Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
Els eixos del programa seran l’anticapitalisme i la defensa dels drets nacionals del poble català. I l’ecologisme, el feminisme, l’antiracisme i l’internacionalisme.
4976063789_08c2c33759.jpg
Avui s’ha presentat en roda de premsa la candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista catalana a les eleccions al Parlament de Catalunya, Des de baix, formada per diferents organitzacions anticapitalistes i activistes de moviments socials.

Des de baix neix impulsada per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Corrent Roig i Lluita Internacionalista, i per varis activistes de moviments socials. La roda de premsa ha estat realitzada per Josep Bel, sindicalista i membre del comitè d’empresa deTelefònica a Barcelona, Josep Lluís del Alcazar, mestre i sindicalista de l’ensenyament i Esther Vivas, activista de moviments socials.

A la roda de premsa s’han explicat els objectius de la candidatura, les seves línies mestres, el nom de la mateixa i s’ha donat a conèixer els suports amb els què compta .

Objectius i propostes de la candidatura

Els objectius de la candidatura i els eixos del seu programa es troben al seu manifest fundacional. El manifest és un manifest provisional, d’un projecte obert i en construcció, que espera anar enriquint les seves reflexions amb noves aportacions dels diferents activistes i col.lectius que es vagin incorporant al projecte.

El manifest assenyala que en un context com l’actual ha quedat ben clar que els partits que conformen el govern de la Generalitat s’han mostrat totalment inservibles per a transformar la societat i millorar les condicions de vida de la població. La seva és una política al servei dels interessos del capital, socialment injusta, insolidària, destructora del territori i supeditada a la Constitució espanyola.

I afirma que l’objectiu de la candidatura és oferir una veu diferent a les eleccions al Parlament, amb un programa anticapitalista i defensor del drets nacionals del poble de Catalunya i la plena sobirania. I amb un programa ecologista, feminista, antirracista i internacionalista.

Com ha explicat Esther Vivas, Des de baix vol oferir un projecte alternatiu tant al de la fallida esquerra governant com al sobiranisme de dretes que encaren algunes de les noves opcions que es presenten. I parteix de la convicció que la solució als problemes actuals només pot venir de la mà d’una resposta d’esquerres, mobilitzadora i solidària.

No ens podem quedar de braços creuats. Des de baix busca trencar amb la resignació i fer un pas endavant en un moment on cal atrevir-se i no quedar-se amb allò vell i treballar per construir allò nou.

L’objectiu de la llista és ser una veu que plantegi propostes i idees en ruptura amb l’actual ordre de coses, diferents de la dels partits convencionals majoritaris i de les noves alternatives de dretes en auge.

El nom Des de baix indica la voluntat d’impulsar un projecte unitari i obert al que s’espera seguir incorporant noves voluntats, persones i col.lectius, en les pròximes setmanes.

La candidatura realitzarà en les properes setmanes una activitat de divulgació i presentació del nou projecte pels pobles i barris de Catalunya amb l’objectiu d’anar sumant noves adhesions i suports.

Perquè ara una candidatura?

Des de baix parteix de la conviccció que per fer front als intents que la crisi la paguem tots i totes cal la mobilització continuada i sostinguda de la població i organitzar la resistència social. Però també és necessari avançar en la construcció d’una alternativa en el terreny polític i plantar cara als partits parlamentaris que s’han adaptat als interessos empresarials.

Josep Lluis del Alcazar ha recordat que les eleccions del proper 28 de novembre tindran lloc en una cojuntura molt particular marcat pel fracà de dues legislatures de govern d’esquerres, per l’impacte de la crisi econòmica i social, la Vaga General del proper 29 de setembre i pel fracàs de la reforma de l’estatut i per la gran manifestació del passat 10 de juliol. Sense oblidar la visita del Papa de Roma pocs dies abans de les eleccions!

En aquest escenari Des de baix vol ser un primer pas per anar aplegant forces i contribuint, des de la modèstia, a anar construint una alternativa.

Qui dóna suport a la candidatura?

La candidatura és el resultat de l’acord entre diverses organitzacions com Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Corrent Roig i Lluita Internacionalista. També l’organització En Lluita ha anunciat que demanarà el vot per aquesta candidatura. La candidatura Des de baix compta també amb el suport d’un ampli de nombre d’activistes de moviments socials, sindicalistes, ecologistes, etc. Molts d’aquests activistes van firmar el manifest Movem fitxa!Volem una candidatura anticapitalista al Parlament impulsat des de la primavera passada per Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i que ha rebut més de 560 adhesions de persones lligades als moviments socials.

Josep Bel ha explicat que Des de baix és un projecte en construcció obert a tots aquells activistes i persones que vulguin impulsar un projecte anticapitalista i defensor dels drets nacionals. Un projecte ecologista, feminista, antiracista i internacionalista. És un projecte obert, amb ganes de seguir incorporant noves persones i col.lectius i que intenta construir un altre tipus d’esquerra, formada per persones de moviments i lluites socials i allunyada de la professionalització de la política.

Una llista formada per activistes socials

A la roda de premsa s’ha expicat el perfil general que tindrà la llista i s’ha donat a conèixer la cap de llista per Barcelona i candidata a la presidència de la Generalitat, Esther Vivas, nascuda a Sabadell, resident a Barcelona i de 34 anys. Vivas treballa a la Xarxa de Consum Solidari i és activista en diversos moviments socials, en particular el moviment antiglobalització, el moviment ecologista i el moviment de cooperatives de consum agroecològic i per la sobirania alimentaria. És autora de varis llibres i publicacions sobre moviments socials.

Junt amb el nom de la candidata i cap de llista per Barcelona s’han donat a conèixer alguns altres noms d’activistes i sindicalistes que aniran a la llista, en un lloc encara per concretar. Properament es donaran a conèixer els deu primers integrants de la llista per Barcelona i els caps de llista i les primeres places de Girona, Lleida i Tarragona. La candidatura estarà formada per activistes de moviments socials i no per polítics professionals, ja que la lluita contra la professionalització de la política és un dels valors de la candidatura. Aquesta estarà integrada per membres de les organitzacions impulsores i per activistes independents.

Es coneixen ja els noms d’algunes de les persones que aniran a la llista (en un lloc encara per concretar) i que, juntament amb moltes d’altres, donaran rostre a aquest projecte col.lectiu. L’objectiu és elaborar una llista amb persones de diferents lluites socials, que pugui ser un reflex de les principals mobilitzacions que tenen lloc a Catalunya.

Entre els activistes que estaran a la llista (amb un ordre per concretar i junt amb moltes més persones els noms dels quals s’aniran anunciant més endavant) hi ha confirmats:

