que estan sent investigats per possible corrupció urbanística. Vila creu que no cal 'precipitar-se' ja que es tracta d'un compendi d'informacions 'que venen de molt lluny'. Segons ha destacat el cap de llista de CiU a Girona, 'a vegades acostumem a tenir clares les coses abans que es demostrin'. Des del seu punt de vista el descrèdit de la política actual no va lligada a la corrupció, sinó que els partits sovint tracten problemes 'que només els interessen a ells'.


FONT:
Mira també:
http://www.aragirona.cat/noticia/38170/investiguen-una-dotzena-dajuntaments-gironins-per-corrupcio-urbanistica

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat