Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
La prohibició del burca accentua l'aïllament de les dones, segons les expertes
06 set 2010
Apunten que la prohibició es deu "a l'absurd de l'excusa institucional d'alliberar les dones" ja que "no és possible cap avanç emancipatori castigant encara més les pròpies dones". La voluntat, diuen, és "apuntar cap a un cap de turc: la persona estrangera".
144689_debat_burcamini.jpg
L'assemblea de l'Horta d'Endavant va celebrar dissabte passat la xerrada-debat "Què hi ha darrere la prohibició el burca i nicab?". Glòria Casas i Sylviane Dahane parlaren en nom de la campanya "Per la retirada del decret del burca i del nicab. Totes ciutadanes de ple dret".L'acte tenia la intenció d'analitzar la situació creada arran de la prohibició de l'ús del burca i del nicab als espais públics de diferents municipis dels Països Catalans, i davant la polèmica que açò planteja.

L'Ateneu Popular de València fou l'escenari escollit, i Sylviane Dahane i Glòria Casas Vila foren les encarregades d'obrir el debat amb l'explicació dels motius de la seu rebuig a la recent llei prohibicionista. Les ponents explicaren el context socio-polític en el qual han començat a aflorir aquestes prohibicions. Així van situar la polèmica en el moment de crisi capitalista per tal d'explicar el sentit d'aquestes restriccions fetes en contra de les dones en nom del seu alliberament.

Accentua l'aïllament de les dones

Casas Vila i Dahane exposaren que amb les restriccions que no permetre a les dones accedir als serveis públics s'agreuja la seua situació ja que s'accentua el seu aïllament. En aquest sentit, apuntaren a l'absurd de l'excusa institucional d'alliberar les dones ja que no és possible cap avanç emancipatori castigant encara més les pròpies dones. Les membres de la campanya apuntaren que el sentit d'aquestes prohibicions és desviar l'atenció respecte als problemes socials ja que burques i nicabs són quasi inexistents als Països Catalans.

Reforça l'extrema dreta

Així doncs assenyalaren la voluntat de l'establishment polític d'apuntar cap a un cap de turc, l'estranger, i en concret en els últims anys, els i les musulmanes. Casas Vila i Dahane explicaren la perversitat d'emprar arguments suposadament feministes per reforçar postures d'extrema dreta que no tenen cap altre objectiu que dividir a la classe treballadora. Això respondria al context de crisi del capitalisme que es viu als Països Catalans i a Europa i no és un fenomen nou donat que al llarg de la història hi ha tristos precedents.

El burca, símbol de la submissió femenina

Així mateix, les membres de la campanya explicaren que no estaven a favor de l'ús del burca i del nicab -símbols de submissió de les dones als homes- sinó que allò que denuncien és la invenció d'una falsa polèmica en temps de crisi, la irresponsabilitat de la classe política en atiar la islamofòbia, i l'augment de l'exclusió social de les dones musulmanes a través de la negació de l'accés als serveis públics més bàsics. Posaren l'exemple d'aquest estiu quan un ginecòleg, esgrimint el decret, es negà a atendre a una dona amb nicab.

Algunes de les intervencions del debat assenyalaren la necessitat de trencar l'aïllament d'algunes dones musulmanes que es veuen excloses socialment pel racisme i la llei d'estrangeria i que sovint veuen en el vel, en la religió, en la família i en el marit, la seua protecció front a això. Es cità el paradigmàtic cas de l'estat francès on, quan es prohibí l'ús del vel i símbols religiosos als centres educatius públics, una gran quantitat de dones musulmanes quedaren excloses de l'ensenyament i començaren a acudir a les escoles coràniques on s'augmentava el seu isolament, de manera que la resposta d'aquest col·lectiu fou contrària a allò que les institucions deien perseguir. De la mateixa manera, a l'estat francès és la tercera generació de dones musulmanes immigrades la que està recuperant el vel i ho fa com a mesura de reafirmació cultural donat que se senten discriminades socialment.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/10384/1/
http://www.endavant.org/index.php?option=com_content&task=view&id=902&Itemid=33

This work is in the public domain

Comentaris

Endavant=Burqa
07 set 2010
I el dret de les dones a portar faldilla als països de l'Orient Mitjà també el defenseu?

Us fotrien un mastegot força ràpid si portessiu faldilla per allà això per descomptat.

Els musulmans del dret de les dones a portar faldilla als països islàmics no hen diuen mai res, però Endavant tot anant de pijo-progre-hippie-feminista potser pot dir-hi quelcom, si no es massa molèstia, que segurament ho és.
Re: L'aïllament de les feministes d'Endavant es poc glamuros, segons les expertes
07 set 2010
Als d'Endavant ja els hi esta be que cada cultureta tingui les seves caracteristiques diferencials. Cadascu es cascu...
Els catalans, amb barretina. Els bascos, amb boina. Els madrilenys amb gorra de xulu. Els andalusos, amb barret de plat. Els aragonesos, amb mocadors de baturro. Les dones de l'islam, amb burqa/nicab.
Aixo de la barreja multiculti, el mestissatje i el 'melting pot' socio-cultural i linguistic es contrari als seus principis identitaris, etnocentrics i sexistes!
Sense aquests referents tot/es seriem iguals, cadascu podria fer i dir el que volgues a qui volgues i l'idiosincrasia 'catalana' es difuminaria forever:
I elles es quedarien sense negoci! No es conya...
Re: La prohibició del burca accentua l'aïllament de les dones, segons les expertes
07 set 2010
Se supone que los defensores de los derechos de la mujer sois vosotros, pero no os veo en esa "campaña" de la minifalda en el oriente medio, de hecho no veo ni la campaña.
A los bebés, por inmadurez todavía, les cuesta entender que la madre no es una parte de su organismo. Su cerebro se está formando y todavía no han desarrollado las capacidades cognitivas necesarias para la comprensión.
Algo parecido es lo que os pasa a vosotros, que no tenéis la capacidad para diferenciar entre estar en contra de un decreto y estar a favor del burka.
La cuestión es que el bebé está en proceso de desarrollo y más pronto o más tarde, desarrollará capacidades. Vosotros, al contrario, ya no días más de vosotros, y tampoco váis a desarrollar nada más pues habéis llegado a vuestro tope, que dicho sea de paso, se acerca a la imbecilidad crónica.
A estas alturas deberíais haber entendido que, al contrario de lo que hace la bazofia política, hay que manifestarse "en contra de..." y no "a favor de...".
El "a favor de...", es una cuestión de lucha, solidaridad y trabajo político, no de denuncia. Y aquí lo que se denuncia, son las intenciones que encubre un decreto hecho contra unas mujeres concretas y que no es más que una muestra más de esas "normativas cívicas" populistas y en este caso racistas y xenófobas.
Se os llena la boca de palabras que os vienen grandes y cuando habláis de "derechos de la mujer", disculpad que os diga esto, pero no se ven por ninguna parte, sólo veo que se habla de si el Islam, que sí se dura dos minutos en un país islámico, que si a no se quien le va bien la barretina, o el sombrero andaluz y la txapela... Si la cuestión no fuese tan seria, pues están en juego derechos reales de la mujer con la que no se cuenta para nada, pero también de cualquier persona con independencia de su género, condición racial, religión o no, etc...
Seguid así, en vuestro onanismo endogámico, y puestos a fantasear, quien sabe, a lo mejor hasta os quedáis embarazados.
Re: La prohibició del burca accentua l'aïllament de les dones, segons les expertes
10 set 2010
Però ja no havia sortit abans - i tal qual- aquesta info? Em sembla molt bé agafar un cas molt mediatitzat de dirigisme institucional per elaborar una crítica global a les polítiques intervencionistes i limitadores de les llibertats. Però aquest és el pitjor dels que es podien escollir. I no em val el discurset del "i tu més!" quan es parla de drets de les dones (per descomptat sovint amb hipocresía) violats sistemàticament. Jo no sóc partidari de prohibir res per decret però que ningú em vengui el conte de la llibertat d'elecció quan es parla de burka i altres "peces de roba" o pràctiques religioses. Per altra banda en tota aquesta trista polèmica s'ha passat per alt que no només les autoritats han ignorat la voluntat de les dones. L'idiota que va anar a presentar una denuncia - devant les càmares - per "atemptat a la llibertat religiosa" en nom de no se quina associació era un tiu. Clar ès lògic oi que "ells" defensin les "seves" dones... Oblidava que els masclistes sóm nosaltres, els blanquets, que no parem de dir "collons" i altres coses igual de terriblement sexistes!
Re: La prohibició del burca accentua l'aïllament de les dones, segons les expertes
11 set 2010
ishi, podría estar de acuerdo contigo hasta la mitad del escrito. Cuando de religiones se trata, eso de la libertad de elección es pura demagogia, lo mismo que decir que como no tienen libertad de elección "vamos a ayudarlas con el decreto"..
No te lo tomes a mal, no es que los machistas sean los hombres, los blanco y los que más que hablar "rebuznan". ¡No!, no es eso, pero desde luego tienen muchas más probabilidades.
En todo esto siempre hay al final un ejercicio de voluntad..., o de "no voluntad".
Sindicat