Josep Bel, membre del comitè d’empresa de Telefònica a Barcelona i del sindicat Cobas; Rocio Varela, expresidenta del comitè d’empresa de l’Hotel Juan Carlos I; Salvador Duran, secretari general del Sindicat Ferroviari de Catalunya; Josep Lluís del Alcazar, mestre i delegat sindical de professorat de l’ensenyament públic no universitari de la Generalitat; Joan Fradera, mestre de professió i membre fundador de la Plataforma pel Dret a Decidir i de la seva junta directiva fins l’any 2009 i actualment membre de l’organització de les consultes sobiranistes; Isabel Benítez, activista estudiantil de la UAB en el moviment en defensa de la Universitat Pública i a les mobilitzacions d’estudiants contra Bolonya; Sandra Ezquerra, activista feminista del moviment favorable a l’avortament; Cristina Mas, periodista, activista en campanyes de solidaritat internacional amb Palestina; Román Rustichelli, membre del Comitè d’Empresa de TMB i activista del Comitè de Descansos; Jorge Sánchez, activista veïnal de Ciutat Vella a Barcelona i del movimenr contra l’especulació immobiliària i activista del moviment de solidaritat amb Palestina; Núria Campanera, activista estudiantil en la lluita en defensa de l’ensenyament públic i a les mobilitzacions d’estudiants de secundària contra la LEC; Marga Olalla Marfil, delegada sindical dels treballadors de l’Ajuntament de Barcelona; Luca Gómez-Pintado, sindicalista a l’aeroport de Barcelona (AENA); Guillerma Silva, membre del Comitè d’Empresa de Magneti-Marelli; Maria Esther del Alcázar, delegada sindical de professorat de l’ensenyament públic no universitari de la Generalitat.
Mira també:
http://www.desdebaix.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
qunates candidatures independentistes es presenten així? sembla k això és un merder!!
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
Ems embla que no t'enteres niñatu/a, no és uan candidatura independentista i no crec que ni els neocons del laporta o el carretero pugnin per aquest vot...
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
Per què no s'informa a quins sindicats pertanyen alguns candidats-candidates? Això ens donaria una idea de si són moviments socials o "moviments professionals" que no han aconseguit plaça en altres candidatures.
Em temo, que tant sindicalista, és símptoma d'un transvasament de l'espai sindical que elles i ells mateixos han esgotat, a l'espai polític on la corrupció generalitzada, encara és aceptada.
Coneixent de quins sindicats provenen, es podria entendre si són "vividors del conte" professionals o són de les que han combatut la corrupció i la complicitat sindical amb la patronal.
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
Jo una vegada vaig anar a una manifestació contra la guerra de l'Iraq i vaig estar afiliat 2 mesos a un sindicat perquè l'empresa tenia un conflicte, per tant, també sóc activista-sindicalista i m'ofereixo com candidat "honoris causa".
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
També podeu anar a la manifestació el dissabte a les 17:00 a urquinaona
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
A veure si els de la CUP en prenen nota. Si tu no hi vas, ells si que ho fan. I no passa res... No és cap tragèdia, però si badeu no us quedarà espai polític ni per anar a cagar a la via
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
10 set 2010
El pastís, si no agafes el teu tall, s'el mengen els altres, o sigui, que si no entres en el joc de la corrupció política, et quedes amb molta dignitat, però sense la part de pastís.
Ximplet l'últim!
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
11 set 2010
Home, defensar la PLENA sobirania és defensar la independènia, perquè un estat federal i confederal no ewts plenament sobirà. Així que o menteixen o sí que estan per la independència, com cada vegada més sectors del nostre poble.
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
11 set 2010
I que ens importa a la resta el que penseu tu i els del teu poble (encara que sigui una capital de comarca)
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
11 set 2010
A mi la veritat em comença a cansar tan de política basada en "lo malos que són los cocos", que és veritat, però crec que el primer són les persones i, si hi ha persones que tenen àmplia formació política i notòria executiva militant o d lideratge, doncs hi confio plenament. En tot cas, ja els jutjarem per la seva actuació si es dóna el cas, però sempre és més fàcil criticar, no? A mi el que em sap greu és que no sigui una candidatura més àmplia, però és comprensible donades les circumstàncies. salut i enhorabona!
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
11 set 2010
"...si hi ha persones que tenen àmplia formació política i notòria executiva militant o d lideratge...", donç poden fer lo mateix qu'han fet fins ara, la pau social "en temps de crisis".
En tot cas els tenim encara que jutjar pel que ja han fet i no pel que puguin fer..., péro si aixó no es fa, no tenim perque confiar en ells.
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
11 set 2010
Pq ha de ser tan difícil l'entesa entre models tan diferents, però que tenen tant en comú, com el PCPC o Crida per la Terra? Molta sort
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
12 set 2010
Llegeix bé la noticia i veuràs que sí surten els sindicats empanat. Què facil és criticar des de la ignorància... La gent dels sindicats que està a la candidatura es la penya que ha estat batallant des de fa 4 anys des de la xarxa contra els tancaments d'empreses i la precarietat, o penya del comitè de descansos de la vaga dels autobuseros, entre altres... (i si vols saber més, t'informes, i no critiquis sense tenir-ne ni idea...). Deixant de banda aquest tema, la meva opinió és que és una pena que no s'ajuntin Des de baix i la CUP... crec que tindrien moltes coses a sumar... Igualment ànims i força!!
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
12 set 2010
campanya dels trotskos: anar a les assemblees de treballadors i fer-se una foto per dir que son sindicalistes, sortir cada dos dies als diaris revolucionaris "el país" i "el público", fer una campanya d´un cost molt elevat treient els diners de...millor em callo, i per acabar intentar treure els vots suficients perque izquierda hundida els i faci cas i puguin fer una corrent interna dins de izquierda hundida o potser fins i tot del psoe.
Visca revolta global-IZAN!
PD: qui vulgui saber més d´aquesta gent que pregunti com actuen aquestes rates de IZAN a EH apunyalant per l´esquena l´esquerra abertzale.
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
12 set 2010
En tot cas acusa'ls amb fonament del que tu vulguis, però no els acusis de "trotskos" per favor. Estic fart de que la gent faci servir aquests qualificatius de forma tan lleugera, com si fóssin despectius, quan estic segur que si demanés a la majoria de gent què significa, es quedarien curts, com a molt et dirien que són sectaris i poca cosa més. Crec que és un error garrafal, quan no crec tampoc que IZAN es posicionin a favor a ultrança del trotskisme -si bé és cert que ho són -i per això s'ajunten amb C.R. i LI., però no cal ser tan excloents, quan l'EI no té una visió del socialisme pas tan distant d'aquesta i moltes militants han sigut propers al trotskisme també. Buscar aquesta singularitat socialista és un error. Jo crec que caldria tenir una visió àmplia -com té de fet l'EI- i llegir tan a Trotski com a Stalin, però sobretot a Marx, Engels, Lenin, Mao, Nin, ... El meu suport a la candidatura! Igual que el té la CUP de cara a les municipals! Salut i guerra social!
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
13 set 2010
I tant! Ës moment de llegir Stalin, trotski i Mao i, una mica mé smoderns, poster també llegirem a Plató i Aristòtil. Sobretot, no llegir res escrit més enllà de 1950!
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
13 set 2010
onanista, la filosofia es molt important dins de la cultura del poble, com a manera d´analitzar el món i els successos que ens envolten; i encara es més important aquells filosofs que no només es van dedicar a interpretar el món sino també a transformar-lo com per exemple Marx. Desgraciadament ara ens trobem en un nivell d´analfabetisme funcional que em de veure comentaris com el teu.
I per cert visca Mao i Stalin.
Re: Des de baix: nova candidatura unitària de l’esquerra anticapitalista al Parlament de Catalunya
13 set 2010
El problema de IZAN es que son uns oportunistes com tots els trotskistes, només cal veure com interpreten la questió nacional a EH i als PPCC. Com a EH l´esquerra abertzale no els vol ni en pintura es dediquen a interpretar la questio nacional des d´un punt de vista molt més federalista o senzillament esmenant l´autodeterminacio i no república vasca d´euskal herria com fan aquí. Als paisos catalans com que dins de l´EI i a un ampli sector reformista que es fa palles amb revolta global perque son molt progres ells van practicament defensant l´independentisme i guinyant l´ullet a l´EI. Allà on puguin treure vots allà estaràn llepant el cul, aixi es IZAN.
I per cert, aviam si son tan anticapitalistes com diuen que expliquin com es que els i fa tota la campanya els diaris "público" i "país" que son del psoe...aiaiai que se us veu el llautó.
Sindicato Sindicat