Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Les cooperatives també a la Vaga General
25 set 2010
Davant les situacions generades durant els darrers dies, en que representants, alliberats, de diversos sindicats havien acudit a diverses cooperatives arreu del país, per anunciar als seus treballadors i treballadores que “no” podrien fer vaga “al ser funcionaris”, sense cap més aclariment ni informació, des de la Coordinadora Obrera Sindical – COS, volem aclarir aquesta circumstància que tants maldecaps, desassossecs i controvèrsies ha generat entre les plantilles d’aquestes empreses.
CARTELL COS VAGA GENERAL 29S.jpg
1. En primer lloc, cal dir que aquest és un tema que genera certes controvèrsies, donada la gran diversitat de cooperatives diferents que existeix.
Així, en el cas de les cooperatives de treball associat, es trenca un dels criteris màxims sobre els que es fonamenta tot l'ordenament jurídic laboral, com és el fet de l'al·lienitat, ja que en una mateixa persona es reuneixen la condició de “soci” (copropietari de l'empresa o autònom mancomunat) amb la de “treballador”. Hi ha vegades que aquesta contradicció es resol expressament com en el cas de les eleccions sindicals on els socis treballadors tenen vetat participar(Disp. Ad. Primer RD 1844/1994.

2. El criteri, obertament defensat per la COS, i que així hem defensat en diverses ocasions, és que els “treballadors – socis” SÍ PODEN FER VAGA, atès que l'exercici de la vaga no genera cap perjudici potencial pels treballadors no socis, com podria ser el cas de les eleccions sindicals, on la seva participació qüestionaria la lògica dual que presideix el dret laboral, evitant així potencials conflictes d'interessos.
A més, l'exercici del dret a vaga és un dret fonamental, inclosa la titularitat del seu exercici, reconegut per la normativa de la OIT com a dret laboral fonamental (CORE RIGHT), que ha de prevaldre per sobre de la seva virtual condició d'empresari que no té aquesta protecció.

3. Les poques raons argüides per la resta de sindicats, a l’hora de NO convocar als i les cooperativistes, és que l’exercici del dret de vaga pels “treballadors - socis”, seria equivalent a un tancament patronal, que és pot arribar a considerar fins i tot il·legal (lock out)

4. Davant aquest fet, des de la COS, recomanem que es realitzi un acta de reunió on s'estableixi que, per assemblea, tots i totes les treballadores de la cooperativa, socis i no socis, decideixen adherir-se a la vaga. Un cop fet això, s’elevaria a l'òrgan rector una petició expressa, i correlativament una altra acta on l'òrgan rector de la cooperativa manifesti que, recollint la petició dels i de les treballadores, i compartint els motius de la vaga, decideix tancar durant la jornada de la vaga, cessant en l'activitat durant el seu decurs.

Per tot plegat, des de la COS animem a totes les treballadores i treballadors cooperativistes a participar activament de la jornada de Vaga General del 29 de Setembre, a participar dels piquets informatius i mobilitzacions, etc.

Per altra banda, considerem absolutament injustificables, i abusius, els serveis mínims pactats, tant a transports, com a sanitat, com a l’ensenyament, on els sindicats CCOO, UGT i STEPV, en el cas de l’ensenyament valencià han pactat uns serveis mínims que forcen a que hi hagi un professor per cada curs, per exemple.

En definitiva, el 29 de Setembre, per la terra i el treball, totes i tots a la Vaga General!!

Contra les retallades laborals, socials i nacionals, totes i tots a la Vaga General!!

23 de setembre de 2010.

Sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans

Coordinadora Obrera Sindical – COS

www.sindicatcos.cat / info ARROBA sindicatcos.cat
Mira també:
http://sindicatcos.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=239
http://sindicatcos.cat/

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa