Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
Relat de tortures i declaració del moviment proamnistia
Testimonis de tortura de les 9 persones detingudes en l'operació el 14 de setembre de 2010 contra l'esquerra abertzale a Euskal Herria.

Eneko Compains (Detingut a l'autobús que el portava de València a Iruñea):

Li han posat la bossa de camí a Madrid fins deixar-lo sense respiració. Tot el viatge l'ha
realitzat amb el cap cot en una postura molt incòmoda. Un cop a Madrid l'han tingut durant molt de temps en una habitació fosca, traient-lo d'allà sempre amb un antifaç.
El tracte psicològic rebut ha estat molt dur. Ha hagut de sentir amenaces contra els seus familiars, i s'han ficat a la seva vida personal. L'han cridat en nombroses ocasions i ha escoltat molts sorolls en el temps que ha estat incomunicat. En un moment donat, li han posat les mans enrere i l'han obligat a tocar un pal. Li han preguntat a veure si sabia per a què era el pal, i li han fregat l'anus amb ell, simulant violar-lo.
Li han posat la bossa al cap en nombroses ocasions, fins a deixar-lo sense respiració.
L'han obligat a realitzar exercicis físics i a estar en postures incòmodes. No l'han deixat dormir, i ha passat moltes hores de peu.
S'ha negat a fer la declaració policial, i després d'això l'actitud cap a ell s'ha relaxat.
Li ha explicat totes les tortures sofertes al metge forense. Li ha demanat a aquest l’Habeas Corpus per a si mateix i, posteriorment, a rebut la resposta de l'Audiència Nacional espanyola negant-li-ho, argumentant que no hi havien elements suficients per pensar que l’Eneko estava patint maltractaments. Cal tenir en compte que les tortures denunciades per l’Eneko consten en l'informe del metge forense, per tant, sí que hi havia elements.
Li ha dit al jutge que no respondrà les seves preguntes, ni tampoc les del fiscal. Tot i així, ha denunciat davant d’aquest que ha patit tortures. Al final de la declaració l’Eneko li ha dit el següent al jutge Grande Marlaska: “Estic segur que aviat les detencions d'aquest tipus seran coses del passat, perquè Euskal Herria va a recórrer el camí cap a la pau mitjançant el diàleg i la negociació política.”

Rosa Iriarte (detinguda a Iruñea):

Al cotxe, de camí a Madrid, li han posat la bossa al cap fins a deixar-la sense respiració.
Ha recorregut tot el viatge a Madrid amb el cap cot en una postura molt incòmoda.
Un cop a Madrid, l'han tinguda en una habitació durant molt de temps i totes les vegades que ha sortit d'allà ha estat amb un antifaç.
El tracte psicològic rebut ha estat molt dur. Ha rebut amenaces contra els seus familiars, i s'han ficat en la seva vida personal. L'han cridat en nombroses ocasions i ha escoltat molts sorolls en el temps que ha estat incomunicada.
Li han simulat descàrregues elèctriques.
L'han obligat a fer exercici físic i ha romandre en postures incòmodes.
Li han posat la bossa al cap fins a deixar-la sense respiració.
L'han obligat ha escoltar els interrogatoris que els feien a altres detinguts sota tortura.
Li han posat les mans contra la paret, i s'ha adonat que hi havia un pols blanc. En aquest
moment ha començat a notar que les mans se li dormien. Posteriorment li han posat la pols blanca als peus i ha notat que els pantalons li pesaven. La pols també li ha anat a les mans i al beure aigua, la pols de les mans ha entrat en contacte amb la boca, i se li han adormit.
Ha denunciat tortures davant del jutge, i li ha dit que la declaració policial ha estat realitzada sota tortura, i que ha estat obligada a dir tot allò pels Guàrdies Civils.

Joxe Aldasoro (detingut a Etxarri):

Un cop a Madrid, l'han tingut en una habitació fosca durant molt de temps, i cada vegada que el treien d'allà li posaven un antifaç.
El tracte psicològic rebut ha estat molt dur. Ha rebut amenaces contra els seus familiars, i s'han ficat en la seva vida personal. Li han cridat en nombroses ocasions i ha escoltat molts sorolls en el temps que ha estat incomunicat.
Li han posat la bossa al cap fins deixar-lo sense respiració.
L'han obligat a realitzar exercicis físics i a estar en postures incòmodes.
Ha denunciat les tortures sofertes davant el jutge.

Sandra Barrenetxea (detinguda a Bilbo):

Ha denunciat que dos dels quatre dies van ser molt durs.
L'han ficat en un vehicle de camí a Madrid, l'han assegut entre dos Guàrdies Civils i la
han despullada de cintura cap amunt. Entre amenaces i insults ha hagut de patir tocaments. Mentre anava al cotxe, entre cops i tocaments, un Guàrdia Civil li ha tret els pantalons mentre un altre feia força perquè obrís les cames. Mentrestant ella ha intentat mantenir les cames tancades. Aquesta situació s'ha repetit durant el viatge en nombroses ocasions.
Un cop a Madrid, l'han ficada en una habitació petita. Li han donat diversos cops i l'han
obligat a romandre en postures forçades. L'han obligat a ajupir-se i posar-se dreta i l'han
obligat a romandre en postures incòmodes. Ha estat obligada a romandre en calces. Li han tret la samarreta i novament ha patit tocaments.
L'han obligat a seure en una taula. Després de recolzar la part superior del cos a la taula li han llançat aigua freda a les cames, mentre li envoltaven el cul amb una corda, amenaçant amb violar-la.
Li han posat la bossa en més d'una ocasió, deixant-la diverses vegades sense respiració.
Han estat diverses les pressions psicològiques i les amenaces.
Li ha explicat tot el patit al metge forense i al jutge denunciant les tortures.

Urko Aierbe (detingut a Donostia):

Ha explicat que ha estat torturat durament durant el primer dia i que els dies posteriors han estat més tranquils. Un cop a Madrid, l'han tingut en una habitació fosca, posant-li una antifaç cada vegada que el treien d'allà. El tracte psicològic rebut ha estat molt dur. Ha rebut amenaces contra els seus familiars, i s'han ficat en la seva vida personal. L'han cridat en nombroses ocasions i ha escoltat molts sorolls en el temps que ha estat incomunicat.
L'han obligat a romandre en postures forçades i li han clavat diversos cops.
Li han posat la bossa al cap en dues ocasions.
Quan va ser detingut no tenia cap problema, i ara coixeja d'una cama.

Ugaitz Eliza (detingut a Donostia):

Un cop a Madrid l'han tingut durant molt de temps en una habitació fosca, i sempre que el treien d'allà li posaven un antifaç. El tracte psicològic rebut ha estat molt dur. Ha rebut amenaces contra els seus familiars, i s'han ficat en la seva vida personal. L'han cridat en nombroses ocasions i ha escoltat molts sorolls en el temps que ha estat incomunicat.
Li han posat la bossa al cap, deixant-lo sense respiració. Ha patit moltes sessions de bossa en poc temps. No recorda exactament quantes van ser les sessions, però assenyala que van ser més de 20. Li han apretat molt la bossa, i encara que no ha arribat a perdre el coneixement, sí que ha caigut a terra. L'han obligat a ajupir i posar-se dret mentre tenia la bossa al cap, i anaven estrenyent la bossa i donant-li cops al cap. En un moment, li han posat una tovallola al voltant de la bossa estrenyent-la més encara. Han estat diversos els cops, postures forçades, amenaces i insults.
En un altre moment l'han envoltat el cos amb goma escuma, l'han lligat les mans enrere, l'han posat la bossa al cap i els Guàrdia Civils se li han assegut a sobre. En un moment ha perdut la vista.
Li han mostrat la foto de la seva companya sentimental com si ella estigués detinguda, mitjançant un fotomuntatge.
Ha denunciat al jutge i al metge forense les tortures sofertes.

Egoitz Garmendia (detingut a Gasteiz):

Al cotxe, de camí ha Madrid, ha anat amb el cap cot durant tot el viatge, aquí han
començat els primers interrogatoris.
Un cop a Madrid, han començat els cops i les sessions de bossa. Li han posat la bossa al cap en més d'una ocasió i se l'han apretada fins deixar-lo sense respiració.
Li han donat cops amb una ampolla d'aigua, mentre tenia la bossa ajustada al cap.
Li han realitzat la bossa en moltes ocasions, cada dia, en tots els interrogatoris i fins a l’últim dia. En algunes ocasions que li han fet la bossa, ha tingut la boca tancada amb precinte.
L'han obligat a realitzar exercicis físics fins a l’extenuació quedant gairebé sense sentit extés a terr i l’han obligat a aixecar-se a puntades de peu.
L'han obligat a romandre en postures forçades.
Ha tingut els ulls tapats amb un antifaç.
L'han embolicat el cos amb una manta, i l'han lligat amb precinte. Després l'han embolicat amb un matalàs de goma escuma, l'han lligat les cames i se li han tirat a sobre tres guàrdies Civils: un saltant sobre els testicles, un altre al cap i un altre als peus. Han repetit aquest
mètode de tortura en moltes ocasions i Egoitz ha perdut el coneixement en moltes ocasions. En algunes ocasions en què li han tret la bossa, l'han llançat aigua a la boca, deixant-lo sense respiració.
En portar-lo al calabós, l'han amarat d'aigua de dalt a baix, havent de romandre amb la
roba mullada. Ha hagut de romandre amb una manta, mentre s'eixugava la roba.
L'han despullat i han simulat de violar-lo posant-li un pal a l'anus.
Li han donat cops en els testicles.
Els interrogatoris i les sessions de tortura s'han allargat fins a l'últim dia.
L'advocat d'ofici de l’Egoitz (també va ser advocat de dos detinguts), ha mostrat la seva queixa al voltant de la declaració policial. Ha comentat que els detinguts no han tingut temps de respondre i ha afegit que els interrogatoris estaven molt preparats. També ha assenyalat que no ha pogut veure als seus clients, i que no ha tingut oportunitat de veure els informes policials.
L’Egoitz s'ha negat a respondre a les preguntes del jutge. L'advocat d'ofici li ha preguntat si estaria disposat a contestar les seves preguntes, responent a aquest que ho decidirà segons les preguntes. Li ha realitzat preguntes sobre el tracte i li ha preguntat si ha realitzat la declaració policial de forma voluntària. L’Egoitz li ha respost que ha estat una declaració forçada i li ha narrat les tortures sofertes. L’Egoitz ha denunciat les tortures que ha patit davant el jutge i davant el metge forense.

Aniaiz Ariznabarreta (detinguda a Noja):

Les tortures realitzades a Aniaiz també comencen en el camí a Madrid. La han posada entre dos Guàrdies Civils, l'han tinguda emmanillada i ha rebut molts insults.
En el viatge l'han despullat de cintura cap amunt, i li han realitzat tocaments als pits mentre patia insults sexistes.
Les dures sessions de tortura han començat el primer dia.
Li han embolicat el cos amb una manta, i posteriorment amb goma escuma. L'han tinguda asseguda mentre tenia un Guàrdia Civil a sobre i cinc al voltant que la insultaven i l’amenaçaven.
Li han practicat la bossa una i altra vegada, i ha tingut llargues sessions d'interrogatoris.
Li han apretat la bossa en moltes ocasions.
Cada dia ha sofert interrogatoris i tortures fins a l'últim dia.
L'han tinguda amb un antifaç, ha rebut molts cops, i també amenaces i pressions.
L'han obligada a fer exercicis físics.
L'han despullat en els interrogatoris, li han realitzat tocaments als pits mentre li
posaven la bossa al cap.
Les tortures s'han allargat fins a l'últim dia, i han estat especialment dures en l'últim dia.
L'han despullada de dalt a baix, i els Guàrdia Civils li han realitzat tocaments als pits
i a la vagina.
Ha denunciat davant el metge forense i el jutge les tortures sofertes.

Erika Bilbao (detinguda a Erandio):

Un cop a Madrid l'han tinguda en una habitació fosca durant molt de temps, i li han col•locatun antifaç cada vegada que la treien d'allà.
El tracte psicològic rebut ha estat molt dur. Ha rebut amenaces contra els seus familiars, i s'hanficat en la seva vida personal. L'han cridada en nombroses ocasions i ha escoltat molts sorolls en el temps que ha estat incomunicada.
Li han donat cops i l'han obligada a romandre en postures forçades.
Diverses vegades li han posat la bossa al cap fins deixar-la sense respiració.
L'han amenaçada amb aplicar-li elèctrodes.
Ha denunciat davant el jutge les tortures sofertes.

LECTURA DEL MOVIMENT PRO AMNISTIA D’EUSKALHERRIA:

Estem convençuts que les tortures sofertes pels nou militants independentistes han estat
decidides i dissenyades desde el ministeri d'interior espanyol. Al seu torn tenim clar que l'haver aplicat tortures tan salvatges en aquests moments, també ha estat una decisió política. El govern espanyol va anunciar repressió davant la nova fase que s'està obrint a Euskal Herria i ha posat una gran dosi de violència a pocs dies del gest de distensió d'ETA.
El Govern espanyol vol influir en el procés polític que està en marxa a Euskal Herria
mitjançant aquestes detencions i duríssimes tortures. El Govern espanyol ha volgut mostrar que segueix apostant per la repressió cega. Ha enviat un missatge clar a Euskal Herria amb aquestes detencions i amb la utilització de la tortura. Aquest missatge anuncia repressió, presó, dispersió, i política penitenciària extrema. Juntament amb això pretenen difondre la por entre les persones que conformen l'Esquerra Abertzale, ja que en aquests moments, són centenars els i les militants polítiques reflectides a la diana d'aquest tipus d'operacions policials.
En els interrogatoris realitzats als i les detingudes, han sortit una i altra vegada preguntes al voltant de la situació política d'Euskal Herria, així com preguntes sobre la situació interna de l'esquerra abertzale. Això mostra el nerviosisme que té el Govern espanyol davant el procés polític que està en marxa a Euskal Herria. En aquest poble s'estan donant moviments polítics de profunditat i el Govern espanyol té por de les noves iniciatives polítiques que s'estan donant.
La prohibició dictada sobre l'àmplia manifestació convocada per a 11 de setembre per diversos agents polítics, sindicals i socials d'Euskal Herria és una altra clara prova d'això.
Amb l'última operació policial, el Govern espanyol ha trepitjat drets humans bàsics,
torturant salvatgement als i les detingudes. A més d'això ha demostrat que a Euskal Herria, el fer un treball polític es castiga amb tortura, presó i dispersió.
La tortura s'utilitza amb objectius polítics contra militants polítics bascos i basques. El Govern espanyol decideix utilitzar la tortura, les forces de seguretat espanyoles són les que utilitzen la tortura a la pràctica, l'Audiència Nacional espanyola considera com a proves declaracions realitzades sota tortura, per empresonar ciutadans i ciutadanes. El silenci dels principals mitjans de comunicació i institucions possibilita que es donin nous casos de tortura, ja que converteixen la tortura en una realitat oculta.
Com hem vist en aquesta ocasió, aconsegueixen informació política mitjançant la tortura, difonen el seu missatge polític mitjançant la tortura i persegueixen difondre la por mitjançant la tortura.
Davant d'aquests últims i greus casos de tortura, el Moviment Pro Amnistia d'Euskal Herria vol exigir actituds clares. Realitzem una crida a les institucions polítiques, partits polítics, sindicats, l'Ararteko (defensor del poble basc) i als agents socials que prenguin compromisos clars davant aquesta salvatjada.
Volem oferir el nostre suport i solidaritat a les nou persones detingudes i als seus familiars.
A Euskal Herria, a 20 setembre 2010

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
Algú els ha disparat un tret al clatell? cap bomba als baixos dels seus vehicles?
Em sembla que no, justament el que fan els seus amics de la ETA o sigui que es podem donar per ben pagats aquest fatxendes
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
per molt amics d`etarres assassins que siguin la tortura no es pot justificar en un estat "democràtic" i la GC i les altres policies fa molt que fan el que els hi dona la gana sense control... primer van aquest i potser un dia seràs tu Jofre
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
Precissament, els trets a la nuca i les bombes als baixos parteixen de situacions així. O tots aquests policies i guàrdies civils covards i malalts que disfruten amb la tortura es mereixen una medalla?
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
Pel desgraciat del Jofre: Fatxenda vol dir ser vanitós, ostentós, presumptuós... i no pas el sentit de persona feixista que t'ho volies donar.
El dia que a tu et et violin i et torturin ja en parlarem, mosso de merda.
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
XpompetesfabraX t´has begut l´enteniment noi? deixa les drogues que no som gens bones...mosso de merda??
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
Soy un refugiado político en Barcelona por no compartir las ideas de los fascistas de Euskadi y su entorno abertzale, aún hay gentucilla que se rasgan las vestiduras por denuncias falsas que son sobradamente conocidas y figuran en el manual de respuesta de estos fascistas, que tocaron a las mujeres, pero las habeis visto si eran típicas TROLLS, no hay quien se lo crea
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
És clar, és clar, i jo sóc el papa benet XVI.

I lo de l'aïllament en la llei antiterrorista no és per torturar-los, és per fer bonic.
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
20 set 2010
La estrategia de denunciar torturas por sistema desacredita y/o resta credibilidad a que hayan sido torturados. Si a algun madero se le ha escapado una ostia -muy creible-, mala suerte... ¡peor les sentaria un tiro en la nuca o una bomba en las tripas!
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
21 set 2010
La estrategia es decir que existe una estrategia, so listillo. Como dices, es muy creíble que "a algún madero se le escape una ostia", pero para tí eso es sólo "mala suerte" y no malos tratos.
¿No te parece que te repites un poco con lo del "tiro en la nuca y la bomba en las tripas"?. Si es que sois tan cortos que os delatáis vosotros solitos.
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
21 set 2010
refugiado diu... lu que ens faltava, no en teníem prou espanyols per aquí campant com per que vinguin "refugiados" d'aquests.

Una abraçada a Euskal Herria i a tots els pobles en lluita contra la colonització nacional.
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
21 set 2010
Arriba España! Una, grande y libre!

PNSOE http://www.pnsoe.es
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
21 set 2010
Ojala os tuviera delante, os haría esto con una gran sonrisa en la cara:
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
21 set 2010
poca feina teniu els mossos per anar deixant missatges per aquí...
stop tortures!
Re: Relat de tortures dels 9 detinguts en l'última operació policial a Euskal Herria
22 set 2010
La tortura es un acte injustificable fins i tot en una guerra. No i a motiu justificable per cometre l´acte mes sàdic i malaltís que pot cometre un ésser humà.
Amnistia internacional i altres organismes internacionals han denunciat l´estat espanyol més d´un cop per tortures i maltractaments a les comisaries.
Pel Jofre: un estat que permet la torura, la permet contra militants d´organitzacions armades, i contra militants d´organitzacions no armades. I sino recorda que passava amb moltes persones durant el franquisme, i suposu que no cal que et recordi perque està el rei on està, que es l´audència nacional, o d´on provenen les pràctiques dels cossos policials de l´estat, en definitiva: la joia mes gran de la democràcia espanyola: la transició anti-democràtica.
Per acabar dir que no crec que la lluita armada sigui el camí, però el que està clar es que el que passa a EH es un cas d´acció-reacció entre l´estat i la lluita armada, i l´arrel d´això es la negació del dret a decidir del poble basc, així de simple.
I ara si que acabo dient que una persona que tortura ha d´estar malalta, perque disparar es un segon, torturar son 72 hores, per collons els torturadors han de disfrutar, i crec en l´ésser humà i per tan he de creure que estàn malalts, i per tan pateixo també no només pels detinguts sino també per la seva dona i els seus fills( diuen que normalment les persones ens enduem la feina a casa, prefereixo no pensar les pallisses que els i foten la policia a la seva dona i els seus fills...)
JUSTICIA, PAU I LLIBERTAT
Sindicato Sindicat