Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
[Poblenou] Èxit de la primera Ruta "crítica" pel barri
21 set 2010
El passat diumenge 12 de setembre ens aplegarem una quarentena de persones per plegats recòrrer el barri per alguns dels indrets agredits per la violència urbanística, en els àmbits de l’habitatge, el treball, el patrimoni històric i els equipaments. La ruta va estar marcada pel seu caràcter obert i participatiu de totes les assistents, una forma amb la que preteniem caracteritzar la ruta per entre totes recuperar la memòria col·lectiva i reconstruir la història perduda del barri, així com assenyalar aquells nous úsos no dirigits a les necessitats ni interessos del veïnat.

Deu anys després de la presentació del Pla22@, amb la seva consegüent transformació del Poblenou, i immersos en una crisi global del sistema capitalista, entre l’Assemblea de Joves del Poblenou (AJP-CAJEI) i l’assemblea d’Endavant-OSAN del Poblenou, pretenem mostrar i evidenciar algunes de les realitats que composen el barri.
IMGP0835.JPG
Ruta crítica 083 b.jpg
A data de 2010, quan el sistema capitalista entra en crisi, el seu model d’urbanització global i, en concret, les reformes urbanístiques planificades al Poblenou, deixen les necessitats socials de les poblenovines descobertes. És en aquest context quan progressivament es produeixen greus desigualtats pel que fa: a l’accés a l’habitatge; a una remuneració econòmica mitjançant un lloc de trebal; a la posibilitat de cobrir les necessitats bàsiques; i a l’accés a equipaments dirigits a cobrir les necessitats socials del veïnat. De la mateixa manera, tal i com s’ha anat transformant el Poblenou, s’ha produit la destrucció d’un teixit social i associatiu, i d’un sentiment identitari, que ha debilitat, si no eliminat, aquells vincles comunitaris de solidaritat i fraternitat veïnal, difícils de veure, actualment, al barri.

El recorregut va ser el següent:

