Imprès des de Indymedia Barcelona : https://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
La Residència d'Estudiants, 100% Opus Dei franquista
12 set 2010
Han començat els actes commemoratius del Centenari de la Residència d'Estudiants. Els meus pitjors auguris s'han complert.
portada_0270_2009.jpg
Ahir, 9 de setembre es va inaugurar una exposició al Palau Robert de Barcelona de la Generalitat amb el tendenciós i excloent títol "100% Residència d'Estudiants 1910-2010"

Van acudir les personalitats de la Generalitat (ja que participa en aquesta Exposició) com el seu president, així com la directora de la Residència, Alicia Gómez-Navarro, i el Comissari de l'Exposició, José García Velasco, membre honorari del Patronat de la Residència de Estudiants, i el seu director durant 20 anys.

Llegeixo àvidament el fullet explicatiu que ha sortit a Internet de 52 pàgines, la meitat del text en català i l'altra en català., Amb nombroses fotografies.
I clar trobo el que buscava, a la pàgina 48: "... En acabar la guerra, el bàndol franquista ja havia decretat la dissolució de la JAE i els seus centres". El mateix text en català a la pàgina 33.

Encara que aquesta lloc de manera sibil.lina, s'entén perfectament que fa a la dissolució de la JAE pel decret franquista il.legal de maig de 1938. Sinó hauria d'haver posat "en finalitzar la guerra, el bàndol franquista va dissoldre a la JAE"

He repetit infinitat de vegades en els meus articles i llibre, que aquesta JAE (Junta per a Ampliació d'Estudis) va funcionar fins l'1 d'abril de 1939. Sabem amb tot aquest assumpte que el tema és no obrir la possibilitat de qüestionar la legalitat franquista, actualment en vigor, ja que podria arribar a qüestionar la legalitat de la Constitució de 1978 i la Transició.

Vaig a posar algunes de les frases que he trobat en els llibres que sobre la JAE han sortit des de 1977 fins al 2010, i on o bé apareix la data final de la JAE incorrecta (és a dir posa 1936 o 37 -38 quan ha de posar 1939), o donen per legal dit decret franquista del 19 maig 1938 dissolent a la JAE. En ambdós casos es produeix un atac a l'honor del meu avi, l'eminent cardiòleg Dr Luis Calandre Ibáñez, que va ser nomenat delegat de la JAE pel govern legítim a l'octubre de 1938. Segurament hi ha més llibres que se m'escapen, però amb això n'hi ha prou.

Cronologia d'una infàmia i una falsedat històrica

1 .- "Els orígens culturals de la JAE (1907-1936)": Francisco Laporta. Alfonso Ruiz, Virgili Zapatero, Javier Solana, Teresa Rodríguez de Lecea, Fundació Juan March, inèdit., Madrid 1977.

2 .- "Creada el 1907 i dissolta el 1938, la JAE ha estat la institució que més èxits ha aconseguit en tota la història d'Espanya ...": Tapes de darrere dels 2 volums: 1907-1987, La JAE, 80 Anys després , coordinador Sánchez Ron., CSIC, Madrid, 1988.

3 .- "El Decret de 19 maig 1938 traspassava a l'Institut d'Espanya ia les Universitats els serveis de la JAE a la qual venia a substituir": Luis Enrique Otero Carbajal (dir), La Destrucció de la Ciència a Espanya, editorial Complutense, Madrid, 2006, pp. 66.

4 .- José María López Sánchez, "Heterodoxos espanyols. El Centre d'Estudis Històrics 1910-1936, Madrid, Marcial Pons-CSIC, 2006

5 - "1938: el 20 de maig es publica al BOE el Decret de 19 de maig del Govern de Burgos pel qual es crea l'Institut d'Espanya i es dissol la JAE" i "... Amb semblants idees, no sorprèn que les forces "nacionals" es van afanyar a dissoldre la JAE. Ho van fer de fet, abans que acabés la guerra, el 19 maig 1938 ... val la pena recordar aquell decret ... ".: Dues de Sánchez Ron: El Laboratori d'Espanya, la JAE-1907-1939. Edita Ministeri d'Educació i Ciència i Ministeri de Cultura, Madrid, 2007., Pp39, pp122.

6 .- "La JAE va ser suprimida a la fi de la guerra civil ..." "El 19 de maig de 1938 el govern de Burgos havia ja dissolt a la JAE al mateix temps que creava l'Institut d'Espanya". "Acabada la guerra, i ja dissolta en part per un decret franquista de 1938, la Dictadura va liquidar a la JAE, així com a les institucions que depenien d'ella ...." José Fina Gómez Mendoza (dir), Mercedes Cabrera Calvo Sotelo, la JAEI i els acadèmics de la Història, Reial Acadèmia de la Història, Madrid, 2008 PP28, pp29, pp. 218.

7 .- "... proveïts de semblants idees, no és sorprenent que les forces" nacionals "es van afanyar a dissoldre la JAE el que van fer de fet abans que acabés la guerra ... aprofitant un decret del 19 maig 1938 signat per Franco "" Cronologia: Es publica al BOE el decret de 19 de maig pel qual el govern de Burgos dissol a la JAE i crea l'Institut d'Espanya ", Josep Fontana i Ramón Villares (dir), Sánchez Ron, Història d'Espanya , volum 11, edita Crítica, Barcelona, 2008, pp. 501, pp. 560

8 .- "... Entre 1938 i 1939 es dissol la JAE ...": Ritama Muñoz Rojas. El Col.legi estudi, una aventura pedagògica a l'Espanya de la postguerra, edita Fundació Estudi, Ministeri de Cultura (SECC), Madrid, 2009, pp. 183.

9 .- "... En la que es basarà la legislació franquista per liquidar la JAE entre 1938 i 1939 ... i crear finalment el CSIC ..." ja que del conjunt dels pensionats per la JAE entre 1908-1936 ... "" .. . En el context de la guerra, un decret de 1938 va dissoldre a la JAE, i el 1939, el nou estat franquista va iniciar un procés de depuració .... "Sandra Rebok (editora científica), José García Velasco, Marició Janué. Traspassar fronteres, un segle d'intercanvi científic entre Espanya i Alemanya. Edita CSIC-DAAD, Madrid, 2010, pp151, pp173, pp. 189.

Finalment, el la pàgina web del CSIC, després d'anys de lluita, vaig aconseguir que en un dels seus apartats de la Història posessin el de l'any 1939, però realment va quedar incoherent:

Mentre en l'apartat de Antecedents posen "en plena guerra civil espanyola, el 19 de maig de 1938, el govern franquista va decretar el cessament de de les activitats de la JAE, però la Junta va mantenir una delegació a València ... que posteriorment es va traslladar a Barcelona . A l'octubre d'aquell mateix any Tomás Navarro Tomás, va nomenar Subdelegat de la JAE a Madrid a Luis Calandre, director de l'Hospital instal.lat a la Residència d'Estudiants ... "

Mentre en el període de Transició, en el mateix apartat d'Història posa "El 1938, la Junta tècnica d'Estat va donar pas a un Govern que va afrontar la tasca de crear un nou Estat ... la principal articulació en el camp de la recerca aquesta continguda en el decret de 19 de maig de 1938, conferint a l'Institut d'Espanya la direcció de la cultura i investigació ... "

En contraposició a tot això, hi ha ja bastants llibres que proven tot el contrari. Que la JAE va estar funcionant tota la guerra civil fins al final, 1 d'abril de 1939, quan va ser la II República derrotada.

Podem citar el del Dr Rafael González Santander "L'escola histològica espanyola, VII tom, l'Institut Cajal en Guerra", editat per Cersa el 2005, el coordinat pel Dr Marset Campos "metges murcians de l'escola histològica espanyola" editat per la Universitat de Múrcia, 2008., el meu, Cristina Calandre. "El Dr Luis Calandre Ibáñez, de la JAE l'Exili interior" edita Silente memòria històrica, 2008., la Tesi pel Dr José Manuel Sebastián, "Luis Calandre Ibáñez , la seva vida i obra ", Universitat de Múrcia, 2010 i finalment el llibre coordinat per Ernesto Caballero i M ª Carmen Azcuénaga" La JAE, Història dels seus centres i protagonistes (1907-1939), edita Trea, i Associació Nacional d'Estudiants i investigadors segle XXI, 2010.

A més força articles que incideixen en aquest tema, com el que tracta el funcionament del Seminari Matemàtic durant la guerra civil, o el del Centre d'Estudis Històrics durant la guerra civil, etc ... I tot això basat tant els llibres com els articles en els centenars de documents que hi ha en els diferents arxius, però especialment en l'arxiu sobre la JAE que custodia la Residència d'Estudiants, des de 1990, i que de Barcelona té almenys 300. Anteriorment es trobava al CSIC i en l'Arxiu d'Alcalá de Henares (Ministeri de Cultura). En alguns casos, han estat publicats en la Gaceta de la República, la qual cosa facilita encara més la cerca, no havent cap excusa per no tenir coneixement d'aquesta informació sobre la JAE, disponible fa moltíssims anys.

Sembla més aviat que el problema és ideològic., I això que hi va haver un moment de sinceritat, en què la Ministra d'Educació i Ciència, Mercedes Cabrera Calvo Sotelo va escriure "... La guerra civil pràcticament va paralitzar l'activitat científica al nostre país. Tot i això els responsables de la JAE en territori republicà van seguir treballant a Madrid, València i Barcelona, mantenint viu l'esperit de la institució (Temps de Recerca, JAE-CSIC cent anys de ciència a Espanya, editat pel CSIC, Ministeri d'Educació i Ciència, 2007) Es veu que després els del CSIC es van penedir i van canviar el discurs, no sigui que perillés la exemplar transició a la monarquia ...

Que es doni per bona la dissolució franquista de la JAE per la Generalitat, en col.laborar en aquesta exposició i publicació, és el que més em sorprèn, perquè creia que més bé els interessaria el contrari, ja que això els afavoriria per les qüestions del seu federalisme i independentisme, ja que en qüestionar la legalitat de la Constitució monàrquica, en el cas de no donar per vàlid aquest decret de dissolució, els obria el camí a modificar la Constitució joancarlista, que aquesta impedint avançar en la seva Estatut. Ha de tractar-se dels laberints de la política que no arribo a comprendre.

Advertir l'altre dia a l'encarregat de la Generalitat al Palau Robert que no estava d'acord en alguns dels continguts d'aquesta Exposició, i això va ser el que em va contestar l'1 de setembre, el Sr Tomàs Puntí:

"Senyora Calandre: El Palau Robert acollirà efectivament l'esmentada exposició sobre la Residència d'Estudiants, però ha estat la Residència la que ha elaborat el guió expositiu. Li fem arribar el seu comentari "

Hauria el govern català tenir una actitud una mica més solidària amb la JAE, i la seva veritable història, inclosa la de la Residència, i especialment el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, ja que ha de recordar que quan es va traslladar la JAE a Barcelona, seguint el Govern republicà, a finals de novembre de l'any 1937, van ser nomenats vocals Pompeu Fabra, president de l'Institut d'Estudis Catalans, Antonio Trias, Joaquim Xirau, i Carlos Riba.

Així en la Gaceta de la República del 22 novembre 1937 publica una ordre ministerial, signada pel sotssecretari d'Instrucció Pública, Wenceslao Roces que diu ¨

"... Per a intensificar la política cultura, encaminada a aconseguir la més perfecta compenetració entre els valors més autèntics representatius de la cultura catalana .... S'integra a la Comissió Delegada al senyor Pompeu Fabra, president de l'Institut d'Estudis Catalans i del Patronat de la Universitat Autònoma de Barcelona ... "

Tots ells en fraternal unió amb la JAE i compromesos amb la República, col.laborar i van seguir treballant, encara en aquestes dramàtiques circumstàncies., Fins a la caiguda de la república l'abril de 1939. En aquells dies el Subdelegat a Madrid de la JAE era el meu avi el Dr Calandre.

És clar que de tot això no es parla en aquesta Exposició, almenys en el que el fullet explicatiu diu, ni que Eugeni d'Ors, al qual se cita diverses vegades, va ser l'encarregat de la depuració dels seus companys de la JAE, des del seu càrrec de secretari perpetu a l'Institut d'Espanya, sent molt estricte.

Si com posen els organitzadors de l'Exposició es pretén amb la refundació de la Residència a partir de 1986 "Recuperar i difondre la memòria intel.lectual de la Residència, que és també la de la JAE, la de la ILE i altres centres afins, com el Institut d'Estudis Catalans i que forma part de l'esplendor cultural que va marcar el període anterior a la guerra civil "

Pregunto Per què han destruït el recinte històric de la ILE i el Refugi antiaeri que aquesta sota de la Residència d'Estudiants, i amb això el patrimoni històric d'aquestes institucions, les mateixes persones que ara en aquesta Exposició defensen la recuperació de la memòria de aquesta JAE-ILE?

Què entenen ells per memòria intel lectual?

Davant d'aquesta contradicció, nosaltres, els que formem la Plataforma en defensa de la JAE-ILE preferim que dimiteixin.
Mira també:
http://www.loquesomos.org
http://www.loquesomos.org/plataformaendefensadelajaeylaile/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La Residència d'Estudiants, 100% Opus Dei franquista
13 set 2010
gracies per aportar un contrapunt.

Quan em passi pel Palau Robert contrastaré.

I és que al Palau Robert sempré sol haver-hi la veritat més oficial, ...
Sindicato Sindicat