0. Rodona Casino (Rambla Poblenou – Ramon Turró). - Inici
1. Ramón Turró – Llacuna
- Hotel 22@:
Aquest edifici éstà tipificat com a equipament però no està pas dirigit al barri. El seu ús és privat, no respecte l’anterior patrimoni històric, i es prioritza l’interès privat enlloc de l’associatiu i social del barri.
- Cànem:
Antiga fàbica de filatures el Cànem, propietat de la família Godó. Aquesta fou una cedida entre 1939 i 1942 per a l’habilitació d’una presó de represió franquista. Per aquesta presó hi van passar més d’11.000 represaliats, dels quals 1.619 foren afusellats al Camp de la Bota.
- La Vanguardia:
Fàbrica històrica assentada al barri i en funcionament, amb l’urbanització del 22@ s’he deslocalitzat l’empresa traslladant i perdent lllocs de treball.
2. Doctor Trueta – Ciutat de Granada
- Can Gili Nou:
Can Gili Nou: L’any 2005 la promotora immobiliària Altabadia SL presenta el Pla de Millora Urbana per a Can Gili Nou. Els objectius eren tres: destinar el conjunt industrial a habitatge no convencional (lofts), esponjar el terreny per fer-hi un hotel i destinar el sòl restant a equipaments. El pla es va aprovar el març de 2005. L’any 2006 va ser inclòs en el Catàleg de Patrimoni Industrial del Poblenou com a Bé Cultural d’Interès Local. Les obres de reconversió s’han enllestit l’any 2010.
- Can Gili Vell:
Coneguda com la farinera “La Fama. El desembre del 2004 va ser aprovat per l’Ajuntament el “Pla de Millora Urbana de la Farinera La Fama”, on s’acorda destinar el conjunt fabril a habitatges no convencionals (lofts) majoritàriament. L’any 2006 va ser inclòs en el Catàleg de Patrimoni Industrial del Poblenou amb el nivell de protecció C. L’any 2008 va començar les obres de remodelació per reconvertir-lo en habitatges d’alt “standing”.
3. Ramón Turró – Badajoz
- Industries Waldés:
Fundada l’any 1924, la fàbrica està centrada en el disseny i l’elaboració de productes metàl•lics destinats a la indústria tèxtil. Funciona en règim de cooperativa industrial des del 1981. Està inclosa dins el catàleg de patrimoni industrial del 2006 com a Bé Cultural d’Interès Local. El Pla de Reforma Urbana, aprovat l’any 2007 preveu diversos edificis d’oficines al costat de la fàbrica, afectant de ple a Industrias Waldes.
4. Pujades – Badajoz
- Els Radicals:
El 2003 l’Ajuntament emeté un informe de valoració del recinte industrial on s’advocava per preservar únicament el tram de Badajoz 79, sobretot les façanes neoclassicistes i en suprimir-ho desplaçar els afegits posteriors i en completar el xamfrà cap el carrer Pujades. Projecte de l’empresa Estudios y Lofts, aprovat l’any 2005, de reconvertir Els Radicals en habitatge no convencional (lofts) i edificar un aparthotel adjacent. Acabat l’any 2010.
5. Pallars – Llacuna
- Can Culleres:
Coneguda com “Metales y platerias Ribera SA.” Originàriament ocupava dues illes i disposava d’un edifici d’oficines i d’un complex fabril. Fundada per Joaquim Ribera l’any 1912 i destinada a la fabricació de coberts de taula, d’aquí el seu nom. A la guerra civil la fàbrica ser col•lectivitzada i agregada a l’esforç bèl•lic de la República, produint beines de coure per a cartutxera. Acabada la guerra, continuà la producció fins a suspendre pagaments l’any 1985. Part del recinte fabril seria enderrocat per obrir un nou tram del carrer Llacuna i la resta ho seria l’any 2009.
- La Caixa – Hotel - CEIP Llacuna:
Substitució d’una antiga fàbrica per varis tipus d’equipaments, La Caixa Empreses, oficines privades, un Hotel 4*, i només un equipament d’us social (CEIP Llacuna.
- Ateneu Colon i Pere IV:
Amb l’obertura de Llacuna es derruí l’Ateneu Colon, un espai històric i d’ús social consolidat, i una entitat encara en trasllat constant i en espera d’una nova seu. L’obertura del carrer Llacuna però contrasta amb la mutilació vertebradora de Pere IV, antiga Carretera de Mataró, ara tallat pel Parc Central, perdent tota utilitat i sentit.
- Eix Llacuna:
Espai afectat pel PERI eix Llacuna, reforma de controvertida negociació, amb un resultat on la indústria immobiliària, cercant el lucre ha construït una façana de doble alçada.
6. Rambla Poblenou – Pallars
- Fuerzas Industriales:
Històrica fàbrica catalagoda com Patrimoni industrial B, però amb més de 20 anys d’abandonament. L’Ajuntament de Districte es va comprometre fa dos anys en projectar un equipament d’ús social, un Casal de Joves. En el PAD de 2015, no hi té constància, i a data de 2010 encara no està ni pressupostat.
7. Pallars – Marià Aguiló
- Can Felipa:
Coneguda popularment com “El Catex” i dedicada al sector tèxtil, l’edifici actual data del període 1920-30, tot i que va experimentar una rehabilitació important l’any 1991. La fàbrica fou desmantellada l’any 1981 i resta en desús. L’any 1991, Can Felipa reobrí com a equipament obert al barri, gràcies a la lluita del veïnat. Tant la fàbrica de pisos com els menjadors adjacents estan catalogats com a patrimoni industrial des del 2000 i 2006 respectivament.
- Marià Aguiló:
Carrer històric i vertebrador del barri on s’ubica el petit comerç. La unió amb c/Sant Joan de Malta feia del carrer, obert el 1854, el camí històric de Sant Martí cap a la platja. Actualment el traçat històric està tallat per la Diagonal.
- Els Federals:
Edifici ple de vida política, es construí per donar vida a “Els Federals” a principis del segle XX, nom amb el que seria conegut popularment. Edifici de corrent modernista abarrocat amb molta vida fins al final de la Guerra Civil, quan fou incautat i utilitzat com a seu de la Falage al Poblenou. Després de 30 anys d’abandonament ha estat okupat per realitzar-hi un Centre Social Okupat, La Teixidora.
8. Llull – Bilbao
- Can Saladrigas:
L’any 1998 el PERI de la Paperera tenia previst l’enderroc de Can Saladrigas, provocant la reacció del veïnat. L’objectiu era preservar la fàbrica i resoldre el dèficit d’equipaments públics. S’aconseguí l’any 1999 parar l’enderroc a l’últim moment i s’engegà un procés participatiu, per decidir-ne l’ús. En un primer moment l’Ajuntament hi intentà situar Barcelona Activa però s’aconseguí destinar-ho a un casal de gent gran, el centre d’imatgeria festiva i una biblioteca. Aquesta ultima, només s’aconseguí inaugurar a l’abril de 2009.
9. Bilbao – Amistat
- Apartaments turístics:
Un tipus d’equipament que no va dirigit a les poblenovines, al contrari, desnaturalitza el cor del barri, turistificant-lo i modificant els úsos de l’entorn.
10. Ateneu Popular Octubre (Amistat, 14)
Pica pica!
Mira també:
http://www.jovespoblenou.cat
http://www.poblenou.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat